Adem Turan

Adem Turan

En çok kitap okuyan ülkeler

En çok kitap okuyan ülkeler

Konya’da 19 Mart- 1 Nisan 2018 tarihleri arasında kitap günleri olarak Mevlana Kültür Merkezi’nde yazarlar okurları ile buluşuyor. Konya Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde organize edilen bu kültür faaliyetini kutluyor ve tebrik ediyoruz.

 

Basında izlediğimiz kadarı ile gençler ciddi manada teveccüh gösteriyor. Büyük emekler sarf edilerek hazırlanan bu kitapları, hem satın alıyor ve hem de okuyorlar. Biz de emeği geçen başta yazarlar olmak üzere, tüm gençlerimizi kutluyoruz. Biz de nasip olursa hafta sonu ziyaret edeceğiz.

Geleceğimiz olan gençlerde, kitap okuma sevgisi olsa da,  dünya ortalamasının  çok gerisindeyiz. Keza, ilk 10 sıralaması şöyle;

    1-Hindistan

    2-Tayland

    3-Çin

    4-Filipinler

    5-Mısır

    6–Çek Cumhuriyeti

    7-Rusya

    8-İsveç

    9-Macaristan

 10-Hong Kong

Ülkemiz ise 17. sırada yer almakta olup, haftalık kitap okuma süremiz ortalama 5 saat. Hindistan’da ise 10 saat.

Bu konuda geri kalışımızın bir nedeni de 1 Kasım 1928’ de yapılan Harf inkilabı’dır.Türkler ilk İslam’la tanışmalarının ardından X .yüzyıl da Kura’n-ı Kerim’in Arap harflerinden müteşekkil olması hasebiyle, Arap harflerini tercih etmişlerdir. Taki, 1928 yılına kadar. Bu tarihte Latin harflerine geçmemizle birlikte, insanlarımızın geçmişi ile bağı kesilmiş, kültür bocalamamız nüksetmiştir.  

Oysa bize garip gelse de, Çin halkı üç bin beş yüz senedir aynı alfabeyi kullanıyor. Tıpkı Japonya ve  Kore gibi. Böylece geçmişi ile irtibatını kesmiyor. Zira, geçmişini bilmeyen Milletler geleceğini doğru tasarlayamaz.

Hülasa, donanımlı bir insan olmak için çok kitap okuyup, özellikle mukaddes kitabımız olan, Kur’an-ı Kerim üzerinde yoğunlaşmamız gerekmektedir. Çünkü Rabbimiz bize, “Kamer suresi 17. Ayetinde şöyle emrediyor; “And olsun biz Kur’an’ı öğüt alınsın diye kolaylaştırdık. (Ondan) Öğüt alan yok mu?”

Cumanız mübarek olsun. Allah’a emanet olunuz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Adem Turan Arşivi
SON YAZILAR