En fazla misafir İran'dan geliyor

En fazla misafir İran'dan geliyor

Şeb-i Arus törenlerini takip etmek için aylar öncesinden rezervasyonunu yaptıran misafirler, şehre gelmeye başladı. 10 gün boyunca yaklaşık 65 bin misafiri ağırlayacak olan Konya'ya, en fazla misafir ise İran'dan geliyor

Konya, yerli ve yabancı on binlerce turiste ev sahipliği yapacak. Hz. Mevlana’nın 744. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri başlıyor. Şehirde hareketlilik yaşanırken, aylar öncesinden de törenler için rezervasyonlar yapılmıştı. Oteller, doluluk seviyesine ulaştı. Misafirler, yavaş yavaş gelmeye başladı. Törenler için bu yıl en fazla misafir İran'dan gelecek. Batılı ülkelerle yaşanan siyasi krizler nedeniyle Avrupa'dan katılımın, Ortadoğu ülkelerine göre daha az olması bekleniyor. İran'ın Konya'ya ayrı bir hassasiyet duymasının altında ise Mevlana sevgisi yatıyor.  Ayrıca Konya-Tahran, Tahran-Konya arası direkt uçuşların yapılması halinde, İran'dan Konya'ya gelen turist sayısının daha fazla olacağı da söyleniyor. 

İRAN'IN MEVLANA'YA AYRI BİR SEVGİSİ VAR

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, törenler için İran'dan gelen misafirlerin sayısında her geçen yıl belirli oranda artış olduğuna dikkat çekti. İran'ın Hz. Mevlana'ya böylesine önem vermesinin farklı gerekçelerinin varlığına değinen Yarar, şunları kaydetti: “Hz. Mevlana'nın Mesnevisi Farsça. Ayrıca kendisi Horasan'dan gelmiş. Mevlana'nın eserleri İran'da ilkokulda ve üniversitelerde okutuluyor. İranlılar töreni es geçmiyor. İran'dan gelen turist sayısı her geçen yıl artıyor. İranlıların bu ilgisi bizleri de mutlu ediyor. ”

BİZİM İÇİN EN İYİ TERCİH İRAN

TÜRSAB Konya Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Kazım Yanar, Konya ile Tahran arası direkt uçuşların zaruri bir ihtiyaç olduğuna değindi. Mistik Müzik Festivali için İran'dan Konya'ya bin kişilik grubun geldiğini belirten Yanar, “Şeb-i Arus törenleri için de İran'dan katılım yüksek olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu. Yanar, “İran ile olan ilişkileri sadece turizm açısından değerlendirmiyoruz. Konya, ayrıca bir sanayi şehri. Konya'nın sanayisi için İran, stratejik bir ülke. Seferler için başlamadan bitirilme kararı alınmıştı. Buna gerekçe olarak sayının az olması gösterilmişti. Seferlerin başlatılacağı zaman Ramazan ayına denk geliyordu. Yolcu sayısının az olması gayet normaldi. Konyalılar'ın bu konuya bir bütün olarak destek vermesi gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.