Engelli kardeşlerin hayatı sporla değişti

Engelli kardeşlerin hayatı sporla değişti

İşitme engelli kardeşler Selver ve Gülçin Şeker, kötü ortamlardan kurtarılmak için spora başlatıldı. TSYD Tekvando takımına katılan kardeşlerden birisi dünya 1.’si diğeri ise 3. oldu. Kardeşler evlerini ve yaşamlarını değiştirerek yeni bir hayata kavuştu

Samsun'da gerçekleştirilen Dünya İşitme Engelliler Tekvando Şampiyonası'nda Türkiye Spor Yazarları Derneği  (TSYD) Konya şubesi Spor Kulübü’nden 3 sporcu Milli mayoyu giydi. +67 kiloda yarışan Selver Şeker başarısını devam ettirerek dünya şampiyonluğuna ulaştı. Geçtiğimiz yıllarda da Dünya ve Olimpiyat şampiyonu olan Selver Şeker’in, kardeşi 67 kiloda Milli formayı giyen TSYD’li bir diğer sporcu Gülçin Şeker ise Dünya 3. olarak bronz madalya aldı. TSYD Konya Şubesi sporcuları Selver Şeker ve kardeşi Gülçin Şeker’in Milli formayı giyerek Türkiye’ye en iyi şekilde temsil etmesi camiada sevinçle karşılanırken manşetlerde yer bulmadı.

210-003.jpg

KÖTÜ ORTAMDAN SPORLA KURTULDULAR

Selver ve Gülçen Şeker kardeşlerin başarıları başta ailesi olmak üzere takım antrenörleri ve yakınları tarafından sevinçle karşılanıyor. Şeker kardeşlerin başarıya giden yoldaki hikayeleri ise duyanları şaşırtıyor. Yoksul bir ailenin evlatları olan Selver ve Gülçin Şeker, kötü arkadaş ortamı ve yaşam şartlarından spor ile kurtuldu. Yoksulluğu yaşayan Şeker ailesi ise kızlarının başarılarından sonra yeni bir eve ve arabaya kavuştu. Kızlarının yaşamlarındaki ciddi değişimi gören ailesi ise durumdan memnun. Gülçin ve Selver kardeşleri teslim aldıktan sonra bu günlere getiren antrenman hocaları ise büyük değişimi anlatacak söz bulamıyor.

200-002.jpg

EV ALDI, ARABA ALDI

İşitme engelli kardeşler Selver Şeker (1997) ve Gülçin Şeker’i (1994) mahalleden spor ile ilgilenen komşuları “Kötü alışkanlıklara bulaşmasınlar, yazık olmasın” diyerek 2013 yılında çeşitli spor kulüplerinde spora gönderdi. Çeşitli branşları deneyen kardeşlere TSYD Konya Şubesi Tekvando Takımı sahip çıktı. Sıfırdan başlayıp kısa sürede yapılan yoğun antrenman trafiği ile kardeşler başarıyı yakaladı. Selver Şeker 2013 yılında ilk olimpiyat şampiyonluğunu, 2015’te Ermenistan’da Avrupa Şampiyonluğu’nu ve 21 Temmuz 2016 tarihinde ise Samsun’da düzenlenen İşitme Engelliler Dünya Şampiyonası’nda 1 olarak ‘Dünya Şampiyonu unvanını elde etti. Selver, şu ana kadar hiçbir maçından mağlup ayrılmadı. 2013 yılında ‘Milli Sporcu’ unvanını elde eden Selver, kendisine bağlanan maaş ile ailesine de maddi olarak büyük katkılar sundu. Ailesine yeni bir ev alan Selver, babasına da bir otomobil hediye etti.

220-001.jpg

KARDEŞLER BİRBİRİNİ DESTEKLİYOR

4 kardeşten biri olan Gülçin Şeker (1994) ise bir bocalama döneminde sporu bırakacak aşamaya gelmişti. Kardeşi Selver’in ve hocalarının da teşviki ile Gülçin, geçtiğimi haftalarda yapılan turnuvada 67 kiloda Dünya 3.’sü oldu ve Milli Sporcu unvanını elde etti. Gülçin daha önce de bir turnuvada Türkiye 2.’si olmuştu. Daha önce bulundukları çevreden dolayı eğitimlerini ortaokul seviyesinde bırakan kardeşler yaşamlarına bir düzen getirdi. Spora başladıktan sonra eğitimlerine devam eden kardeşler şu an lisede okuyor. Selver ve Gülçin kardeşler tüm engellilere spor yapmayı tavsiye ettiklerini belirterek, “Spora başladıktan sonra hayatımız değişti. Kötü pek çok alışkanlığa başlayabilecekken sporla buluştuk. Hem yaşamımız düzene girdi hem de ailemize ek bir gelir kazandırdık. Şimdi daha mutluyuz. Takımımızın da büyük katkısı oldu. burada mutluyuz. Haftalık antrenmanlarımız dışında evde kardeş kardeşe antrenman da yapıyoruz. Başta ailemiz olumsuz bakıyordu fakat şimdi olumlu sonuçları görünce onlar da bizleri teşvik ediyor” şeklinde konuştu.

240-002.jpg

GENÇLERE GÜZEL BİR ÖRNEK

Türkiye Spor Yazarları Derneği Konya Şube Başkanı Recep Çınar, antrenör ve sporcuların verdikleri sözü tuttuklarını belirtti ve başarılarından dolayı kendilerini kutladı. Çınar, “Samsun’da yapılan Dünya şampiyonasında 3 madalya bekliyorduk. Kulübümüzde yetişen sporcularımızdan Selver Şeker altın madalyaya uzanarak kendisine güvenenleri utandırmadı. Kendisinden ikincilik beklediğimiz Gülçin Şeker ise 3. olarak madalya almayı başardı. Sporcularımızın Konya’yı ve Yurdumuzu en iyi şekilde temsil ederek iki madalya ile dönmelerinden dolayı kendilerini kutluyorum” dedi. TSYD Konya Şubesi Tekvando Takımı Baş Antrenörü Hüseyin Toprak ise Selver ve Gülçin kardeşlerin başarılarından dolayı mutlu olduklarını belirterek, “Selver ve Gülçin kardeşler koordinasyon, fiziki yapı ve istikrar olarak diğer sporculardan farklılar. Haftada 28 saate yakın antrenman yapıyorlar. İlk başlarda iletişim sorunu yaşadık fakat artık konuşmadan da anlaşabiliyoruz. Hızlı bir yükselme gösterdiler. Tekvandoda bu yıl 2 milli hedefimiz vardı 10 milli sporcumuz oldu. Bunlardan 7’si TSYD sporcusu” ifadelerine yer verdi.

Yardımcı Antrenörü Mehmet Gökhan Ergün ise Gülçin ve Selver kardeşlerin istikrarlı başarılarından dolayı övgüyü hak ettiklerini belirterek kardeşlerin spor ile yaşamlarında çok şeylerin değiştiğini ve pek çok gence ve engelliye örnek olarak gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.