Ereğli'de kapalı sistem hayata geçiyor

Ereğli'de kapalı sistem hayata geçiyor

Konya’nın Ereğli ilçesinde Kapalı Sulama Sistemi Projesi hayata geçiyor.

Kapalı Sulama Sistemi Projesi’nin hayata geçmesi için Ereğli Kaymakamı Şakir Erden ve Belediye Başkanı Özkan Özgüven Başkanlığında DSİ, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Bankası, Tarım Kuruluş Temsilcileri (Sulama Birlikleri, Ziraat Odası), Ticaret Odası ve Ticaret Borsası’nın katılımıyla Ereğli Belediyesinde bir toplantı düzenlendi.
 
Toplantıda çiftçilerin katkı payına ortak edilmesi gerektiği ve katkı payının ne şekilde ödenebileceği masaya yatırılırken projeye her türlü katkı ve desteğin verilmesi ve bu anlamda atılan bir adıma çiftçilerin on adım atarak karşılık vermesi gerektiği vurgulandı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Belediye Başkanı Özkan Özgüven, projenin hayata geçmesi için yatımcı kuruluş olarak DSİ, Sulama Birlikleri ve vatandaşların buluşturulup çatıyı oluşturmak gerektiğini söyledi.
 
Sulama Birliklerinin bu işin öncüsü olduğunu vurgulayan Başkan Özgüven, birliklere destek olunması gerektiğini belirtti. Birliklerin ödeme gücü olmadığı ve teminat gösteremediği için çiftçilerin ödemesi gereken katkı payını gerçekleştiremediğinin altını çizen Özgüven, projeye çiftçilerin dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. Çiftçilerle görüşülerek tarımsal destek ve banka kredisi konusunda olur alınması gerektiğini söyleyen Özgüven, çiftçinin kısa vadede değil uzun vadede projeye onay vereceğine inandığını sözlerine ekledi.
 
“BUGÜN DEKARA 4 BİN TL”
Ereğli Kaymakamı Şakir Erden ise Ereğli’de 4 yıl önce dekara bin TL verilirken bugün 4 bin TL verildiğini belirterek, Kapalı Sulama Sistemi Projesi’nin hayata geçmesi ile fiyatların daha da artacağını söyledi. Kapalı Sulama Sistemi Projesi’nin çok büyük değer katacağına inandığını söyleyen Erden, ürün bazında olmasa bile arazilerin değer kazanacağını kaydetti.
 
DSİ 4. Bölge Müdürlüğü İşletme ve Bakım Şube Müdürü Ahmet Yalın ise, kapalı sulama sistemi kriterlerinin sürekli değiştiğine vurgu yaparak keşif bedelinin yüzde 50 - yüzde 50 dilimden yüzde 10-yüzde 90 olarak değiştiğini dile getirdi.
 
Keşif bedelinin yüzde 5’lik diliminin işe başlamadan DSİ saymanlığına yatırılması gerektiğini belirten Yalın, geri kalan yüzde 5’lik dilimin de 3 eşit taksitte ödeneceğini vurguladı.
Toplantıda katılımcılarda projenin bir an önce hayata geçmesi konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Yaklaşık maliyeti 300 milyon TL’yi bulan projenin Ereğli’ye kazandırılması için ödenecek olan katkı payının çiftçilerin aldıkları tarımsal destek yada banka kredisi ile sağlanabileceği görüşü ağırlık kazandı.
 
Ziraat Bankası Müdürü Yılmaz Öztürkmen tarımsal sulama projesine sıfır faizli 5 yıl vade verdiklerini söyleyerek, tek isteklerinin fatura olduğunu vadenin 7 yıla çıkması durumunda yüzde 11 faiz uyguladıklarını söyledi.
 
Toplantı sonunda dekar başına proje maliyetinin hesaplanması, bir heyet oluşturulup Ziraat Bankası ile kredi konusunun görüşülmesi ve konunun çiftçilere taşınması kararı alınırken önümüzdeki günlerde Kaymakam Erden ve Belediye Başkanı Özgüven öncülüğünde çiftçi kuruluşlarının da katılımı ile mahallelerin tek tek gezileceği ve çiftçilerin konu hakkında bilgilendirileceği ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.