Engellerini aştılar

Engellerini aştılar

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü münasebetiyle Konya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından "Fark et- kabul et ve Bizimle Yürü" farkındalık yürüyüşü gerçekleştirildi

Gedavet Parkı'ndan başlatılarak, Kültür Park'a kadar devam eden yürüyüşe; Konya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilal Erdoğan, ilgili vakıflar, dernekler, otizmli bireyler ve çok sayıda eğitmen katıldı. Yürüyüşün sonunda İl Müdürü Erdoğan bir basın açıklaması yaptı. Erdoğan, "Ülkemizde Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireylere yönelik faaliyette bulunan 62 kurum ve kuruluş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde toplanmış ve 2016-2019 yılları arasında uygulanmak üzere bir ulusal eylem planı hazırlanmıştır" dedi.

ERKEK ÇOCUKLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

"Ulusal eylem planının il düzeyinde izlenmesini kolaylaştırmak, kurumlar arası iş birliği ve koordinasyonu sağlamak, kaynakları etkin kullanabilmek için ilimizde Vali Yardımcısı başkanlığında 'Otizm Eylem Planı İl İzleme ve Değerlendirme Kurulu' oluşturulmuştur" diyen Müdür Erdoğan, "Otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişim bozukluğudur. Çocuğun çevresi ile yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve kalıplaşmış davranış biçimlerine sahip olması ile betimleniyor. Hem ülkemizde hem de dünyada otizmin görülme sıklığı çok büyük bir hızla artmaktadır. 1985 yılında her 2 bin 500 çocuktan birine otizm tanısı konmuşken, 2013 yılında 88 çocuktan birine bu tanı konmuş bulunuyor. Günümüzde ise doğan her 68 çocuktan biri otizmli olarak dünyaya geliyor. Otizmin erkek çocuklarındaki yaygınlığı, kızlardan 4 kat daha fazla görülüyor" açıklamalarında bulundu.

HASTALIKTA ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Otizmin temel belirtileri hakkında da bilgiler veren Erdoğan, otizmli bireylerin başkaları ile göz teması kuramadığını ve gözlerinin bir yere takılıp kaldığını söyledi. Otizmli bireylere yine isimleri söylenildiği zaman tepki vermediklerini hatırlatan Erdoğan, daha sonra şunları aktardı: "Sözleri tekrarlayamazlar. Parmakları ile istedikleri şeyleri gösteremezler. Akranlarının oynadıkları oyunlara ilgi göstermezler. Sallanırlar, çırpınırlar, parmaklarının uçunda yürürler. Dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar gözlenir. Otizmin kapısını açmak için ilk ve en önemli adım, erken tanıdır. Bakanlığımızın etkinliklerinin bütünlük arz etmesi açısından, Konya ilimiz dahil olmak üzere, 81 ilimizde 2 Nisan'da bu yürüyüş gerçekleştirilmiştir. Konya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak Otizmli çocuklarımızın, gençlerimizin ve ailelerinin 'Otizm Farkındalık' gününün kutlanan değil, otizmli bireylerin toplumsal sorunlarının konuşulacağı ve çözüm bulunacağı bir gün olmasını arzu ediyoruz."

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.