Engelli Rus Çocuklardan Türkiye Resim Yarışması

Engelli Rus Çocuklardan Türkiye Resim Yarışması

Rusya’nın farklı bölgelerinden 800’e yakın engelli Rus çocuk, Türkiye resmi yapmak için yarıştı. "Doğunun renkleri: Rus çocukları Türkiye’yi çiziyor" adlı resim yarışmasının ödül töreni Moskova’nın dünyaca ünlü Tsereteli...

Rusya’nın farklı bölgelerinden 800’e yakın engelli Rus çocuk, Türkiye resmi yapmak için yarıştı. "Doğunun renkleri: Rus çocukları Türkiye’yi çiziyor" adlı resim yarışmasının ödül töreni Moskova’nın dünyaca ünlü Tsereteli Resim Galerisi’nde yapıldı.

Rusya Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Rusya Sanat Akademisi, Türk-Rus Kültür Merkezi ve Rus-Türk Kültür Vakfı’nın katkıları ile düzenlenen yarışmada farklı kategorilerde dereceye giren 15 çocuk ödüllendirildi.

Rusya Federasyonu’nun bir çok bölgesinden engelli çocuk, kimsesiz Rus çocuk 'Umut'a sahip çıkan Gülsüm Anne, Kanuni Sultan Süleyman, kına gecesi, deniz, camiler, Ayasofya, semazenler ve Türkiye’yi yansıtan farklı temaları tuvallerine yansıttı.

Tseretelli Resim Galerisi’nde sergilenen ve jürinin beğendiği onlarca resim katılımcılardan da tam not aldı. Çocukların önemli bir kısmının hiç gitmediği, televizyon ve kitaplardan gördükleri ile Türkiye hakkında samimi ve olumlu resimler çizmesi anlamlı bulundu.

KREMLİN YETKİLİSİ ÇOCUKLARI ONURLANDIRDI

Ödül törenine Rusya Ressamlar Akademisi Başkanı Zurab Tsereteli, Kremlin İdaresi Engelliler Komisyon Başkanı Vladimir Popov, Eğitim Bakanlığı Çocuk Hakları Devlet Politikası Daire Başkanı Yevgeni Silyanov, Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü Eski Başkanı ve Türk-Rus Kültür Merkezi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mihail Meyer, Rusya Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Moskova Devlet Uluslar Arası İlişkiler Üniversitesi (MGİMO) öğretim görevlisi Prof.Dr. Yelena Ponomaryova, Türk-Rus Kültür Vakfı Genel Müdürü Ali Ertuğrul Türkeli iştirak etti.

RUS RESSAM: KAPIMIZ ÇOCUKLARIN YARIŞMALARINA HER ZAMAN AÇIK

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Rus Ressam Tsereteli, sergiden çok etkilendiğini söyledi. Tsereteli, "Resimleri tek tek inceleyince çocukların ne kadar güzel çizdiğini farkettim. Bundan mutluyum. Mükemmel çalışmalar. Çocuklar Türkiye doğasını resimlerle güzel anlatmış. Bu tür etkinlikler Türk-Rus ilişkilerini geliştiriyor. Sanat ve kültür aracılığıyla dostluğumuz artıyor; beraber adımlıyor ve ortak eserlere imza atıyoruz. Ben de kendi galerimde böyle bir etkinliğin yapılmasına evet dedim. Galerimin kapıları her zaman çocuklara açık." dedi.

RUS ÇOCUKLAR TÜRKİYE’Yİ ÇOK SAMİMİ VE SICAK BULDU

Yarışmayı duyunca çok etkilendiğini ve destek olmak istediğini kaydeden ünlü Rus akademisyen Ponomaryova, "Bu etkinlik gerçekten de zengin tarihi, gelenek göreneği ve maneviyatı olan Türkiye’nin anlatımı. Hiç abartmadan söylüyorum. Türkiye büyük uygarlığın mirası. Türk ve Rus halkları her zaman beraber olmalı. Çocuklarımızın Türkiye’yi yakın, dost, sıcak ve samimi algılaması çok önemli. Çok arzu ediyorum ki benzer yarışma Türkiye’de de olsun. Başlık da şöyle: Türk çocuklar Rusya’yı çiziyor. Türk çocukların Rusya’yı sadece büyük arazisi olan değil, aynı zamanda zengin tarihi ve kültürü olan bir ülke gibi algılaması bizi memnun edecek." şeklinde konuştu.

RUSYA EĞİTİM BAKANLIĞI: YARIŞMA DÜZENLİ HALE GETİRİLMELİ

Çocukların gelişimine katkı sağlayan etkinliği düzenleyenlere teşekkür eden Rusya Eğitim ve Bilim Bakanlığı’ndan Silyanov, "Türkiye’nin olumlu tanıtımı adına büyük bir girişim. Yarışma çocukları Türkiye ile ilgili araştırma yapmaya ve daha çok bilgi edinmeye yöneltiyor. Biz de Türk Rus Kültür Merkezi ile birlikte etkinliğe doğrudan destek verdik. Yarışmaya Rusya’nın 62 bölgesinden 397 eğitim kurumundan 800’e yakın katılım oldu. Organizatörler kazanan çocukları Moskova’ya getirdi. Bu çok harika oldu. Bu tür etkinliklerin sürekli hale gelmesini istiyoruz." çağrısında bulundu.

Fevkalade başarılı resimler geldiğini, jürinin seçim yapmakta zorlandığını ifade eden Silyanov, "Hepsi de çok anlamlı ve mükemmel resimler…" diyerek duygularını paylaştı.

RUSYA’NIN KÜLTÜR HAYATINA ZENGİNLİK KATTI

Törende düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Meyer, Eğitim Bakanlığı’nın yarışmaya büyük destek verdiğini vurguladı. Meyer, "Yarışmaya 4-15 yaş engelli çocuklar katıldı. Yarışma sadece ikili ilişkileri geliştirmiyor, aynı zamanda çocukların yeteneklerini sergileme açısından da önemli. Dolayısıyla yarışma Rusya’nın kültür hayatına zenginlik katıyor. Etkinlik engelli çocuklara yardım ve destek bakımından da fevkalade önemli. Toplum olarak onlara sahip çıkmamız lazım. Burada çok resimler var. Ama tarihçi olarak Türk sultanı ve yeniçerlerin resimlerini görmek benim için ayrı bir güzel. Ama önemli olan onların Türkiye’yi güzel anlatması. Bize düşen gelecekte de çocuklarımıza bu konuda destek olmamız." dedi.

Türk-Rus Kültür Vakfı Genel Sekreteri Türkeli de, vakfın Türkiye’de çeşitli faaliyetlere imza attığını ifade ederek, "Benzer yarışmanın Türkiye’de yapılmasını planlıyoruz. Bu tür etkinlikler kültürel ilişkilerin artmasına ve halkların kaynaşmasına katkı sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

YARIŞMA ENGELLİ RESSAMLARI HEYECANLANDIRDI

Kazan’dan yarışmaya katılan engelli Yelizaveta, "Türk ulusal dansını çizdim. Ulusal kıyafetlerle dans ediyorlar. Türkiye’de hiç bulunmadım. Ama ufak araştırma yaptım. Yarışma çok heyecanlı oldu." değerlendirmesinde bulundu. Yelizaveta'nın annesi Çulpan da, "Güzel yarışma. Aynı zamanda ben Tatarım ve yarışmayla ilgili kızıma yardımcı olurken ortak yönlerimizin olduğunu ortaya çıkardım. İnternette araştırma yaptım ve bunları tespit ettim. Anne olarak mutluyum. Kızım bana yarışmaya katılmak istediğini söyledi. Bunu organize edenlere çok teşekkürler!" dedi.

Sverdlovsk bölgesinden gelen 13 yaşındaki Yuri, "Yarışmaya katılmaktan mutluyum. Güzel yarışma. Türkiye’de olmadım ve gitmeyi arzu ediyorum." şeklinde konuştu. Vladimir bölgesinden gelen 5 yaşındaki Anya da, "Deniz, güneş çizdim. Kardeşimle birlikte çizdim." dedi. Annesi Yelena da, "Kardeşi ile ikizler. O gelemedi. Çok mutlu ve heyecanlı kızım." diyerek duygularını paylaştı.

ANNE MAKSİMOVA GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Yarışmayı kazanan 15 çocuğa çeşitli ödüller ve Rixos’tan Türkiye tatil turu hediye edildi. Coral Travel da çocukların Türkiye gidiş dönüş biletlerini karşıladı. Çocuklar ve anneleri hediye ve plaketleri Kremlin yetkilisi Popov ve ressam Tsereteli’nin elinden aldı. Hediyeyi alan anne Yelena Maksimova, "Bu ilgi inanın çocuklarımızın tedavisi kadar faydalı ve şifalı!" diyerek gözyaşlarını tutamadı.

Törende yarışmayı organize eden, katkıda bulunan ve destek veren yetkililere de ödül ve plaketler verildi. Rus çocuklar için ebru gösterisi ve çeşitli etkinlikler düzenlendi. Moskova’da gezi turuna katılan çocuklar Antalya’ya gidecek. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.