Erdoğan: İran’ın Mezhebî Taassubu Bölgede Sıkıntı Oluşturuyor

Erdoğan: İran’ın Mezhebî Taassubu Bölgede Sıkıntı Oluşturuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak ve Suriye’deki sorunları İran ve Türkiye’nin Batı’ya ihtiyaç kalmadan çözebileceğini fakat İran’ın mezhebî taassubunun bunun engellediğini söyledi.Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak ve Suriye’deki sorunları İran ve Türkiye’nin Batı’ya ihtiyaç kalmadan çözebileceğini fakat İran’ın mezhebî taassubunun bunun engellediğini söyledi.

Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde soruları cevaplayan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: “İran’ın özellikle mezhebî taassubunu bir kenara koymamız mümkün değil. Bu mezhebî taassup bizleri bölgede zaman zaman sıkıntıya düşürüyor. Bunu üzülerek söylüyorum. Çünkü bizim dinimiz İslam. İran’ın da dini İslam. Ama bu mezhebî yaklaşım maalesef dinin üzerine çıktığı anda orada sıkıntı başlıyor.”

Irak ve Suriye konusunda eğer İran ve Türkiye bu işi birlikte ele alabilmiş olsaydı belki de Batı ülkelerine burada hiç iş düşmeyebileceğini söyleyen Erdoğan, “Çünkü Irak’ta da Suriye’de de hem İran’ın hem Türkiye’nin ortak bağları var.” dedi. Erdoğan, sorunları çözmenin bu sayede çok rahat olabileceğini vurguladı. Ama ne yazık ki burada bunu kuramadıklarını belirten Erdoğan, gelinen noktanın da söz konusu taassubun neticesi olduğunun altını çizdi.

Irak Ordusu’nun tamamına yakının Şii askerlerden oluştuğunu fakat ülkede Sünnilerin de olduğun belirten Erdoğan, ordu içinde katılımcı bir yapı olmadığına dikkat çekti. Erdoğan, “Şimdi burada İran’ın kendine has bir etki alanı da olması gerekir.” dedi. Suriye’de de yine İran’ın aynı taassup içinde olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Ne yazık ki Suriye yönetimi sırtını bir yanda İran’a, bir yanda da maalesef Rusya’ya dayıyor.” dedi.

Erdoğan, aklıselimin hakim olmasını ve İran’la yapmakta oldukları görüşmelerde bunun neticesini almayı temenni etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.