Esiad Başkanı Güçlü: Gündemi Pozitife Taşımaya İhtiyacımız Var

Esiad Başkanı Güçlü: Gündemi Pozitife Taşımaya İhtiyacımız Var

Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, ülke genelindeki gerilimlerin yerele de yansımaları olduğunu belirterek, “Odalar ve sivil toplum kuruluşları olarak gündemi pozitife taşımaya ihtiyacımız...

Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, ülke genelindeki gerilimlerin yerele de yansımaları olduğunu belirterek, “Odalar ve sivil toplum kuruluşları olarak gündemi pozitife taşımaya ihtiyacımız var.” dedi. Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyada yaşanan sıkıntıların ve ekonomi yönetiminde yeni hükümet döneminde değişiklikler olması ihtimalinin iş dünyası için risk oluşturduğunu ifade eden Güçlü, oysa bu dönemde risklerin en alt seviyede olması gerektiğini vurguladı. Güçlü, İzmir açısından ise yerel yönetim–merkezî yönetim çelişkisinin zararlı olduğunu ifade etti.

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Meclis Başkan Yardımcısı Yavuz Ateşalp, Meclis Kâtip Üyesi Nevin Bağdatlı, Yönetim Kurulu üyeleri Mert Pala, Ali Yılmaz, Nevzat Artkıy, Bekir Şahiner ve Mustafa Tüzün ESİAD'ı ziyaret etti. Ziyarette iki kurum arasında işbirliğinin arttırılması, İzmir’in meselelerinin çözümü ve fuarın geliştirilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na destek verilmesi, teşvik kanununun bu haliyle İzmir’e faydalı olmayacağı ve İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) yapısının değişmesi gibi konularda görüş birliğine varıldı.

‘TEŞVİK VERİLİRKEN EKONOMİK ENTEGRASYON DİKKATE ALINSIN’

İZTO’yu, diğer odaları ve meslek kuruluşlarını rakip olarak görmediklerinin, aksine İzmir’in gelişimi için işbirliği yapmaya büyük önem verdiklerinin altını çizen Güçlü, son zamanlarda şehir gündeminin en önemli konularından birisi olan teşviklere değinirken önümüzdeki dönemde pek fazla değişiklik olmayacak gibi göründüğünü söyledi. Güçlü, “Ne yazık ki ülkemizde ekonomik yapı ile idari yapı tam olarak örtüşmüyor. Örneğin Manisa ile İzmir’in çok güçlü ekonomik entegrasyonları var. Teşvik verirken bunları da gözönünde bulundurmak gerekiyor. Artık teşviklere bu şekilde bakıp tartışmalıyız.” dedi.

‘KOCAOĞLU'NA FUAR KONUSUNDA DESTEK OLALIM’

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise ESİAD ile her konuda işbirliğine hazır olduklarını söyledi. Oda ve dernekler olarak aynı konular üzerinde görüş birliğine varıp bunu kamuoyuna aktarmalarının önemli olduğunu vurgulayan Demirtaş, şöyle konuştu: “Kentimizin çözülmesi gereken pek çok sorunu var. Bu nedenle üçüncü dönemine giren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na deneyimlerimizle destek olmalı, danışmanlık yapmalıyız. Örneğin fuar konusu. Bugüne kadar İzmir’de fuarcılığın, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) inişli çıkışlı bir yapısı oldu, iş dünyası olarak yeterli katkıyı yapmadık. Biz oda olarak üyelerimizin fuarlara katılımını teşvik ediyoruz, üyelerimizi özellikle İEF’ye katılmaları için destekliyoruz, İEF’yi canlandırmaya çalışıyoruz. Bu gibi konularda görüşbirliğine varıp gündem oluşturmamız gerekiyor.”

ESİAD Başkanı Mustafa Güçlü de Demirtaş’a katıldığını belirterek, özellikle yeni fuar alanı için büyük yatırım yapıldığını, o yatırımın geriye dönüşünün sağlanması gerektiğini belirterek, “Bu tip konularda Sayın Kocaoğlu’na daha çok destek vermeye, danışmanlık yapmaya biz de hazırız.” dedi.

İZKA’YA ELEŞTİRİ: ETKİNLİĞİ YOK

İzmir’in zenginleşmesi için turist çekilmesi, yabancı yatırımcı gelmesi ve ihracatın arttırılması gerektiğini vurgulayan Demirtaş, “Bunun için de kalkınma ajansı çok önemli ama İZKA bu konularda hiçbir çalışma yapmıyor, etkinliği yok. Buna karşın devletin kurumları, proje hazırlayıp İZKA’dan destek alıyor. Devletin parası devlete gidiyor. Bize gerekense turizm, ihracat ve yatırım için yurtıdışında çok daha etkin bir tanıtım yapılması.” dedi. Güçlü de İZKA’nın yapısal olarak bir kimlik bunalımı yaşadığını söyledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.