Ermenek'te umutlar azalıyor

Ermenek'te umutlar azalıyor

Karaman'ın Ermenek ilçesinde bulunan kömür ocağında meydana gelen patlamanın ardından oluşan su baskınında mahsur kalan 18 işçi için umutlar azalıyor

Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu köyü yakınlarındaki maden ocağında yaşanan su baskınında ocakta mahsur kalan 18 madenciyi kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kömür ocağında işçiler önceki gün sabah vardiyasındayken, 350 metrelik bölümde galeriye bir anda su dolmaya başladı.
 
Bu bölümde çalışan işçilerden bazıları kendi çabalarıyla kurtulmayı başarırken, 18 işçi su ile dolan bölümü geçemedi. Kurtulan işçilerin ocaktan çıkıp haber vermesiyle, önce bölgede faaliyet gösteren 7 maden ocağından ekipler gelerek kurtarma çalışması başlatıldı. Ocağın bir anda suyla dolması nedeniyle bu ekiplerin çalışmasından sonuç alınamayınca yardım istendi. Çevre illerden Ermenek’e kurtarma ve sağlık ekipleri sevk edildi.
 
Madende mahsur kalan 18 işçinin isimleri şöyle: Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer, Recep Çiloğlu, Ömer Cansu. 
 
YEMEĞİNİZİ MADENDE YİYECEKSİNİZ
Patlama anında yer altında bulunan işçilerden Kerim Pınarlı, “Biz suyun patladığı yere yaklaşık 100 metre yakındık ama biz bir anda kaçtığımız için kurtulduk. Oyalansaydık biz de içerde kalabilirdik. Bize ‘kaçın gelmeyin’ diyen arkadaşlar herhalde orada kendilerini bir galeriye attılar. Soma faciasından sonra maaşlara zam yapıldı. Ancak şirket bu zamlar sonrası işçilere bir takım zorluklar çıkarttı. Patronlar, 'Yemek kendinizden olacak, servis kendinizden olacak, dışarıda yemek yenmeyecek, ocakta yemek yenecek' dediler. Biz önce kabul etmedik. Eski düzende devam etmek istedik. Ama bazı arkadaşlar kabul etti ve sonra biz de kabul etmek zorunda kaldık. Yemek saatinde biz dışarıda olsaydık bu olayda kimsenin burnu kanamayacaktı” diye konuştu. 
 
DAHA ÖNCE ÖLÜMLÜ BİR KAZA OLMADI
18 işçinin mahsur kaldığı Has Şekerler Madenin Sahibi Saffet Uyar da, faciayı yeraltı suyuna bağladı. Facianın yer altına sularından kaynaklanmış olabileceğini savunan Uyar, ocakta daha önce herhangi bir ölümlü kaza meydana gelmediğini anlattı. Ocakta yaşam odasının bulunmadığını, sadece ilk yardım odasının olduğunu kaydeden Uyar, "Fakat oraya girseler de su gelirse kurtulamazlar, su dinlemez. Ancak aşağıdan yukarıya sürme bacaları var, oraya çıktılarsa kurtulma şanslar var. Oldukları yerde kaldılarsa kurtulma şansı görmüyorum. İlk defa böyle bir şey başımıza geldi. Biz buraya 2009'da başlamıştık. Şu ana kadar bizde ölümle kaza olmamıştı, hiç olmamıştı. Beklenilen bir şey değildi" sözlerini kullandı. 
 
EŞİNİ VE KARDEŞİNİ GİRİŞTE BEKLİYOR 
Maden ocağında meydana gelen su baskınında eşi ve kardeşi içeride mahsur kalan Zeynep Tokal, ocak girişinde gözyaşları içinde kocasının ve kardeşinin kurtarılmasını bekliyor. Çaresiz kadın, "Çıkarın onları içeriden benim dayanacak gücüm kalmadı" dedi. Yerin yüzlerce metre altında mahsur kalan 18 işçi için kurtarma çalışmaları aralıksız devam ederken 2 çocuk annesi Zeynep Tokal madenin girişinde kurtarma ekiplerinin çalışmalarını izliyor. Olayın yaşandığı ilk dakikadan itibaren ocak girişinde eşi ve kardeşinin kurtarılmasını bekleyen Tokal, “Gitme Mustafam, ben şimdi çocuklarıma ne diyeceğim. İkindiden beri bekleşiyorlar. Kardeşim de içeride eşim de içeri de ikisinden de bir haber alamadım. Çıkarın onları içeriden benim dayanacak gücüm kalmadı” diyerek gözyaşı döktü. Gözü yaşlı kadın daha sonra yakınları tarafından uzaklaştırıldı.
 
18 İŞÇİYLE İLGİLİ UMUTLARIMIZ AZALDI
Bölgeden açıklama yapan Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Fetullah Arık da, "Maden ocaklarından su birikmesi olağan. Ama bu denli bir tedbirsizlik beklenmeyen bir durum. Maden tehlikeli bir iş. Bu işler bilimsel ilkelere uygun yapılmalı. Daha çok üretim için tedbirler gözardı ediliyor. Su ve gaz birikmesini sürekli ölçeceksiniz. Birikintiyi engelleyeceksiniz. Yeraltı ve yüzey suyu çalışması gerekiyordu. Ama bunların yapılmadığını görüyoruz. Aşırı yağışlar da etkili oldu. Su çamuru da beraberinde getirmiştir. İşçilerin hangi aralıkta olduğu tam bilinmiyor. Su tahliyesi çalışmaları sürüyor. Özel sektöre ait bir maden ocağı. Maden şirketi daha önce ceza aldı. Ancak gerekli tedbir alınmadı. İşçiler ise düzenli olarak eğitim almalıydı. Bu tür kazlarla sıkça karşılaşıyoruz. Güvenlik tedbirleri görmüyoruz. Aşırı üretim istiyorlar. İşçiyi düşünen yok. İşçilerle ilgili umutlar azaldı. İnşallah sağ salim çıkarlar" dedi. 
 
SOMA FACİASINDAN DERS ALMADIK
Faciayla ilgili görüş bildiren A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Hulusi Ada, "Gerekli tedbirlerin alınmaması ve denetimlerin yeterli olmaması nedeniyle bu tür kazalar meydana geliyor. Ermenek'teki maden ocağında gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığını görüyoruz. Denetimler yetersiz. İş güvenliği önemsenmiyor. Soma faciasından ders almadık. Soma'da 301 işçiyi kaybettik. Her gün onlarca kişi iş kazaları sonucu hayatını kaybediyor. Türkiye, iş güvenliğinde çok geride. Maden ocaklarında ölüm kol geziyor. Acıların son bulması için gerekli tedbirler alınmalı" sözlerini kullandı.
 
BÜYÜKŞEHİR 9 EKİP GÖNDERDİ
Büyükşehir Belediyesi, su baskını nedeniyle 18 işçinin mahsur kaldığı bölgeye, 30 kişiden oluşan 9 kurtarma ve yardım ekibi gönderdi. Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mehmet Atilla Şirin başkanlığında bölgeye 30 kişiden oluşan 9 ekip gitti. Konya'dan giden ekipler, maden bölgesinde arama kurtarma ekipleri başta olmak üzere 500 kişiye yemek ikram etti. Konya Büyükşehir Belediyesi, kurtarma çalışmaları boyunca günde 3 öğün 2 bin kişilik yemek verecek. Karaman'a giden yardım ekibinde, 5 kişilik kurtarma görevlisi dışında bir itfaiye aracı, 2 jeneratör, 3 adet kamp tırı, 6 kişilik tuvalet, soğutuculu tır, 1 adet pis su pompası,1 adet arazöz, 2 adet cenaze aracı, 1 adet otobüs ve zabıta ekibi bulunduğu bildirildi.
 
AHTAPOT SU TAHLİYE ARACI DEVRİLDİ
Maden faciasına su tahliyesi yapmak üzere gönderilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ahtapot aracı, Güneyyurt beldesi yakınlarında devrildi. Kazada 3 kişi yaralandı. Ermenek’e bağlı Güneyyurt beldesindeki madende su baskını meydana gelmesiyle 18 işçinin mahsur kalmasının ardından kurtarma çalışmaları devam ederken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de 10 kilometreden su tahliyesi yapabilen "ahtapot" su tahliye aracını kurtarma personeliyle bölgeye göndermişti. Ahtapot su tahliye aracı, sabah saatlerinde Sarıveliler ilçesi istikametinden Güneyyurt beldesine gelirken Tepebaşı mevkisinde virajı alamayarak devrildi. Aracın kaldırılması için kaza yerine vinç sevk edildi. Kazada yaralanan 3 kişi ise Ermenek Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.
 
29 EKİM ETKİNLİKLERİ İPTAL EDİLDİ 
Maden faciası nedeniye Türkiye genelinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenelenmesi planlanan kutlamaların tamamı iptal edildi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda verilecek olan Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunu iptal edildi. Belediyeler de kutlamaları iptal etti. Sanatçılar da konserlerini iptal etti. Bayram, maden faciasının gölgesinde kaldı. 
 
KERİM ATICI - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.