Endişe fiyatları yükseltti!

Endişe fiyatları yükseltti!

Patatesin kilosu 6, soğanın kilosu 4 TL'yi buldu. Bugünler de ise fiyatlarda aşağı yönlü bir seyir gözlemlendi.

 

Türkiye'de 168 kişinin hayatını kaybetmesine sebebiyet veren Koronavirüs, ülkede ilk görüldüğü andan itibaren de vatandaş nezdinde ciddi bir endişeye sebep oldu. Vatandaş, bu endişe ile makarna, pirinç, patates ve soğan gibi temel gıdalara yöneldi. Evde kalın çağrısı ve “Sokağa çıkma yasağı da gelebilir” tedirginliği ile ihtiyacı olmadığı halde vatandaş normal zamankinden daha fazla bu ürünlere talep gösterdi. Aşırı talep, ürünlerin fiyatında da artışa olanak sağladı. Patatesin kilogram fiyatı Konya'da bazı marketlerde 2 TL'den, 4 ile 6 TL arasına yükseldi. Soğan da 4 lirayı gördü. Aşırı yükseliş, son 2-3 gün içinde durdu. Şimdi fiyatlarda yine aşağı yönlü bir seyir var. 

10 GÜNLÜK ENDİŞE FİYATLARI KISMEN YÜKSELTTİ

Konya Sebze Ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, halde vatandaşın kesintisiz ihtiyacını karşılamak için çalışmaların hijyenik koşullarda sürdürüldüğünü dile getirdi. Ev tüketiminde sorun olmadığını, Halde ise hareketliliğin devam ettiğini ifade eden Pirinç, bugün için halde limon haricinde diğer ürünlerde ekstra bir artışın olmadığını aktardı. Koronavirüsün Türkiye'de görüldüğü ilk andan itibaren insanların büyük bir paniğe kapıldığını, temel ihtiyaçlar arasında yer alan patates ve soğana aşırı talep gösterildiğini kaydeden Pirinç, şunları kaydetti: “İlk 10 gün endişe fazlaydı. Talep, fiyatların yükselmesine ortam hazırladı. Bugün için fiyatlar normale döndü. Soğanın halden çıkış fiyatı 2, patatesin de 2 buçuk seviyesinde. 25 gün sonra yeni mahsül de gelecek. Seranın ikinci dönem ürünleri de piyasaya girdi. Şuan için hiçbir sorun yok.  Tek sıkıntı limonda. Çünkü limonun Eylül ayına kadar üretimi yok. Bir ara 9-10 TL'yi buldu. Bugün halden 6 buçuk 7 liradan alınabilir. Bence bu işin bir de üretici ayağını düşünmek lazım. Domates, biber, salatalık fiyatları yüzde 100 düşüş yaptı. İhracat yapılabilse güzel olur. Fiyatların bu kadar düşmesi de iyi değil. Üretici, ürettiğinden kâr etmeli. Planlı üretim haritası hayata geçirilmeli.”  

ÜRÜN FİYATLARI DAHA YÜKSEK OLABİLİRDİ!

Konya Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Yasin Aktaş ise patates ve soğan fiyatlarında kısmi bir artışın yaşandığını belirtti.  Vatandaşın endişe ve panikten dolayı patates ve soğan stoğu yaptığını söyleyen Aktaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnsanlar sokağa çıkma yasağı olacak mı, olmayacak mı endişesi yaşadı. Yaşamaya da devam ediyor. Bugün yaşananlar daha önce başımıza hiç gelmemiş bir olay. Normal şartlarda belkide evine bir çuval patates alan insanlar, bu dönemde 3-4 çuval aldı. Ben, bu gelişmelerden dolayı ürün fiyatlarının bugünkünden daha fazla tavan yapacağını düşünüyordum. 

Hatta kıtlık bile yaşayabilirdik. Korktuğumuz gibi olmadı. Zaten şuan ihracat yok. İhracat olsa fiyatlar bugünkünden biraz daha yüksek olabilirdi. Patates, endişenin zirve yaptığı dönemde 3 buçuk 4 TL'ye satıldı. Marketler fiyatı ikiye katladı. Marketlerin yaptığı yanlış. Fırsatçılık yapmaya gerek yok. Bazılarının fırsatçılık yaptığı çok net belli. Pazarcı esnafı asla böyle bir girişimin içinde olmadı. Vakit dayanışma vakti.Çok farklı günlerden geçiyoruz. Çok şükür sebze ve meyve konusunda 2 yıl sıkıntımız yok.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum