Ermeni Olaylarının Sürgün Portreleri Diyarbakır'da Sergilendi

Ermeni Olaylarının Sürgün Portreleri Diyarbakır'da Sergilendi

1915 Ermeni hadiselerinden kurtularak, Fransa'ya sığınan Ermenilerin 1922- 1926 yılları arasında sığınmadan hemen sonra kimlik için çekiler fotoğrafları Diyarbakır'da sergilendi.

1915 Ermeni hadiselerinden kurtularak, Fransa'ya sığınan Ermenilerin 1922- 1926 yılları arasında sığınmadan hemen sonra kimlik için çekiler fotoğrafları Diyarbakır'da sergilendi. Marsilya'ya gidişlerinde çekilen 99 kimlik fotoğrafının yer aldığı sergi Ermeni olaylarının yıldönümünde, bugün açıldı. Serginin açılışını Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile Ermeni Bellek Araştırma ve Arşivleme Derneği(ARAM) Temsilcisi Varujan Artin ile Yerkir Europe Temsilcisi Armen Ghazarian birlikte yaptı.
Osmanlı'nın dağılmasından sonra 1915 yılında yaşanan hadiselerden dolayı Fransa'ya sürgün giden Ermenilerin portresi "99 Sürgün Portresi- Ermeni Soykırımından Hayatta Kalan 99 Kişi" adıyla sergilendi. O dönemde Güney Fransa Ermeni Kilisesi tarafından Fransızca düzenlenen ve geçici nüfus kaydı olarak kullanılan belgelerdeki fotoğraflar Aram Derneği'nin arşivlerinde muhafaza edilmiş. Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi Sümerpark'ta bulunan Diyarbakır Sanat Galerisi'nde üç gün boyunca sergilenecek. ARAM ile Ermeni -Türk diyalogu alanında çalışmalar yürüten Lyon merkezli Fransız-Ermeni sivil toplum kuruluşu olan Yerkir Europe ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla açılan sergiyi çok sayıda vatandaş gezdi. Serginin açılışında konuşan Yerkir Europe Temsilcisi Armen Ghazarian, "1915'ten sonra hayatta kalan, Fransa'ya sığınan Ermenilerin sembolik anlamda geri dönmelerini sağladık." dedi. Ghazarian, bu sergiyle diasporadaki Ermenilere köklerinin bulunduğu bu topraklara dönüp kendilerini ifade edebileceklerinin mesajını vermek istediklerini kaydetti.
Aram Derneği Temsilcisi Varujan Artin de bu projenin diyalogu sağlamlaştırıp geleceği yeniden kurgulamak istemeleri belirterek, " Sergide çok tanıdık yüzler göreceksiniz. Tıpkı ilk defa Türkiye'ye gelmeme rağmen sizlerin de bana tanık geldiği gibi." diye konuştu.
KIŞANAK: BU TOPRAKLARIN KADİM HALKLARINDAN ERMENİLERE SOYKIRIM UYGULANDI
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ise Ermeni'lerin bu topraklarının en kadim halklarından biri olduğunu ve onlara uygulanan zalim soykırımı yaklaşımının büyük dramlara neden olduğunu dile getirdi. Kışanak şunları söyledi: " Bu toprakların en kadim halklarından biri olan Ermenilere uygulanan bu zalim soykırım yaklaşımı ne yazık ki büyük dramlara neden oldu. Politik olarak bu konuyu tartışmanın fazla bir anlamı yok. Ortada bir yalın hakikat var. 99 yıl önce bu topraklarda kardeşlerimiz Ermeni halkının bireyleri artık yoklar. Bunlara çok farklı yorumlar getirilebilir ama bir hakikat var ve Ermeni halkı da yaşıyordu. Ne yazık ki artık çok az sayıda kardeşimiz bizimle büyük çoğunluk artık burada değil. Bugün bu serginin açılışı vesilesiyle bu büyük felakette bu büyük acıyı yaşadığımızı bu soykırımda kaybettiğimiz saygıyla yad adeyorum. Bu acıyı paylaşırsak azaltabiliriz sözünü tekrarlamak istiyorum. Sadece Ermeni halkının acısı değil hepimizin acısıdır bu toprakların kanayan yarısıdır. Bu acıyı azaltmak tedavi etmek hepimizin görevidir."
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.