Erken Teşhis Meme Kanserinde Hayat Kurtarıyor

Erken Teşhis Meme Kanserinde Hayat Kurtarıyor

Kadınların korkulu rüyası olan meme kanseri, yeni teşhis ve tedavi yöntemleriyle kabus olmaktan çıktı. Görülme sıklığına rağmen erken teşhis edildiğinde yüzde 95 oranında iyileşme ihtimali olan bu hastalıkta en büyük görev ise kadınlara...

Kadınların korkulu rüyası olan meme kanseri, yeni teşhis ve tedavi yöntemleriyle kabus olmaktan çıktı. Görülme sıklığına rağmen erken teşhis edildiğinde yüzde 95 oranında iyileşme ihtimali olan bu hastalıkta en büyük görev ise kadınlara düşüyor.

Özel Adana Medline Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Onur Bora Aslan, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu söyledi. Görülme sıklığının giderek arttığını ancak ölümlerin azaldığını vurgulayan Aslan, “Bunun sebebi de erken tanı ve tarama yolları ile daha tesirli tedavilerdir. Bir kadının hayat boyu meme kanserine yakalanma riski yüzde 12’dir. Bu da her sekiz kadından birinde görülmesi anlamına gelir.” dedi. Meme kanserinin büyük bir kısmının sebebinin bilinmediğini ifade eden Opr. Dr. Aslan, “Bu kanser türünde oldukça fazla risk faktörü tanımlanmıştır ve her kadın, risk grubundadır. Eskiden ağırlıklı olarak genetik faktörlerden bahsedilirdi, artık bu kavram ortadan kalktı. Ailesel faktörler, genetik meme kanserinin yüzde 5-10’undan sorumlu tutulmaktadır. Altta hiçbir genetik faktör olmadan, sadece çevresel etkilere bağlı olarak da kanser gözlemlenebiliyor. Aşırı yağlı yemek, stres, kolesterol yüksekliği, aşırı kilo, egzersiz yapmamak, östrojene maruz kalma süresinin artması, erken dönemde âdet görme gibi birçok durum da çevresel faktörler arasında yer alır.” ifadelerini kullandı.

'HER KADIN KENDİ MUAYENESİNİ YAPMALI'

Her kadının ayda bir kez kendi kendine muayene yapması gerektiğini vurgulayan Aslan, “Muayenesi için memelerin hassas olmadığı, âdetin başlangıcından sonraki 6 ile 8. günler en uygun zamandır. Menopoz dönemindeki kadınlar, her ayın sabit bir günü (her ayın 1. ya da 5. günü gibi) kendi kendine meme muayenesi yapmalıdır. Kendi kendine muayene yapan bir kadın, kısa süre içerisinde kendi dokusunu tanıyacak ve gelişen bir anormalliği hemen farkedecektir. Muayenesinde saptanan her kitle kanser olmamakla birlikte hekime başvurulması gerekir.” diye konuştu.

Mamografi ortaya çıktığından bu yana meme kanserinden ölümlerde yüzde 30 azalma olduğunu ifade eden Opr. Dr. Onur Bora Aslan, şöyle dedi: “Her kadının yılda en az bir kere meme muayenesi yaptırması gerekiyor. Özellikle 40 yaş üstü kadınlarda yıllık meme muayenesi, iki yılda bir tarama mamografisi ve meme USG, 50 yaşından sonra ise düzenli olarak yıllık meme USG ve mamografi ile takip edilmelidir. Tarama ve mamografiler, hastalığın erken evrede teşhisini sağlarken aynı zamanda hastanın daha az agresif tedaviler ve daha geniş tedavi imkanlarına sahip olmasını sağlar.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.