Eşdeğer İlaç Uygulamasına Tepki: İlaç Alamayız, Memlekete Dönüp Ot Yeriz

Eşdeğer İlaç Uygulamasına Tepki: İlaç Alamayız, Memlekete Dönüp Ot Yeriz

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren eşdeğer fiyat uygulamasına vatandaşlar tepki gösterdi. Eczanelere ilaç almaya giden vatandaşlar, her zaman aldıkları ilaçlara daha fazla para ödeyince şaşkınlık...

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe giren eşdeğer fiyat uygulamasına vatandaşlar tepki gösterdi. Eczanelere ilaç almaya giden vatandaşlar, her zaman aldıkları ilaçlara daha fazla para ödeyince şaşkınlık yaşadı.

SGK'nın Sağlık Uygulama Tebliği'nde yaptığı eşdeğer ilaç uygulaması bugün başladı. Buna göre, ilaç fiyatları yeniden hesaplandı. Düzenleme ile mide, antibiyotik, kalp, tansiyon, Hepatit B, astım gibi tedavi gruplarındaki ilaçlar için hastalar daha fazla fiyat farkı ödüyor.

Vatandaşlar, "Çok yüksek bir rakam bu. Artık ilaç da almayacağız o zaman. Ucuz ilaç tercih edeceğiz mecburen. Olmazsa gideriz memlekette dağlarda ot yeriz." sözleriyle uygulamaya tepki gösterdi.

'HASTAYIZ, MECBUREN ÖDEYECEĞİZ'

Uygulamanın ilk gününde eczanelere giden vatandaşların kafası karışıktı. Birçok insan, oluşan fiyat farkının sebebini bilmezken, bilenler ise tepkilerini dile getirdi. Aldığı ilaçlara toplam 6 lira ödeyen ve öncesine göre 3 lira zamlı ödeme yapan bir vatandaş, şunları dile getirdi: "3 lira fark ödedim. Hiçbir şey değil. Üç lirayı 5 lirayı arayacak durumda değiliz, sonuçta hastayız kullanacağız. Üçüne beşine bakmadan alacağız mecburen."

'İLAÇ ALAMAYIZ, MEMLEKETE GİDER OT YERİZ'

Bir başka vatandaş, bunun özellikle emekliler için iyi olmayacağını belirtti. Devletin uygulamasına mecburen uyacaklarını söyleyen vatandaşlar, şunları ifade etti: "Çok yüksek bir rakam bu. İyi değerlendirmiyoruz. Artık ilaç da almayacağız o zaman. İşimize gelirse mecburen ucuz ilaç tercih edeceğiz. Yerine göre artık. Olmazsa gideriz memlekette dağlarda ot yeriz."

AYDIN: 400 MİLYON TL VATANDAŞIN CEBİNDEN ÇIKACAK

Bursa Eczacılar Odası Başkanı Dr. Kubilay Aydın ise değişiklik hakkında şu bilgileri verdi: "SGK provizyon sistemi en ucuz ilacın yüzde 10 üstüne kadar ödeme yapıyordu. Yani 150 liralık bir ilacın 10 lirasını ödüyordu, 40 lirasını vatandaş ödüyordu. Bu yüzde 10'luk eş değer bandı en alt fiyata indi. Yani bir ilacı 10 firma üretiyorsa, en düşük firmanın ilacı neyse, hangi ilaç yazılırsa yazılsın en düşük ilacın parasını ödeyecek. Bu da şu demek; eş değer taban fiyat uygulaması için verilen liste var, bu listede 15 etken maddeyi içeren ilaçlardan en ucuzu ödenecek, bu ilaçlardan bu güne kadar ödenen paradan yaklaşık yüzde 10'luk tasarruf sağlanacak. Ama 400 milyon TL olan bu tasarruf da vatandaşın cebinden çıkacak."

'UCUZ İLACA YÖNELME OLURSA KALİTE SORUNLARI DOĞAR'

Uygulamanın ucuz ilacı teşvik edeceğini ve bunun da sağlık açısından sakıncalı olacağına dikkat çeken Aydın, "Şöyle düşünelim; eğer üretici firmalar en ucuz ilacı kendilerine hedef koyup böyle bir fiyat politikasına yönelirse burada tahmin etmeyeceğimiz kalite sorunları ortaya çıkacaktır. Çünkü bir şeyin ucuzuyla birlikte kalitesinde de şüphe edilebilirlik başlar." ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.