Erbakan tarih yazan bir liderdi

Erbakan tarih yazan bir liderdi

Necmettin Erbakan Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen "Doğumunun 90. Yılında Necmettin Erbakan ve Milli Görüş Düşüncesi” sempozyumu Mevlana Kültür Merkezi'nde başladı

Sempozyumun açılışı Hafız Ahmet Çalışır'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle program başladı. Sempozyumun açılış programına Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Yalman, Erbakan Vakfı Başkanı ve Necmettin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan, Anadolu Gençlik Derneği Konya Şube Başkanı Mehmet Parlak Milli Görüş harekatının önemli isimlerinden Halil İbrahim Dağ'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

YEREL BİR İNSAN OLMADI

ahmet-sorgun.jpg

Açılışta konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, "Erbakan hocanın bizim üzerimizde çok hakkı vardır. Erbakan hocanın çok sloganı vardı ama slogancı değildi. Çok yerli bir insandı. Hiçbir zaman yerel olmadı. İslam ülkelerinin sorunlarıyla dertlendi. Erbakan hocanın fikirleri bugün yeşermeye başladı. Bugün yeni bir dünya düzeni kurmak gerekiyor. Dünya 5'ten büyüktür demek gerekiyor. 15 Temmuz'u azmettiricisi Erbakan hocamızı hiç sevmedi. Erbakan Hocamız da onu hazmetmedi. Erbakan hoca İslam ülkelerinde büyük sempati duyulan bir isim" dedi.

ERBAKAN TARİH YAZAN BİR İNSANDI

tahir-akyurek.jpg

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, de "Bazı insanlar vardır, tarih onları yazar. Bazı insanlar da var onlar tarihi yazar. Erbakan hocamız tarih yazan önemli bir mücadele adamı, dava adamıdır. 20. yüzyıl hak ve hakikat mücadelesinde en önemli kilometre taşlarından birisidir. Erbakan Hocamızla 5 seneye yakın Fazilet ve Saadet Partisi sürecinde birlikte çalışma fırsatı buldum. Hepimiz Erbakan hocamızdan çok şey öğrendik. Erbakan hocamız bir mektepti. Çok sayıda insanın yetişmesine vesile oldu. Erbakan hocamızda şunu gördük. Müslüman kimliğiyle her platformda var olmayı bize gösterdi. Ümmet vurgusunu, İslam birliği vurgusunu sürekli yaptı. İslami hareketi hiçbir zaman yerel düşünmedi. İslam ülkelerindeki mazlumları her zaman düşündü. Erbakan hocamızın İslam Birliği, İslam Birliği Ordusu, İslam dinarı gibi idealleri gerçekleştirilmeyi bekliyor. Yeni bir dünyanın kurulması idealini Erbakan'dan öğrendik. İnşallah bu hak ve hakikat davasının tam olarak başarıya ulaştığını görmek nasip olur" dedi.

MİLLİ GÖRÜŞ ADİL BİR BARIŞI TEMSİL EDİYOR

fatih-erbakan-(2).jpg

Erbakan Vakfı Başkanı ve Necmettin Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan ise konuşmasında şunları kaydetti: "Necmettin Erbakan çok muazzam azmiyle ve harekat kabiletiyle İslam alemine çok büyük bir heyecan ve özgüven getirmiştir. Erbakan hocanın bu azmi büyük karşılık bulmuştur. Milli Görüş harekatı kısa sürede arzulanan hedefe varmıştır. Son derece güçlü bir etkiye sahip olmuştur. Milli Görüş Harekatı 1969 yılında Konya'da başlamıştır. Bu harekat Türkiye'deki siyasal harekatı çok derinden etkilemiştir. Milli Görüş siyasadan bir politik harekat olarak değerlendirilmemelidir. Milli Görüş kucaklayıcı, birleştirici bir medeniyet herakatıdır. Milli Görüş bütün İslam aleminin, bütün ezilenleri birleştiren bir öze dünüş harekatıdır. Milli Görüş harekatı biz merkezli bir söylemle yola çıkmıştır. Milli Görüş  adil barışı temsil eden bir heraketla ortaya çıkmıştır. Kendi temel değerlerimizi temsil  eden bir harekattır. Adil bir dünyanın ortaya çıkması için ikinci Yalta Konferansının gerçekleştirilmesinin gerekliliğini ortaya koymuştur. Erbakan Hocamız sadece laf ve söz üretmemiş, yerlilik ve millilik kavramlarını ortaya koymuştur. Erbakan Hocamız 'Yaşanabilir Bir Türkiye, Yeniden Büyük Türkiye' anlayışını ortaya koymuştur."

D-8 PROJESİ ÖNEMLİ BİR ADIMDI

Konuşmasında Necmettin Erbakan öncülüğünde kurulan D-8 projesine de değinen Erbakan, şunları söyledi: "Erbakan hoca İslam ülkelerinden liderleri bir araya getirmiştir. D-8 girişimi İslam alemini 100 yıl sonra bir araya getirilmesi için çok önemli bir adımdır. D-8 ülkelerini bir araya getirerek, büyük bir konsessus ortaya konulmasını sağlamıştır. Adil ekonomik düzen projesiyle faizli kapitalist sisteme alternatif bir sistem ortaya koyması takdire şayandır. Erbakan hocamızın en büyük hedefi Müslüman ülkeler orta pazarı, ortak para birimi, orta ordusu kurulmasıydı. D-8 ve D-60 projeleri Erbakan hocamız tarafından ortaya konulmuştur. Bu millet Erbakan hocamızın fikriyatına sahip çıkarak, adil bir dünyanın kurulamsına öncülük edecektir."

ERBAKAN HOCA BU MİLLETE HEP GÜVENDİ

ibrahim-altay.jpg

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, "Erbakan siyasi hayatında Türkiye ve İslam dünyasında iz bırakan bir lider oldu. Erbakan hoca her zaman Türk milletinin vatanına ve milletine sahip çıkacağına inandı. Bu halk 15 Temmuz gecesi vatanına ve bayrağına sahip çıktı. Cuntacılara ve işgalcilere vatanını bırakmadı. Erbakan Hoca 'Müslüman ferasetli olur' demiştir. Bu sözün önemini 15 Temmuz gecesi daha iyi anladık. Erbakan hocanın çizdiği yolu takip edeceğiz. Bu sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

DOĞRU BİLDİĞİ YOLDAN GİTMİŞTİR

mahmut-hakki-akin.jpg

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Mahmut Hakkı Akın da konuşmasında şunları söyledi: "2016 yılı merhum Necmettin Erbakan'ın doğumun 90., vefatının ise 6.yılını denk gelmiştir.  Necmettin Erbakan Hoca'yı anmak için bilimsel bir etkinlik düzenlemek istedik. Bu konuda sayın rektörümüz de bizere büyük destek verdi. Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuklu Belediyesi'ne de şükranlarımızı sunuyoruz. Erbakan Vakfı, Saadet Partisi ve Anadolu Gençlik Derneği de sempozyumla ilgili memnuniyeti dile getirdi. Saygıyla yad edilen siyasilerin başında Necmettin Erbakan gelmektedir. Bugün siyasiler Erbakan hocanın yıllar önce yaptığı açıklamalara referans vermektedir. Merhum Erbakan hayatı boyunca bazı odaklar tarafından hedef alınmıştır. Fakat o her zaman doğru bildiği yoldan gitmiştir. Erbakan'ın adı ve mücadelesi yıllar geçse de yaşamaya devam edecektir. Erbakan'ı anmak için nice programlar yapılacaktır. Erbakan hakkında doktora ve yüksek lisans tezleri yazılacaktır. Bu sempozyumda sunulan bildiriler kitap haline gelecektir. Sempozyumda 31 tebliğ sunulacaktır. Bu tebliğler ileride kitap haline getirilecektir" dedi.

KÜLTÜREL BİRİKİMLERİ ÜLKEYE KAZANDIRDI

mustafa-sahin.jpg

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, "Erbakan hoca başbakan olduğu zaman uzun süre ağlamıştım. Çünkü bu bir idealin gerçekleşmesiydi. Erbakan hocanın kültürel değişimde attığı imzaları çoğu zaman görmeyiz. İslam dünyasının tüm kültürel birikimini bu ülkeye kazandırmıştır. Darbeden sonra tutuklanıp cezaevine girdikten sonra yargılamalar devam ediyordu. Tahliye olduğu son davaya ben de katılmıştım. Önüne çeşitli toplantılarda konuştuğu tapeleri koymuşlar. Hakim bu tapeler hakkında soru sordu. Hocamızın hakime verdiği cevap salonu güldürmüştü. Hocamız o gün tahliye olmuştu. Hocamızı vefatından önce ziyaret etmiştik. Allah kendisinden razı olsun" dedi.

ÜMMETİN BİLİNÇLENMESİ İÇİN ÇALIŞTI

muzaffer-seker.jpg

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de şunları söyledi: Erbakan Hoca bir bilim insanı, bir akedemisyen, ümmetin bilinçlenmesi için çalışan bir siyasetçiydi. Bu sempozyum her yıl tematik olarak tekrarlanması gereken bir görevdir. Merhum hocamız Türkiye'nin kör topal ilerleyen demokrasisinde Anadolu insanın Ankara'da yer bulması için kendisin öne atmış, gençlerin ve Anadolu insanın zor zahmet okuttuğu gençlerin yetişmesinde özverili bir şekilde çaba sarfetmiştir. Önünde saygıyla eğiliyoruz. 15 Temmuz'da bir kalkışma olduysa bu kalkışmaya Anadolu halkı dur dediyse bu rahmetli hocamızın aşılamış olduğu milli duruş etkili olmuştur. Hocamız naif, kibar ve zeka pırıltısı içerisinde yapmış olduğu siyaset hatırlanacaktır. Hocamız siyasetin seviyesini yükseltmek için büyük çaba göstermiştir.  Merhum Erbakan'ı her yönüyle anlatmaya devam edeceğiz. Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak bu bizim bir görevimiz." Açılış konuşmalarının ardından özel tanıklar oturumuna geçildi. Oturumda Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Yalman, dava arkadaşı Halil İbrahim Dağ ve Mahmut Atay konuştu.

HALİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum