Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Nedir?

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Nedir?

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Nedir?

 

Enerji Kimlik Belgesi, asgari olarak binaların enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, ısıtma soğutma sistemlerinin verimli hale getirilmesi ve yalıtım özellikleri hakkında bilgi veren bir belgedir. EKB belgesi düzenlenme tarihinde itibaren 10 yıl süre geçerliliğini korur ve bu sürenin dolmasından sonra yeni bir rapor hazırlanarak yetkili birimlere onaylatılır.

 

EKB belgesinin mutlaka bu konuda yetkili olan kuruluşlar tarafından düzenlenmiş olması gerekmektedir. Bu belge bin metrekare ve üzeri olan tüm yeni binalar için yapı ruhsat izin belgesinin ayrılmaz bir parçası olduğu için büyük bir öneme sahiptir.

2 Mayıs 2017 tarihi itibariyle yürürlüğe giren enerji kimlik belgesi zorunluluğu nedeniyle EKB belgeli olmayan yapıların alım ve satım işlemleri gerçekleştirilemiyor. Bu sebepten ötürü enerji kimlik belgesi yönetmeliği gereğince 1 Ocak 2011 yılından sonra yapı ruhsatı almış tüm yeni binaların iskân ruhsatı alımıyla birlikte Enerji Kimlik Belgesi ile ilgili raporunu ilgili belediyelere sunmaları gerekmektedir. Belirtilmiş tarihlerde bu işlemler yapılmaz ise EKB belgesini almama cezası olarak ilgili kanunda yer alan yaptırımlar uygulanmaktadır.

?
 

Enerji Kimlik Belgesi, mevcut binalar için Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş EKB uzmanların görev aldığı Enerji Verimlilik Danışmanlığı yapan şirketler tarafından düzenlenmektedir. Enerji Danışmanlık Şirketleri binanızı inceleyerek; yapımı yılı, konumu, yönü vb. bilgileri derler. Ayrıca binanızın yapımında kullanılan malzemeleri, yalıtım durumunu, mantolama, çatı, döşeme ve pencere alanları gibi teknik bilgileri de inceler. Ayrıca sıcak su, ısıtma ve soğutma sistemleri gibi diğer tüm bilgileri toplayarak EKB uzmanına sunar. EKB uzmanı tarafından binanın enerji performansına dair hesaplamalar yapılır ve enerji kimlik belgesi için gerekli evraklar hazırlanarak ilgili idarelerce onaylatılmak üzere teslim edilir.

Enerji Kimlik Belgesi veren firmalar arasında öncü olan , Türkiye geneli yaygın bayileri ve profesyonel kadrosuyla siz değerli müşterilerimize sorunsuz hizmet vermektedir. Alanında uzaman, enerji kimlik belgesi eğitimi ve diğer tüm yeterlilik eğitimlerini tamamlamış profesyonel kadrosuyla EKB hizmetleri için firmamızı tercih edebilir ve güvenli bir şekilde binalarınız için gerekli EKB belgesini çıkartabilirsiniz.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.