Erdoğan, Işid Karşıtı Koalisyona Aktif Destek İçin Üç Şart Öne Sürdü

Erdoğan, Işid Karşıtı Koalisyona Aktif Destek İçin Üç Şart Öne Sürdü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak ve Suriye’nin önemli bir kısmını işgal eden IŞİD’e karşı dünyanın seyirci kalmamasını istedi. Sadece Kobani’ye odaklanılmasına tepki gösteren Erdoğan, Türkiye’nin Koalisyon’a destek verebilmesi...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak ve Suriye’nin önemli bir kısmını işgal eden IŞİD’e karşı dünyanın seyirci kalmamasını istedi. Sadece Kobani’ye odaklanılmasına tepki gösteren Erdoğan, Türkiye’nin Koalisyon’a destek verebilmesi için üç şart öne sürdü. Erdoğan, bunları, “uçuşa yasak bölge ilanı gerekmektedir. Güvenli bölge ilanı gerekmektedir. Eğit-donat eylemine girmemiz gerekmektedir” şeklinde sıraladı. Bu şartların yerine getirilmesi halinde ise koalisyona aktif destek vereceklerini şu sözlerle ortaya koydu: “Türkiye koalisyon güçlerinin yaptığı her şeyi yapacaktır. Bundan kimsenin endişesi olmasın.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız mevkidaşı ile Elysee Sarayı’nda yaptığı görüşmelere verilen arada düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Irak ve Suriye’deki gelişmelerin ele alındığı görüşmeyle ilgili “Fransa ile Türkiye arasında hemen hemen görüş farklılığı yok. Düşüncelerimiz birbirine yakın, adeta örtüşüyor.” ifadelerini kullandı.

KOBANİ’YE HAVA SALDIRILARINI ELEŞTİRDİ

IŞİD’le ilgili sadece Kobani’ye odaklanılmasına tepki gösteren Erdoğan, “Varsa yoksa Kobani. Bizim ülkemizin sınırı… Şu anda Kobani’de zaten insan yok. 200 bin insan ülkemizde, bizim misafirimiz. Biz onlara bakıyoruz. Şu anda Kobani’nin içinde herhangi bir insan da olmadığına göre… Sadece orada 2 bin savaşçı var. Bundan dolayı mı sürekli orası bombalanıyor. Bunu anlamak mümkün değil.” dedi.

Koalisyon güçlerinin Suriye’nin diğer bölgelerinde başta IŞİD’e karşı olmak neden tavır almadığını sorgulayan Erdoğan, “Buralarda bir defa bir devlet terörü estiren Esed vardır ve Esed’in rejimi vardır. Esed rejimini karşısına almayan, ‘acaba Esed giderse ne olacak’ diye düşünen bir anlayışın bir defa DEAŞ’la (IŞİD) mücadele etmesi söz konusu değil.” ifadelerini kullandı. Esed giderse, ‘halk ne derse o olur’ denmesinin demokrasinin gereği olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Eğer ‘Bir tane otokrat gidecek, onun yerine de bir başka otokrat hazırlıyoruz; bunu düşünüyoruz’ diyorsak o zaman demokrasiyi konuşmamızın da hiçbir anlamı yoktur.” dedi.

“IRAK’TAKİ SÜNNİLER İÇİN ‘EĞİT-DONAT’A HAZIRIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sadece Suriye’deki değil Irak’taki Sünnileri de eğit-donat kapsamına almak istediğini dile getirdi.

Katılımcı bir ordunun olmadığı Irak’ta ordunun sürekli kaçtığını, yerini ve silahlarını IŞİD’e teslim ettiğini belirten Erdoğan, ordunun yüzde 100’e yakınının Şiilerden oluştuğunu öne sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak’taki Sünnilerin de evlerine dönmek için eğit-donat’a ihtiyaçları olduğunu söyledi ve “Bu konuda Türkiye olarak biz hazırız. Tüm müttefiklerin, dostlarımızın da bu konuda müşterek hareket etmemiz halinde her an bu adımları atabiliriz.” dedi. Türkiye’nin koalisyona aktif destek için öne sürdüğü üç şartı bir kez daha sıralayan Erdoğan, (bunların yerine getirilmesi halinde) “Türkiye koalisyon güçlerinin yaptığı her şeyi yapacaktır. Bundan kimsenin endişesi olmasın.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Türkiye’nin IŞİD’e destek veren bir ülke olarak gösterilmesinin de büyük bir haksızlık olduğunu vurguladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.