Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

ESAM nedir, ne yapar?

ESAM nedir, ne yapar?

Hayırlı kuruluşlar yazı serisi

HAY-DER Hayırda Yarışanlar Derneğimiz, her hafta yaptığı “Cuma sohbetleri”ni fevkalade önemli bazı STK’ların da milletimize tanıtılması, şeklinde devam etmek gerektiğine inandığı için, o kuruluşların yetkililerini de hatip olarak sohbetlerimize davet etmeye karar verdik. Bunlardan ilki ve ilk olmaya layık Sivil Toplum Kuruluşu, elbette ESAM’dır.

Geçen hafta ESAM Genel Başkan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Ahmet Recai Tekin, HAY-DER’in haftalık Cuma sohbetlerine katılarak bizlere, ESAM’ın ne olduğunu ve neler yapmakta olduğunu anlattı.

esam-adi-ve-amblemi̇-copy.20160427160651.jpg

ESAM’ın adı ve amblemi ile HAY-DER sohbetinde ESAM’ı tanıtan Genel Başkan Yardımcısı, Uluslararası İlişkiler Uzmanı A.Recai Tekin’in Milli Gençliğe verdiği bir seminer

 

ESAM,  Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi, "Türkiye'nin ve İslam dünyasının sosyal ve ekonomik gelişimi için etüd, proje ve eğitim çalışmaları yapan bir araştırma merkezi" olarak Ankara’da çalışmaları yürütmek üzere bir gurup Teknokrat, ilim adamı, siyasetçi ve iş adamının kurdukları bir merkezdir.

Kuruluşundan bu yana Genel Başkanlığını Makine Yüksek Mühendisi ve Eski Enerji Bakanı Recai Kutan’ın yürüttüğü ESAM, 1969 yılında kurulmuş ve sosyal, kültürel ve ilmi çalışmaların yanı sıra özellikle her hafta gerçekleştirdiği “ESAM Çarşamba sohbetleri” ile günlük ve siyasi konuların “Milli Görüş” merceğiyle Siyasilere, Akademisyenlere ve halka aktarılmasını sağlamaktadır.

ESAM NE YAPMAK İSTİYOR?

Batı’da ve özellikle ABD’de bulunan “Tink tak – fikir ve düşünce kuruluşları” nasıl siyaset, ilim, sanayi, tarım gibi birçok sahaya yeni bakış açıları sunuyor ve bu fikirlerin uygulanmasını sağlıyorsa, ESAM da buna yakın çalışmalar yapmakta, ancak ele aldığı bütün konuları milletimizin inancı, tarihi ve örflerine bağlı kalarak fikirler üretmektedir.

ESAM’ın çalışmalarındaki temel ilke; “Her insan düşündüğü gibi inanmalı, inandığı gibi düşünmelidir. Düşündüğü gibi konuşmalı ve konuştuğu gibi de yaşamalıdır. Erdemli insan, bir başka ifadeyle “inanç, fikir ve düşünce hürriyeti” ancak bu şekilde sağlanır. İnancı, düşüncesi ve yaşaması arasında çelişki bulunan insanlar, çıkarcı ve riyakâr tiplerdir ki bunlardan memlekete ve millete bir fayda gelmez. Bunların çıkarı için yapmayacakları ve satmayacakları değer yoktur.

ESAM’ın fikirleri ve projeleri “Milli Görüş Hükümetlerinde” yer ve değer bulurken, onun dışında ki Hükümetlerin bu fikir ve projelerden çok AB ve ABD’de üretilen fikir ve projelere değer vermesiyle ülkemiz maalesef bir sömürge ve ahlaksızlık ülkesi haline gelmiş bulunmaktadır. TUIK istatistik bilgilerinden incelerseniz bu felaketler açıkça görülecektir.

ERBAKAN ve ESAM

Her Eylül ayının başında o yıla ait çalışmaları programlayarak açılışı yapan ESAM, ilk konuşmayı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’a verir, ilim, sanat ve siyaset sezonunu onunla açardı. Bir önemli çalışması da ülkemizde siyasetin tıkandığı zamanlarda ESAM, Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ı davet ederek bu konuda onun görüşünü alır, bu görüşleri rapor haline getirerek ilgililere sunmasıdır.

70’li yıllardan 80’li yıllara kadar her yıl yapıla gelen “Milli Eğitim Şuraları”na sunulan eğitim raporları, IMF ve AB (Avrupa Birliği) ile ilgili raporlar, Ekonomi ve Özelikle “Adil Ekonomik düzen” ile ilgili çalışmalar ve raporlar, yıllardır devam eden “Anayasa Değişikliği”ne ait çalışmalar ve raporlar bu önemli çalışmalardan bazılarıdır.

Ayrıca güncel siyasi konularla ilgili konularda görüşlerini açıklayan yüksek seviyede akademisyenler, siyasiler ve bürokratlar, Sempozyum ve Çarşamba sohbetlerinde görüşlerini dile getirerek, konunun müzakeresinin yapılması sağlanırdı.

ESAM’ın başta, 54. Hükümetin Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’a Milli Görüş’ün değişik konularını ihtiva eden birçok konuşma yapmıştır. Ayrıca;  Pakistanlı Senatör Prof. Dr. Hurşit Ahmad’a İslam ve Demokrasi, Enerji Bakanı M. Hilmi Güler’e Türkiye ve Enerji, M. Recai Kutan’a Su ve Hayat, Süleyman Karagülle’ye Adil düzende işsizlik sorununun çözümü, Doç. Dr. Oya Akgönenç’e AB’nin neresindeyiz, Yargıtay Onursal Başkanı Doç. Dr. Sami Selçuk’a Türkiye’de Demokrasi sorunları, SP Genel Başkan Yardımcısı Temel Karamollaoğlu’na Gazze izlenimleri gibi birçok konferansı verdirmiştir.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın katılımıyla sağlanan “Milli Eğitim Sempozyumu”, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in konuşmacı olarak katılmasıyla sağlanan “Taşeron İşçiliği ve Asgari Ücretin Tespiti” konuları 2015 ve 2016 yılları içinde yapılan önemli çalışmalardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR