Erdoğan, mayısta partinin başına geçiyor

Erdoğan, mayısta partinin başına geçiyor

AK Parti kulislerine göre, üyeliğin gerçekleşmesinin ardından, Cumhurbaşkanı olağanüstü kongrenin toplanmasının ardından en geç haziran ayı ortasına kadar genel başkanlık koltuğuna oturacak.

AK Parti kulislerinde, olağanüstü kongrenin en geç haziran ayına kadar yapılarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti Genel Başkanlığı koltuğuna vakit kaybetmeden hemen oturacağı dile getiriliyor. Geçtiğimiz hafta Başbakan Binali Yıldırım, 2017 yılında olağanüstü kongrenin olmadığını il ve ilçe kongrelerinin yıl sonuna kadar tamamlandıktan sonra 2018
yılında olağan kongrenin yapılacağını açıklasa da AK Parti kulislerinde olağanüstü kongre masada bulunuyor. Kulislere göre, 16 Nisan referandumunun ardından Başbakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘Genel başkanlık hakkınız, önünüzde engel kalmadı’ sözleriyle hemen çekilebileceğini söyledi.

Önce üye olacak

YSK’nın bu hafta referandum kesin sonuçlarını açıklamasının ardından önce Cumhurbaşkanının AK Parti üyeliği gerçekleşecek. AK Parti kulislerine göre, üyeliğin gerçekleşmesinin ardından, Cumhurbaşkanı olağanüstü kongrenin toplanmasının ardından en geç haziran ayı ortasına kadar genel başkanlık koltuğuna oturacak. Olağan kongre öncesinde yapılacak il ve ilçe kongrelerinde yapılacak değişikliklere Erdoğan’ın mevcut konumuyla hakim olamayacağı bu nedenle önce olağanüstü kongrenin yapılarak partinin başına geçmesinin daha sağlıklı olacağı dile getiriliyor. Olağanüstü kongrenin toplanmasının haziran ayını bile bulmadan mayıs ayında gerçekleştirilebileceği dile getiriliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 23 Nisan törenlerinde AK Parti genel başkanlığına ilişkin bir soruya ‘neden olmasın’ şeklindeki yanıtı da olağanüstü kongre beklentisini artırdı.

Kabine değişikliği haziran ayında

AK Parti tüzüğüne göre, büyük kongre, Genel Başkan’ın veya Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nun yahut büyük kongre delegelerinin en az beşte birinin yazılı talebi üzerine olağanüstü toplantıya çağırılıyor. Şartların oluşması halinde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu, olağanüstü kongreyi bir hafta içinde ilan ederek çağrı tarihinden itibaren en geç 45 gün içinde yapıyor. Kulislere göre, mayıs ayı sonuna doğru olağanüstü kongrenin toplanmasının önünde bir engel yok. Davutoğlu’nun ayrılığında da 5 Mayıs tarihinde olağanüstü kongre kararı alınmış, 22 Mayıs 2016 tarihinde olağanüstü kongre toplanmıştı. Bu senaryonun hayata geçmesi ve olağanüstü kongrenin mayıs ayında gerçekleştirilmesi halinde kabine değişikliğinin de haziran ayında yapılacağı belirtiliyor.

Uyum yasaları için komisyon kurulacak

16 Nisan’da kabul edilen yeni sistemin ardında 6 ay içinde hayata geçirilecek olan uyum yasaları ve iç tüzük değişikliği için Meclis Başkanının bir çağrı yapması bekleniyor. Ayrıca Başbakan Yıldırım’ın CHP ve MHP Genel başkanlarıyla görüşmesi de ihtimaller arasında. AK Parti bu haftadan itibaren uyum yasaları ile ilgili çalışmalara hız verecek. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın başkanlığında oluşturulan bir komisyonla çalışmalarını sürdürecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.