En çok öksürük şikayetiyle geldiler

En çok öksürük şikayetiyle geldiler

Kış aylarında vücut direncinin düşmesi nedeni ile artan hastalıklar vatandaşı aktarlara yöneltiyor. Vatandaşlar kasım ayından itibaren aktarlara en çok öksürük şikayeti ile başvurdu

Vatandaşlar ilaçların ve antibiyotiklerin yan etkilerinden korunmak için  bitkisel, doğal ürünlere yöneliyor. Mevlana Çarşısı'nda aktarlık yapan 'Lokman Bal Pazarı' sahibi Hilmi Muştu mevsimsel olarak yaşanan öksürük, grip, nezle gibi hastalıklarla vatandaşların kendilerine geldiğini belirterek, “Müşterinin istekleri doğrultusunda özel macunlar hazırlıyoruz. Bal zencefil, çörek otu, keten tohumu gibi bitkiler bu hastalıklar için genelde talep edilen ürünler. Biz hava değişimleri için genelde ada çaylarını tavsiye ediyoruz. Ada çaylarının 90'a yakın çeşidi var. Konya’da 4 çeşidi bulunuyor. Ege bölgesinde yetişen ve dağ çayı olarak adlandırılan adaçayı bizim müşterilerimize önerimiz. Boğaz iltihabı, bademcik, nefes darlığı, faranjit, laranjit, iltihap ve öksürük için kullanılıyor. İçerken tatlandırıcı olarak şeker yerine bal kullanılabilir. Günde 1 su bardağı yeterli” dedi.

KIŞ ÇAYLARI SEVİLİYOR

Kış mevsimlerinde ağırlıklı olarak bal sattıklarını ifade eden Muştu, şu ifadelere yer verdi: “Havalar soğuk olduğu için, bal soğukta direnci artırıyor. Nezle, grip, aslım, bronşite iyi geliyor. Sıcak günlerde bal çok yenmiyor. Yanlış bir inanış da var hararet yapıyor diye. Kışın bal, pekmez, helva, tahin çok gidiyor. Aslım, bronşit, öksürük, faranjit, laranjit, nefes darlığı  gibi rahatsızlıklar için vatandaşlar, bal ile özel karışımlar yaptırıyor. Balın içine zencefil, çörek otu, tarçın, zerdeçal, polen, propolis, polen, arı sütü, üzüm çekirdeği ihtiyaca göre karıştırıyoruz. Papatyayı, ıhlamuru çok veriyoruz. Öksürük için hatmi çiçeği çok kullanılıyor. Nezle gribe, kuşburnu genelde kullanılıyor. Hazır atom çayları, kış çayları da vatandaşlar tarafından rağbet görüyor.”

YENİ NESİL SÜZME BALSEVİYOR

Bu kış vatandaşların en çok öksürük şikayeti ile kendilerine başvurduklarını aktaran Muştu, şöyle konuştu: “Kasım ayında başladı. Kar yağınca hafifledi. Öksürüğe, en çok hatmi çiçeği,  ıhlamur, ebegümeci, papatya, adaçayı, ayva yaprağı, yaş, toz zencefil öneriliyor. Genelde balla karışım yaptırılıyor. Bal konusunda iddialıyız. Köklü, geleneksel bir esnafız. Bal alırken tahlil yaptırıyoruz. Arıcılarımızı yıllardır değiştirmiyoruz. Balın tadından, renginden, akışkanlığından ve kokusundan kalitesi anlaşılır. Bal satışlarımızın yüzde 50’si petek, yüzde 50’si süzme. Eski nesil, 50 yaşın üstü petek bal tercih ediyor. Süzme, genel amaçlı, macun, karışım yapmak için kullanılıyor. Çerçeveli, peteğe takılan ballar 30 ile 50 TL arasında değişiyor.  Bir de kara kovan balları var, peteği arı yapıyor. Fenni kovanlarda petek koymadan olanlar 60 lira. Kütük balı da 150 lira kilosu. Muğla süzme balı 30 lira, peteklerin süzmesi, çiçek balı 30 lira, eski neslin sevdiği kokulu, kıraç balı 40 lira, kara kovan süzme balı da 80 lira.”

MALİYETLER ARTTI

Ekonomik olarak önceki yıllara göre sıkıntılı bir dönemden geçtiklerini ifade eden Muştu, “Gıda durmuyor ama insanlar 1 kilo alacağına yarım kilo alıyor. Piyasada belirgin bir durgunluk var. Fiyatlar alımda 5-10 lira arttı. İşletme giderleri önemli ölçüde arttı. Fiyatlara 2 yıldır zam yapmıyorduk, bu yıl artırmak zorunda kaldık” dedi.

HÂLİD ŞEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.