Erdoğan: Küresel Isınma İnsanlığın Ortak Sorunu

Erdoğan: Küresel Isınma İnsanlığın Ortak Sorunu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, küresel ısınmanın insanlığın ortak sorunu olduğuna dikkat çekti. Eşbaşkanlığını yaptığı BM’deki ‘‘İklim Zirvesi 2014 - Tematik Tartışmalar: Eylem için İklim, Sağlık, İş ve Ekonomik Durum’’...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, küresel ısınmanın insanlığın ortak sorunu olduğuna dikkat çekti.

Eşbaşkanlığını yaptığı BM’deki ‘‘İklim Zirvesi 2014 - Tematik Tartışmalar: Eylem için İklim, Sağlık, İş ve Ekonomik Durum’’ konulu panlede Erdoğan, ‘‘İklim değişikliği dayanışma ve işbirliği halinde çözüm bulmamız gereken günümüzün en önemli sorunlarından biridir’’ dedi.

İklim değişikliği ile mücadelede tüm tarafların çıkarlarının gözetilerek bir eylem planı hazırlanması gerektiğini aktaran Erdoğan, bunun gelecek nesillere borçları olarak gördüğünü söyledi. İklim değişikliğinin yalnızca sıcaklık artışı ve bunun neden olduğu doğal afetlerden ibaret olmadığını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘‘Küresel ısınma insanlığın tüm hayatı üzerinde değişiklikler meydana getirme potansiyeline sahiptir. Bu değişiklikler iktisadi büyüme ve sürdürülebilir kalkınmayı engelleyerek yoksulluğun artmasına yol açabilecektir. Aynı şekilde, içme suyu ve gıda tedarikinin zorlaşması, göç dalgaları ve bulaşıcı hastalıkların yayılması gibi ciddi sıkıntılar yaşanabilecektir’’ diye konuştu.

Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn ile eşbaşkanlık yaptığı panelde Erdoğan, geçmişte düşük gelirli ülkeleri etkileyen iklim değişikliğinin bugün gelişmiş ülkelerin de sorunu haline geldiğini kaydetti. Erdoğan, ‘‘ Dolayısıyla bu konu artık insanlığın ortak sorunu haline dönüşmüştür’’ ifadelerini kullandı.

İklim değişikliği ile mücadelenin bilimsel gelişmeleri de beraberinde getireceğini savunan Erdoğan, "Bu noktada, gelişmiş veya gelişmekte olan tüm ülkelerin, imkan ve kabiliyetleri ölçüsünde, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkıda bulunmaları esas olmalıdır. Düşük karbonlu ekonomiye geçiş sürecinde karşı karşıya olduğumuz zorlukların üstesinden ancak küresel dayanışma ve işbirliği ile gelinebilir’’ şeklinde konuştu.

Türkiye’nin küresel ısınmaya karı bazı adımlar attığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘‘Gelecek yılın sonunda Paris’te sonuçlandırılması öngörülen yeni anlaşmanın (iklim değişikliği ile mücadele) bağlayıcı hükümlerinin belirlenmesi sürecinde, şimdiye kadar izlediğimiz yapıcı tutumu devam ettireceğiz." dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.