Eski Eğitim Bakanı Yolsuzluktan İfade Verdi

Eski Eğitim Bakanı Yolsuzluktan İfade Verdi

Romanya'da halen iktidar partisi senatörü olarak görev yapan ski eğitim bakanı Ecaterina Andronescu, yolsuzluktan ifade verdi. Microsoft davası olarak bilinen ve 9 eski bakanın adının karıştığı soruşturmada eski bakan görevi kötüye kullanmakla...

Romanya'da halen iktidar partisi senatörü olarak görev yapan ski eğitim bakanı Ecaterina Andronescu, yolsuzluktan ifade verdi. Microsoft davası olarak bilinen ve 9 eski bakanın adının karıştığı soruşturmada eski bakan görevi kötüye kullanmakla suçlanıyor.

Kamuoyunda Microsoft davası olarak bilinen ve devlet okullarına alınan yazım programlarının sözleşmelerinde kurulan rüşvet çarkının deşifre edildiği soruşturma adım adım genişliyor. Devlet kurumlarına alınan 54 milyon dolarlık yazılım sözleşmesinde 20 milyon doları kurdukları rüşvet çarkı içinde eritmekle suçlanan 9 eski bakandan ilki bugün ifade verdi. Gazetecilere yakalanmamak için Yolsuzlukla Mücadele Kurumu'na (DNA) vaktinden erken gelen ve geçmişte 4 dönem eğitim bakanlığı yapan Ecaterina Andronescu, ifade çıkışında gazetecilerden kaçamadı. Halen iktidar partisi koltuklarında senatörlük yapan Andronescu, "Savcı hanımla kısa bir görüşmemiz oldu. Herhangi bir yazılı ifade vermedim. Görevimi kötüye kullanmakla suçlandığımı öğrendim ancak bakan olduğum zamanda ne birinden para aldım ne de birine bunun için emir verdim." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Basescu, Yolsuzlukla Mücadele Kurumu'nun talebi üzerinde 3 Ekim'de 5 eski bakan hakkında kovuşturma başlatılmasına onay vermişti. Senato'nun 19 Kasım tarihli oturumunda ise iki eski bakan Ecaterina Andronescu ve Şerban Mihailescu hakkında soruşturma başlatılmasına onay verdi.

Andronescu'yla başlayan ifade sürecinin diğer eski bakan ve senatörlerle sürmesi bekleniyor. DNA savcıları, yürüttükleri soruşturma sonunda söz konusu eski bakan ve parlamenterlerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını isteyebilecek.

2002 senesinde kurulan Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (DNA), orta ve çok büyük ölçekli yolsuzluklarla mücadele ediyor. Kurum savcıları, cumhurbaşkanı hariç herkesi sorgulama hakkına sahip. Parlamenterlerin dokunulmazlıkları ise tutuklanma ve ev dokunulmazlıkları ile sınırlı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.