'Erdoğan’ın Yargıtay Töreni İçin Söyledikleri Anayasa'ya Aykırıdır'

'Erdoğan’ın Yargıtay Töreni İçin Söyledikleri Anayasa'ya Aykırıdır'

Eskişehir Baro Başkanı Avukat Rıza Öztekin, 12. cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan’ın 2014 adli yıl açılışında, TBBB Metin Feyzioğlu’nun konuşma yapması halinde törene gelmeyeceğini açıklamasına sert tepki gösterdi. Öztekin,...

Eskişehir Baro Başkanı Avukat Rıza Öztekin, 12. cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Erdoğan’ın 2014 adli yıl açılışında, TBBB Metin Feyzioğlu’nun konuşma yapması halinde törene gelmeyeceğini açıklamasına sert tepki gösterdi. Öztekin, "Erdoğan’ın bu açıklaması Yargıtay’a talimat verme niteliğindedir. Bu durum Anayasa'ya açıkça aykırıdır. Görüşülecek bir konu yoktur. Anayasa her şeyi anlatıyor. Yargıtay Başkanının kendilerine kimsenin emir ve talimat veremeyeceğini açıklaması gerekir." dedi.

Baro Başkanı Öztekin, yaptığı basın açıklamasında, YSK'nın cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını açıklaması ile Erdoğan’ın Anayasa'ya göre başbakanlığı ve milletvekilliğinin düştüğünü vurguladı. Bu süreçle hukuken cumhurbaşkanı olan Erdoğan’ın fakat Anayasa'ya aykırı olarak fiilen başbakanlığının devam ettiğini kaydetti. Başkan Öztekin, Erdoğan’ın 2014 adli yıl açılışında, TBBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuşması halinde törene gelmeyeceğini açıklamasını şaşırmadıklarını belirtti. Başkan Öztekin, "Demokrasiyi araç olarak görenlerden, kuvvetler ayrılığına ve dolayısıyla hukuk devleti ile yargı bağımsızlığına inanmayanlardan, yargıyı ayak bağı olarak görenlerden aksi bir anlayış beklenmesi mümkün değildir." diye konuştu. Öztekin, 12. cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın bu açıklamasının Yargıtay’a talimat verme niteliğinde olduğunu ve bu durumun da açıkça Anayasa'ya aykırı olduğunu dile getirdi.

Öztekin, Yargıtay Başkanı’na da sitem edip, şu çağrıda bulundu: "Yargıtay Başkanının yapması gereken Anayasa'nın başlangıç bölümünde belirtilen kuvvetler ayrılığını, Anayasa'nın 2. maddesindeki hukuk devletini ve Anayasa'daki yargı bağımsızlığı ile ilgili maddeleri hatırlatmaktır. Buna göre, kimsenin kendilerine emir ve talimat veremeyeceğini bu kapsamda TBB Başkanının adli yıl açılışında savunmanın en üst kurumunun başkanı olarak konuşacağını belirtmesiydi. Yargıtay Başkanının, Erdoğan’ın talimat niteliğindeki bu açıklaması karşısında, ‘konuyu görüşeceğiz ve bir karar vereceğiz’ demesi hukuk adına hayret vericidir. Görüşülecek bir konu yoktur. Anayasa her şeyi anlatıyor."

"Hiç umudumuz yok." diyen Öztekin, sözlerine şöyle devam etti" "Ama dileğimiz Yargıtay'ın yok olan hukuk devletinin yeniden inşaası konusunda cumhurbaşkanına kuvvetler ayrılığını, hukuk devletini ve yargı bağımsızlığını hatırlatıp, kimsenin kendilerine emir ve talimat veremeyeceğini, telkinde bulunamayacağını özellikle vurgulamalarıdır. Aksi takdirde fiilen olmayan yargı bağımsızlığı en üst düzeyde tescillenmiş olacaktır. Yargıtay bu tarihi sorumluğun altında kalmamalıdır."

Barolar halkın avukatı, avukatların da yargının yurttaş adına görev yapan kurucu ve asli unsuru olduğunu belirten Öztekin, bu bağlamda avukatların toplumsal savunmanın temsilcisi olduğunu kaydetti. TBB Başkanının konuşmasını engellemenin avukatları görmezden gelmek, dolaylı olarak aslında yurttaşları yok saymak olduğunu dile getiren Öztekin, "Yargıtay'ın her kararında Anayasa gereği ‘Türk Milleti adına’ ibaresi geçer. Türk milleti adına karar veren Yüksek Yargıtay'ın Türk milletini oluşturan yurttaşlarımızın yok sayılmasına dolaylı olarak katkı vermeyeceğini düşünüyoruz. Aksi takdirde Yargıtay Sayın Cumhurbaşkanının talimatını yerine getirmiş olacaktır." ifadesini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.