Erdoğan: Ruhban Okulu’nu Açmak Çok Da Zor Bir Şey Değil

Erdoğan: Ruhban Okulu’nu Açmak Çok Da Zor Bir Şey Değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nın açılması için Yunanistan’dan mukabil adımlar beklediklerini söyledi.KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında bir Rum gazetecinin...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nın açılması için Yunanistan’dan mukabil adımlar beklediklerini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında bir Rum gazetecinin sorusunu cevaplayan Erdoğan, Fener Rum Patriği Bartholomeos’a daha önce “Bizim için Ruhban Okulu’nu açmak problem değil.” dediğini aktardı. Bunun karşılığında Yunanistan’ın, başkent Atina’daki yıkılmış iki caminin yeniden inşa edilmesine izin verilmesini istediklerini aktardı. Dönemin başbakanı Kostas Karamanlis’in bu konuda söz verdiğini ifade eden Erdoğan, bu konuda hâlâ adım atılmadığını vurguladı.

Rum Patrikhanesi’nde piskoposların oluşturduğu Sen Sinod Meclisi üyelerinin Lozan Anlaşması’na göre T.C. vatandaşı olması gerektiğini hatırlatan Erdoğan, 20 kadar papazı Türk vatandaşlığına alarak bu sorunu çözdüklerini söyledi. Erdoğan, Yunanistan’ın da Batı Trakya’daki Türklerin kendi baş müftülerini seçme hakkına saygı göstermesini istediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Siz de bana hâlâ Ruhban Okulu’nu soruyorsunuz. Ruhban Okulu’nu açmak öyle çok da zor bir şey değil, açarız. Ama bir de siz sözünüzde durun. Siz sözünüzde durmuyorsunuz. Siz hep ‘ver’ ağacını altında doğdunuz, orada büyüyorsunuz. Sizde hiç ‘al’ yok. Bir de ‘al’ deyin.”

Rum, Musevi, Ermeni vakıflarının daha önce el konulan gayrimenkullerinin tazmini için şu ana kadar 2 milyar dolarlık ödeme yaptıklarını dile getiren Erdoğan, bazılarının da iade edildiğini kaydetti.

AK PARTİLİ RUMUN TÜRK KIZLA İZDİVACI İÇİN DEVREYE GİRMİŞ

Gökçeada’da bir Türk kızına aşık olan AK Partili Rum vatandaşın evliliğe karşı çıkan anne babasıyla görüştüğünü söyledi. Erdoğan, niye evliliğe engel olduğunu sorduğunu ve ‘gelenek’ cevabı aldığını dile getirdi. Ailenin diğer üyelerinin ABD’de olduğunu öğrendiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapılarının onlara da açık olduğunu vurguladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.