Ereğli at üssü oldu

Ereğli at üssü oldu

Yarış atı yetiştirmede Türkiye’nin en önemli ve gözde bölgelerinin başında gelen Ereğli’de at pansiyonculuğu giderek yaygınlaşıyor.

Seyisleriyle birlikte Ereğli’ye gelen yarış atları, hem dinleniyor hem de yarışlara ilçede hazırlanıyor. İlçe, at yetiştirme üssü oldu

600 AT YARIŞA HAZIRLANIYOR

Ereğli Lokman Hekim Çiftliği sahibi Mustafa Aytar, at yetiştiriciliği ve pansiyonculuğuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Aytar, “Adana'nın havası nemli. Yarış atlarının nem oranı düşük yerlerde yetişmeleri, akciğerlerini daha iyi geliştirmesine katkı sağlıyor. İlçede yetişen ayrık otu atların kalsiyum ihtiyacını karşılamasına neden oluyor. Ereğli'nin yarış atı yetiştirmesinde ve atlara otel hizmeti sunmada potansiyeli var. Ben Adanalıyım. Ereğli'nin bu potansiyelini değerlendirmek ilçeye taşındım ve uzun süredir burada at yetiştiriciliğiyle uğraşıyorum. İlçede 20'den fazla at pansiyonu ya da diğer ismiyle hara, 600 civarında da yarış atı bulunuyor. Atların boyunlarına takılan 15 milimetrelik mikroçipler sayesinde hayvanların bilgileri bilgisayar ortamında görülüyor. At sahipleri istediği yerden atlarını takip edebiliyor. Yarış atlarının kaydıa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından tutuluyor. Her atın bir kimliği var.

24-2.jpg

ATLAR BİRİNCİLİK ELDE EDİYOR

At pansiyonculuğu ilçede hızla yaygınlaşıyor. Sektör haline geldi. Pansiyoncular atların bakımı, beslenmesini sağlıyor. Seyisler de onları yarışlara hazırlıyor. İlçede at pansiyonculuğu işletmelerinde artış var. İstanbul, İzmir, Bursa ve Adana'daki hipodrumlarda yarışacak atlar, bölgemizde at pansiyonu adını verdiğimiz çiftliklerde seyisleriyle birlikte kalarak yarışlara hazırlanıyor.  Atların Beslenmesine özen gösteriyoruz. Avrupa'dan gelen vitaminleri kullanıyoruz. Ereğli'de yarışa hazırlanan atlar, Gazi Koşusu'nda ve Türkiye Jokey Kulubü'nün düzenlediği bir çok yarışta birincilik elde ediyor” değerlendirmesinde bulundu. 

ATLARIN TAMAMI İNGİLİZ CİNSİ

“Atların bir sahibi, seyisi, menajeri ve ismi var” diyen Aytar, “Atların doğum işlemini, bakımını biz üstleniyoruz. Çiftliğimdeki atların tamamı İngiliz cinsi. Yarış atlarının fiyatı 50 bin ila 250 bin lira arasında değişiyor. Bazı atlarım şu anda yarışta. Bir atın aylık masrafı bin lirayı buluyor. Şu an pansiyonumda yaklaşık 20 at var. Komşu çiftliklerde 60-70 at var. Benim pansiyonum biraz küçük. Bir de aygırımız var. Aygırın ismi Teksas. Teksas'ı iki kişi ancak zapt ediyoruz. Sinirli biraz. Teksas 2 yarışa katıldı. Biz Teksas'ı babaya ayırdık. Her at baba olamaz. Yarış başarısı ve temiz kanı olacak. Yani safkan olacak. Atların kan attını yani neslini takip etmek çok önemli. Bu atların hassas noktası. Atların tamamı para kazanıyor. Bazı ünlülerin at merakı var. Eski futbolcu Sergen Yalçın da atlara ilgi duyan ünlülerden. Müzisyen Faruk Tınas bizi ziyaret etti. Onun da atlara ilgisi var. Çiftliğimde 26 adet at pansiyonu var” ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com / MERHABA ŞEHİR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum