Esnaf bu kez de “kapatmıyoruz” dedi

Esnaf bu kez de “kapatmıyoruz” dedi

Son dönemde artan 'bitiriyoruz, kapatıyoruz' ibaresine bir yenisi eklendi. Barış Caddesi'nde kırtasiye malzemesi satan ve satışlarını arttırmak isteyen bir işyeri sahibi, işyerinin ön kısmına büyük puntolarla 'kapatmıyoruz' ibaresi yazdırdı

Satışlarını arttırmak isteyen çok birçok mağaza vitrinlerine veya tabelarlarına 'yüzde 50 indirim, bitiriyoruz, kapatıyoruz' yazıları yazarak müşteri çekmeye çalışıyor. Yaz aylarıyla birlikte satışlarını arttırmak isteyen mağazalar, adeta birbirleriyle indirim savaşı yapıyor. Rekabetçi ortamın geliştiği günümüzde bir mağazada yüzde 50 indirim yapıyorsa bir başka mağaza yüzde 60-70 arasında indirime gidiyor. Fakat mağazaların vitrinlerindeki indirimler ve 'bitiriyoriz, kapatıyoruz' ibareleri ise gerçeği yansıtmıyor. Büyük puntolarla yazılan indirim afişlerini gören insanlar mağazanın içine girdiklerinde bekledikleri indirimi göremiyor. Çünkü mağazalarda yüzde 50-60 arasında indirim yok, yüzde 50’ye, 70’e ve 60’a varan indirim var. ‘Varan’ kelimesinin ise afişlere küçük yazılması nedeniyle insanlar indirim var düşüncesiyle mağazaya giriyor ancak umduğu indirimi bulamıyor. Tüketici bu yöntemle psikolojik etki altına alınıyor. Son dönemde artan 'bitiriyoruz, kapatıyoruz' ibaresine bir yenisi eklendi. Barış Caddesi'nde kırtasiye malzemesi satan bir işyeri ise büyük puntolarla 'kapatmıyoruz' ibaresi yazdırdı.
TİCARİ AHLAKA UYGUN DEĞİL
Konuyla ilgili açıklama yapan işyerinin sahibi, satışları arttırmak için bu yönteme başvurduğunu, herkesin 'kapatıyoruz' yazdırdığını ancak kapatmadığını, kendisinin ise daha da ilgi çekmesi için 'kapatmıyoruz' ibaresini kullandığını açıkladı. Tüketici uzmanları ise vatandaşı uyararak, “Türkiye'de indirimli ve tasfiye satışlarının belirli bir dönem ve süresi olmadığından piyasalarda bir düzensizlik oluşmakta, tüketiciler yanıltılmakta ve yanlış tüketim eğilimleri oluşturulmaktadır. Bu düzensizliğin mutlaka önüne geçilmelidir. Bu bir aldatmacadır. Tüketicileri psikolojik etki altına alarak, aşırı tüketime teşvik etmektedir. Bu durum kesinlikle ticari ahlaka uyan bir durum değil. Sezon, seri sonu, sezon sonu gibi nedenlerle indirim yapıyorum düşüncesiyle indirim yapmamak insanları kandırmaktır. Afişlerle genelde büyük bir yazıyla duyurulan yalanlardır. Bu afişler sadece indirim yapıldığını belirtmekte yetersizdir artık. İndirim kelimesi ilginç şekillerde yazılarak dikkat çekilebilir. 'Kapatıyoruz', 'zararına satışlar' sloganı kimseyi etkilemesin” dedi.
MESUT TURAN
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.