Beyza Ulukan

Beyza Ulukan

En sık yapılan diyet hataları

En sık yapılan diyet hataları

Hızlı bir şekilde zayıflama isteği diyet hatalarına davetiye çıkarıyor. İşte en sık yapılan diyet hataları.

1- Uzun süre aç kalmak

Hızlı kilo vermek için yapılan hataların başında öğün atlamak ya da uzun süre aç kalmak gelmektedir. Yemeklerden sonra harekete geçen metabolizma, besinleri sindirebilmek için enerji harcamaktadır. Hiç beslenmemek veya günde 1-2 öğünle yetinmek metabolizmayı yavaşlatmaktadır. Hızlı kilo vermek adına yapılan bu yanlış tam tersi etki yaparak kişinin kilo vermesini engellemektedir. Öğün atlamak yerine, tercih edilen besinlerin değiştirilmesinin kilo kaybına yardımcı olduğu unutulmamalıdır.

2- Yağ yakacağı düşüncesiyle Maydanoz suyu içmek

Maydanozun içinde çok miktarda C vitamini bulunmaktadır. Çok iyi bir idrar söktürücüdür. Bu yüzden maydanoz kullanıldığı zamanlarda oluşan geçici kilo kaybetmenin nedeni yağ kütlesi değil, su miktarıdır. Kilo vermek için değil ama vitamin ve antioksidan açısından yararlanmak için salatalarda kullanabiliriz.

3- Ekmeği beslenme programından çıkarmak

Ekmek ve karbonhidrat içeren besinlerin aşırı tüketilmesi, diyetlerde önerilmemektedir. Ancak ekmeğin diyetten tamamen çıkartılması, olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Beslenmeden çıkartılan ekmeğin yerini, farkında olmadan makarna, bulgur gibi farklı karbonhidrat grupları alabilmektedir. Ekmekle birlikte bütün karbonhidratların beslenmeden çıkartılması ise kas kaybı riskini beraberinde getirmektedir. Dikkat edilmesi gereken ekmek ya da diğer karbonhidratların tüketim oranıdır.

4- Ödem yapacağı düşüncesi ile suyu az içmek

Su tüketiminin ödem yaptığı yönünde inanışın aksine, gerekli miktarda su tüketimi vücutta ödem oluşmasını engellemektedir. Sindirim enzimlerinin çalışması için gerekli olan suyun yeterli miktarda tüketilmemesi, hem sindirim sistemini hem de metabolizmayı yavaşlatmaktadır. Günlük su tüketiminin gerekenden az olması, çay veya kahve tüketimin fazla olması, vücudu susuz bırakan, metabolizmayı yavaşlatan ve şişkinliğe yani ödeme sebep olan etkenlerdendir.

5-Detoks diyetleri yapmak

Vücudumuzda doğal bir şekilde işlemekte olan detoksifikasyon mekanizmaları bulunur. Hayvansal protein alımını yasaklayan detoks diyetlerinin sağlıklı olduğunu düşünemeyiz bile. Bu diyetler sonucunda keton cisimcikleri denen zararlı maddeler vücutta sentezlenir.

Mide bulantısı, sinirlilik, hâlsizlik, baş dönmesi gibi rahatsız durumlar ortaya çıkmaktadır. Detoks diyetlerine bağlı kısa süreli ve fazla kilo kaybı, yağ kütlesinden çok, kas kütlesiden olmaktadır. Sağlıklı beslenme, zaten vücudun detoksifikasyon yapan enzimlerini aktive eden bir yoldur. Kısa süreli uygulamalar için sağlığımızı tehlikeye atmamızın hiç gereği yok.

6- Yağ yakacağı düşüncesiyle limon tüketiminde aşırıya kaçmak

Hiçbir besinin tek başına yağ yakımı sağlamadığı bilinmelidir. Sirkeli ya da limonlu su tüketimi de tek başına yağ yakımı sağlamamaktadır. Limonlu ya da sirkeli suların alkali değeri yüksektir ve metabolizmayı az da olsa hızlandırabilmektedir. Aromatik olarak içimi daha kolay olan limonlu ya da sirkeli suyun, uzun süre tüketilmesi mide sorunlarına yol açabilmektedir. Limon ve sirkeyi su ile tüketmektense salataya ekleyerek tüketmek daha doğru bir tercihtir.

Herkesin vücut yapısının “farklı” olduğu unutulmamalı!

Yukarıda verdiğimiz tüm maddelere nazaran aslında en önemlisi bu. Medyada diyet ile ilgili okuduğunuz her bilgiyi direkt olarak hayatınıza uygulamayın. Hastalıklarınız veya vücut yapınıza göre, bir diyetisyenin çeşitli araştırmalar sonucunda size uygulatacağı özel diyetler olabilir. Hem kilo verebilmenin hem de sağlığınızı koruyabilmenin en doğru yolu budur. Unutmayın; önemli olan yalnızca kilo vermek değil, sağlıklı kilo vererek tekrar aynı kiloları geri almamaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Beyza Ulukan Arşivi
SON YAZILAR