Emlakta durgunluk

Emlakta durgunluk

Emlak piyasasında mevsimsel bir durgunluk sözkonusu. Konut fiyatlarında artış sürüyor. Kira bedelleri de aile bütçesini zorluyor. Emlakçılar ise, yeni imar alanlarının açılmasını isterken, dolandırıcılara karşı ise halkı uyarıyor

Emlak piyasasında durgunluk devam ediyor. Konut fiyatlarının yüksek olmasından dolayı vatandaşlar ev almaya yanaşmıyor. Kiralık daire fiyatları da kısmi olarak düşüşe geçti. Eylül ve Ekim aylarında büyük artış gösteren kiralık daire fiyatları düşüş gösterdi. Kış aylarında  konut giderlerinin fazla olması nedeniyle kiralık daire fiyatları düştü. Emlakçılar kış aylarında olan durgunluğun geçeceğini belirtirken yaklaşan yaz döneminden ise umutlu. Birçok ev sahibi ise kiracıların hor kullandığı evlere bakım yapmıyor.

KİRALAR KIŞ NEDENİYLE DÜŞTÜ

Piyasadaki gelişmeler hakkında bilgi veren Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, "Konut fiyatlarında ve kira bedellerinde şu anda bir durgunluk var. Piyasada olan durgunluk emlak fiyatlarına da yansıdı. Yaz sezonunda emlak piyasasının hareketlenmesini bekliyoruz. Kiralık dairelerin fiyatı Eylül-Ekim aylarında çok yüksekti. Şu anda kiralık dairelerin fiyatında 50-100 TL arasında bir düşüş söz konusu. Her ev sahibi şu anda dairesinin kiralanması için her türlü kolaylığı ve imkanı sağlıyor. Çünkü şu anda bir kiralık dairenin sahibine masrafı çok fazla. Kapıcı parası, kalorifer parası gibi giderleri şu anda ev sahibi ödüyor. Bu masrafları ödemek istemeyen ev sahipleri, evlerini kiralatmak için kiracıya her türlü kolaylığı sağlıyor. Bundan dolayı fiyatlarda bir düşüş var. Kiralık evlere şu anda aşırı talep söz konusu değil" dedi.

YENİ İMAR ALANLARI AÇILMALI

Emlakçılar olarak belediyeden yeni yerleşim alanları açması için talepte bulunduklarını ifade eden Altınay şu ifadeleri kullandı:"Yeni yerleşim açılmasını bekliyoruz. Yeni yerleşim alanlarıyla birlikte konut fiyatları düşüşe geçecek. Şu anda Konya'da sıfır ev fiyatları çok yüksek. Arsa bedelinin yüksek olmasından dolayı fiyatlar arttı. Birde inşaatı yaparken maliyet var. Bu maliyetinde artmasıyla birlikte konut fiyatları yükseldi. Konya'nın her yerinde imara açılacak araziler mevcut. Meram, Karatay ve Selçuklu gibi büyük ilçelerimizde imar bekleyen birçok arazi var. Biz bunları görüyoruz. Belediyenin de bunları görmesi gerek. Yeni imar alanlarınında açılmasıyla birlikte konut fiyatları düşecek."

DOLANDIRICILARA DİKKAT

Ev kiralayacak olanları da uyaran  Altınay, “Vatandaşlarımız kiraladıkları evlerinden mağdur olmak istemiyorlarsa mutlaka o kişilerin güvenirliğini tespit etmelidir. Emlakçılar Odası'na üye olan emlakçılardan ev kiralamaya gayret etsinler. Emlakçılar Odası olarak mağdur olan çok aile gördük. Vatandaş mağdur olmak,dolandırılmak istemiyorsa Emlakçılar Odası'na üye olan esnaflardan ev kiralasınlar. Eğer güvensiz bir kişiye takılırlarsa, seyyar olarak bu işi ayakta yapan birileri ile karşılanırlarsa, o zaman mağduriyet yaşayabilirler. Daha sonra baktıkları evlerin hangi bölgede olduğuna, iç dizaynına, dış görünümüne de baksınlar. Ondan sonra evi kiralasınlar” diye konuştu.

EVLERİN DURUMU İÇLER ACISI

Öte yandan şehrin farklı noktalarında bulanan bazı kiralık dairelerin durumu ise içler acısı. Bazı kiracılar evleri hor kullanıyor. Ev sahipleri de, bakım için harcama yapmak istemiyor. Bu nedenle kirası 600 lira olan bir evin bile kapılarında kırık, tuvalet ve banyosunda sararmalar var. Boyası da hayli eski. Dairelerin içler acısı durumu kiracıları üzüyor. Dar ve orta gelirli kiracılar, bakımlı evi tercih ediyor. Şartları nedeniyle bazıları da bakımsız daireyi 600 liraya kiralamak zorunda kalıyor. Yalıtımsız çok sayıda binada mevcut.

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum