Ertekin: Eğitim Akp’ye Bırakılmayacak Kadar Önemlidir

Ertekin: Eğitim Akp’ye Bırakılmayacak Kadar Önemlidir

Eğitim-İş Adana Şube Başkanı Galip Reha Ertekin, “Eğitim biliminin en temel ilkelerine aykırı düzenlemelerde ısrarını sürdüren Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimi niteliksizliğe, düzensizliğe ve kaosa sürükleyerek çocuklarımızın...

Eğitim-İş Adana Şube Başkanı Galip Reha Ertekin, “Eğitim biliminin en temel ilkelerine aykırı düzenlemelerde ısrarını sürdüren Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimi niteliksizliğe, düzensizliğe ve kaosa sürükleyerek çocuklarımızın geleceği ile oynamaya devam etmektedir. Eğitim AKP’ye bırakılmayacak kadar önemlidir.” dedi.

Ertekin, eğitim öğretim yılının eğitim sisteminin temel sorunlarına yönelik hiçbir veri araştırması ve pilot uygulama yapılmadan, tamamen ideolojik bakış açısıyla gerçekleştirilen değişikliklerin gölgesinde başladığını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından son dönemde yapılan bazı değişiklikler ve uygulamalarla yüz binlerce öğrenci ve velinin mağdur edildiğine vurgu yapan Ertekin, “Üçüncü dünya ülkelerinde bile görülmeyen yönetici atama yönetmeliği ile tüm kurumların yöneticileri AKP iktidarının büro çalışanları haline getirilmiştir. MEB Kanunu ve çıkarılan yönetmelikle, ölçütü belli olmayan liyakata dayanmayan ve değerlendirme sonucu açıklanmayan bir tarzda yapılarak, iktidarın temsilcileri ve dayanağı olan sendikanın dışındaki herhangi bir görüşten yönetici ataması yapılmayacaktır. Geleceğimiz olan çocuklarımızın eğitim öğretim ortamının huzurlu olması gerekirken öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizin verimli olamayacağı ortamlar yaratılarak aslında özelleştirmelere alt yapı mı hazırlanmaktadır?” diye sordu.

Ertekin, TEOG yerleştirmeleri sürecinde göz göre göre yapılan yanlışlar sonucunda çok sayıda öğrencinin belki de hiç gitmek istemeyeceği bir lise türüne otomatik olarak yerleştirildiğini hatırlatarak, “40 bin öğrenci zorunlu olarak imam hatiplere, 94 bin öğrenci meslek liselerine, binlerce öğrenci evlerinden çok uzaktaki okullara kaydedilmiştir. Bakanlık her ne kadar bu öğrenciler için nakil hakkı tanımış olsa da nakiller tıkanmış, okulların açılmasına sayılı günler kala yüz binlerce öğrencinin pazartesi sabahı hangi liseye gideceği hala belli olmamıştır” dedi.

MEB’in velilerin ve öğrencilerin bireysel tercihlerine saygı duymak yerine, öğrencilerle ilgili bütün kararları tek başına alarak dayatmada bulunduğunu ifade eden Ertekin, “Bakanlık, öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda istedikleri okulda okuma koşullarını sağlamak için çalışmak yerine, öğrencilerin hangi okula gideceğini, hangi dersleri seçeceğini bile bizzat kendisi belirlemek istemekte, hiçbir şeye itiraz etmeyen, 'itaatkar' nesiller yetiştirmeyi hedeflemektedir” diye konuştu.

İlköğretim sürecinden önce ve bu sürecin dışında yapılanan okul öncesi eğitimin temel amacının, çocukları ilköğretime hazırlamak ve ilköğretim için gerekli becerilerin kazandırılmasında önemli fırsatlar sunmak olduğunu dile getiren Ertekin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul öncesi gibi çocukların eğitim süreci açısından temel eğitim anlamını taşıyan çok önemli bir alanda 'ikili eğitim' uygulamasını getirerek yüz binlerce çocuk ve veliyi bir kez daha mağdur etmeyi başardığını anlattı.

Ertekin, okulların açılacağı tarihin belli olmasına ve 2 ay tatile rağmen hala okullarda tamirat, boya ve badana işlerinin devam ettiğini bildirdi. Ertekin, şunları kaydetti: “Mevcut okulların fiziki altyapıları üçüncü uygulama yılı olmasına rağmen 4+4+4 için hala son derece yetersizdir. Okulların giriş çıkışları, merdiven basamaklarının yüksekliği, sıralar, tuvaletler ve lavabolar 5 ve 6 yaş çocukların fiziki durumlarına uygun değildir. Öte yandan okullarımızda yeterince memur ve yardımcı personel bulunmamaktadır. Bu alandaki pek çok eksiklik bu öğretim yılında da okul-aile birlikleri yoluyla velilerin sırtına yüklenerek karşılanmaya çalışılacaktır. Yardımcı hizmetler personelimizin atamasından adeta vazgeçilmiştir. Özel okullara kaynak aktaran bakanlık, devlet okullarına üvey evlat muamelesi yaparak kaynak aktarmamakta ve okul müdürlerini, velilerden para toplama cambazı yapmaktadır. Eğitim AKP’ye bırakılmayacak kadar önemlidir.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.