Erdoğan'ın Katar'daki İhvan Liderleriyle İlgili Açıklaması Mısır Basınında

Erdoğan'ın Katar'daki İhvan Liderleriyle İlgili Açıklaması Mısır Basınında

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katar ziyareti dönüşü, Katar'da bulunan İhvan'ın üst düzey yöneticilerinin Türkiye'ye kabulü ile ilgili açıklaması Mısır basınında geniş yer buldu. Bir gazetecinin konuyla ilgili sorusu üzerine...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katar ziyareti dönüşü, Katar'da bulunan İhvan'ın üst düzey yöneticilerinin Türkiye'ye kabulü ile ilgili açıklaması Mısır basınında geniş yer buldu. Bir gazetecinin konuyla ilgili sorusu üzerine Erdoğan, "Bunların Türkiye'ye gelmek gibi bir talepleri olması durumunda incelenir bakılır. Gelmelerini engelleyecek bir sebep varsa farklı bakılır. Engel yoksa herkese gösterilen kolaylık onlara da bakılır" şeklinde değerlendirmede bulunmuştu.

Haberlerde, Türkiye ve Katar’ın bölgede Müslüman Kardeşlere en fazla destek veren iki ülke olduğuna işaret edildi. Haberlerde, son dönemlerde Katar’ın bu konuda tutum değişikliğine gittiğine dikkat çekildi. Mısır'ın Katar’dan Müslüman Kardeşleri kendilerine teslim etmesini istendiği ancak, bu isteğin kabul edilmediği vurgulandı.

Mısır basınında ayrıca Katar’dan Türkiye’ye gelecek İhvan liderlerinin 7 kişiden ibaret olmadığı, birkaç hafta içinde bu rakamın 200 kişiye ulaşacağı iddia edildi.

Mısır’da yayın yapan Burnews haber sitesi, İslami Cemaat Dış İlişkiler Program sorumlusu Muhammed Yasin’in ve bazı İhvan yöneticilerinin iki hafta önce Doha’dan Türkiye’ye geçtikleri yönündeki açıklamalarına yer verdi. İslami Cemaat yöneticilerinden Tarık El Zumer, Asım Abdulmecid gibi isimlerin Türkiye’ye gitmeye hazır oldukları ifade edildi. Haberde ayrıca İslami Cemaat üyelerinin Afganistan’daki cihatcı gruplarla kişisel bağlantıları olduğu iddia edildi. Söz konusu kişilerin Libya’daki bazı bölgelerde nüfuzlarının olduğuna işaret edildi.

Haberde ayrıca İslami Cemaat’in Müslüman Kardeşlere kıyasla çok daha tehlikeli olduklarına dikkat çekildi. İslami Cemaatin silahlı çatışmaların içine girdikleri için Türkiye’nin de arasında bulunduğu bazı ülkelerin bunları kabul etme konusunda tereddüt yaşayacağı ifade edildi. İslami Cemaat lideri Rifai Taha’nın da aralarında olduğu İslam el Ğamri, Memduh Ali Yusuf, Eymen Ced, Cihad Muhammed Şevki İslambuli gibi yönetici kadronun Türkiye’de bulundukları iddia edildi.

"TÜRK İSTİHBARATI SAYININ ARTMASINA İTİRAZ EDİYOR"

Mısır basını ayrıca Türk istihbaratının, Avrupa’nın "Türkiye'nin şiddete bulaşmış İslami grupların yöneticileri için sığınma yeri olduğu" yönündeki eleştiriler sebebiyle çemberin genişletilmesine karşı çıktığı ileri sürüldü. Mısır basını, Türkiye’nin halihazırda İslami grupların yöneticileri için en güvenilir yer olduğu, ancak bunun uzun sürmeyeceği görüşünü savundu.

Middle east online haber sitesi ise, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin başını çektiği Körfez Ülkelerini, İhvan liderlerini sınırdışı etmeleri için Katar’a baskı yaptığını yazdı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.