Endüstri 4.0 Çözümleri

Endüstri 4.0 Çözümleri

Endüstri 4.0 Çözümleri

            Endüstri bilindiği üzere, sürekli ya da belli arlıklarla bir madde ya da gücün niteliklerini değiştirerek hizmete sunmaktır. Günümüz gelişen teknolojisi ve endüstriyel yükseliş dördüncü nesil endüstrisini oluşturmuştur. Almanya da yapılan bir fuar da ilk kez gündeme gelmiştir. Endüstride yeni bir boyut açmıştır. Az enerji, ısı, düşük maliyet ve az yer kaplayan yüksek güvenirlikli donanımlar amaçlanan hedeftir. Bu donanımları çalıştıracak işletim ve yazılım sistemlerinin tutumlu kullanımı bu amaç içerisindedir. Bu hedef doğrultusunda üretim ve ürün kalitesi artacaktır. Teknolojik gelişimle oluşan bu devrim akıllı üretim dediğimiz kavramı gündeme getirmiştir.

            İnternet ile birbirine bağlı akıllı elektronik sistemler üretimde kullanılması bu plan içerisinde yer almaktadır. Bu sürece bağlı akıllı fabrikalar yüksek maliyetleri de beraberinde getirir. Bu köklü değişim süreci olumlu ya da olumsuz yönleri ile hızla yol almaktadır. Gelişmiş makine organizesi ve buna bağlı teknolojik büyüme insan gücünün yerini almaktadır. Bu sonuç istihdamı azaltma ve güvenlik açısından endişe doğurmaktadır. Fakat yapılan araştırmalar yersiz olduğunu savunmaktadır. Üçüncü sanayi devrimi sonucu ekonomik büyüme ile yeni iş imkanları ve mesleklerin oluşmasına sebebiyet vermiştir. Olumlu bu gelişmelerin adından işsizlik artmamış tam tersi istihdam artmıştır.

            Dördüncü nesil endüstri sanılanın aksine sosyal ve ekonomik yaşama katkısı yadsınamayacak boyut alacaktır. İnsan yaşam kalitesinin artırılması bu hedef içerisinde yer almaktadır. Uygulama alanları merak edilen endüstri 4.0 çözümleri insan hayatının her alanında sağladığı kolaylıktan faydalanabilinir pek çok ana başlık altında incelenebilir.

 Akıllı Ev Uygulamaları; Güvenlik en gerekli insani ihtiyaçtır. Bunun yanı sıra aydınlatma ve eğlence ve benzeri gerekliliklerini ev içi ve dışı uzaktan yönetilmesine imkan sağlar. Teknolojik ve endüstriyel gelişimlerin doğrultusunda tasarlanan akıllı evler buna örnek verilebilir. Bina içerisinde olmadan her türlü sistemi kontrol edebilir. Bu insan hayatına yeni bir ufuktur.

 Akıllı Şehir Uygulamaları; Park, Işıklandırma ve trafik gibi pek alanda kullanılmaktadır. Belediyelerin uygulama portföyü olan yol istikamet haritaları, trafik akışı ya da yol benzeri durumları akıllı telefonlardan izleyebilmektir. Bu uygulama günlük hayatta kolaylık ve rahatlık amacıyla hazırlanmıştır.

 Akıllı Çevre Uygulamaları; baraj doluluk oranından hava durumuna kadar ön görülü bilgi akışı amaçlanmıştır. Kar, tipi, yağmur gibi hava muhalefetleri ya da orman yangınları gibi elzem durumlar hakkında bilgi edinme kolaylığı sağlar.

 Tedarik ve Kontrol Uygulamaları; İşletmelerin depolar ve ambarlar hakkında bilgi edinmesini sağlar. Depolardaki stok durumu, ürünlerin son kullanma tarihleri ya da sipariş verilmesi bu organize bilgi akışıyla sağlanır.

 Çağımızda endüstri, her geçen gün farklı ve daha gelişmiş yöntemlerle ilerlemekte ve değişmektedir. Bu değişimler her geçen gün artacak ve hayatlarımıza girecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.