Engellere aldırmadan müziği sevdiriyor

Engellere aldırmadan müziği sevdiriyor

Karatay'da bulunan İsacan Bezirci Ortaokulu'nda müzik öğretmenliğini yapan görme engelli Mustafa Karaca, azmi ile takdir topluyor. Karaca öğrencileri tarafından da çok seviliyor

1988 Trabzon Çaykara'da doğuştan görme engelle olarak dünyaya gelen Mustafa Karaca henüz 7 yaşında ailesinin yanından ayrılarak kendi ayaklarının üzerinde durmaya başlamış. Çanakkale Görme Engelliler Okulu'nda yatılı olarak başladığı ilkokul hayatına Tokat'ta devam eden Karaca, azmi ile Tokat Güzel Sanatlar Lisesi'ni kazanmayı başardı. Güzel Sanatlar Fakültesine de gitmeyi kafasına koyan Karaca, sınava hazırlık kitaplarını bilgisayar ortamına aktarıp engellilere özel uygulamalar ile kitapları okuyarak dershaneye gitmeden Selçuk Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü'nü kazandı.Ankara ve İzmir'de bireysel braille (kabartma alfabe) müzik eğitimi alan Karaca, iyi bir bağlama ustası.

img_2356.jpg    

MÜLAKATTA HOCALAR TEDİRGİN OLDU

Müzik Öğretmenliği'ni kazandıktan sonra mülakatlarda tedirgin olduğunu belirten Karaca, "Mülakat öncesinde hocalar da tedirgin olmuş ve bu tedirginliklerini bana bildirmişlerdi. 'Biz sana nasıl öğreteceğiz?' diyorlardı. Onları şöyle ikna ettim; 'Diğer öğrencilerden hiçbir ayrıcalık beklemiyorum. Tek isteğim benim sistemimi kullanmanız' dedim, kabul ettiler. Benim sistemim ise kabartma braille alfabesi idi. Mülakatları ve nota deşifre sınavlarını başarı ile bitirdim. Yüzlerce aday arasından 4.sırada üniversiteye başladım. Üniversitede arkadaşlarımı ve Konya'yı çok sevdim, şimdi de burada öğretmenlik yapıyorum" şeklinde konuştu. 

img_2387.jpg

ENGELLİLER HAYATLARINI KOLAYLAŞTIRSIN

Ailesinden 16 yıldır ayrı bulunduğunu, bu yüzden ayaklarının üzerinde durmayı öğrendiğini belirten Mustafa Karaca, engellilerin cesaretle pek çok engeli aşabileceğini belirterek, konuşmasına şöyle devam etti: “Engelliler hayatlarını kolaylaştıracak her şeyi kullansın. Artık teknoloji engellilere büyük kolaylıklar sağlıyor. Görme engelliler dokunmatik telefon kullanamaz diyorlar, ben kullanıyorum. Bilgisayarı pek çok engeli olmayan kişilerden daha hızlı kullandığımı iddia ediyorum. Ödevlerimi, projelerimi hep bilgisayarda yapıyorum. Hem bilgisayar hem telefonda ekran okuyan programlar var bunlardan faydalanıyoruz. Akıllı telefonlar hayatımızı kolaylaştırdı. Artık otobüste ineceğim yeri sormama gerek kalmıyor. Yol tarifi sormuyorum. Görenler şaşırıyor, 'ineceği durağı nereden biliyor' diye konuşuyorlar.”

ÖĞRENCİLER DERSİ KAYNATAMIYOR

Sınıfa nasıl hakim olduğunu ve öğrencileriyle iletişimini anlatan Karaca her sınıfta kendisine asistanlar belirlediğini belirterek, “Sınıfta huyunu beğendiğim başarılı öğrecilerden seçtiğin iki asistan öğrencim bana göremediğim oturma düzeni ve arkadaşları hakkında bilgi veriyor. Bu asistanlarım ders esnasında yemek yeme, oturma düzenine aykırı oturan arkadaşları anında bana söylüyorlar” dedi. Bağlama korosu oluşturduklarını ifade eden Karaca, 20 bağlama öğrencisi ile haftada 6 saat egzersiz yaptıklarını belirterek, belirli gün ve haftalarda oluşan müzik korosu ile çalışmaları icra ettiklerini ayrıca gitar, satranç, org gibi dallarda eğitim yaptıklarını ifade etti.    

Öğrencilerinin çok duyarlı olduğunu söyleyen Karaca, bir görme engelli olarak hep bir normal okulda öğretmenlik yapmayı hayal ettiğini ve bunun yapılabileceğini gösterdiğini belirterek, “Ögrencilerimizde de bu farkındalık yerleşti. Okula girdiğimde hepsi koruma gibi çevremi sarıyor. Ben de onlarla yakın iletişim kuruyorum. Pek çoğunu seslerinden isimleriyle tanırım” diye konuşuyor.

ESNAF ENGELLİLERİ DÜŞÜNMÜYOR

Eğitimde Görme Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi de olan Mustafa Karaca, 'Herkes için eşit, herkes için erişilebilir okullar' sloganı ile çeşitli çalışmalara katılıyor. Okulun tüm sınıflarının kapısına braille alfabesi ile hangi sınıf olduğunu yazma projesi olan Karaca, Eğitimde erişilebilirliği artırma çalışmaları  kapsamında Fatih Projesi'nin engelsiz hale getirilmesi kapsamında dernek olarak çeşitli önerileri yetkililere sunduklarını ifade etti. Karaca, engellilere yönelik yapılan çalışmaların yeterli olmadığını belirtiyor. Engellilerin Konya'da yaşadığı sıkıntılara da değinen Karaca, “Çarşıda yürürken esnafın tezgahlarını yaya yoluna çıkarması bizi engelliyor. Dar bir alan ayrılıp şuradan geçiversinler diyorlar ama engelliler hiç düşünülmüyor. Bazı otobüsler yüksek olduğu için engelliler zorlanıyor. Kaldırımların ortasına dikilmiş ağaçlar ciddi sıkıntılar oluşturuyor” şeklinde konuştu.

HÂLİD ŞEN

img_2331.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum