Eminağaoğlu: Hsyk Üyelik Seçimi İçin Ortak Tarih Belirlenmeli

Eminağaoğlu: Hsyk Üyelik Seçimi İçin Ortak Tarih Belirlenmeli

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçimi için Yargıtay, Danıştay ve Türkiye Adalet Akademisi’nde farklı tarihlerin belirlenmiş olmasını eleştirdi. Eminağaoğlu,...

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçimi için Yargıtay, Danıştay ve Türkiye Adalet Akademisi’nde farklı tarihlerin belirlenmiş olmasını eleştirdi. Eminağaoğlu, seçimler için eşgüdüm içinde hareket edilip tek bir tarih belirlenmesinin serbest seçim ortamının varlığı için gerekli olduğunu vurguladı.

    Eminağaoğlu konu ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Yerel mahkemelerden HSYK'ya yapılacak seçimler için Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 12 Ekim tarihini belirlediğini ve diğer kurumların ayrı ayrı hareket ederek farklı tarihler belirlediğini hatırlatan Eminağaoğlu,"HSYK’ya seçilen üye kontenjanları gözetildiğinde, bu kurula kontenjanlarına göre adli ve idari yargıdaki yargıç ve savcıların kendi içlerinde seçim yapması dışında, Yargıtay, Danıştay ve Türkiye Adalet Akademisi de ayrı ayrı kendi içlerinden seçim yapmaktadır. Bu yerlerdeki seçimler için bir eşgüdüm içinde hareket edilip tek bir tarih belirlenmesi, serbest seçim ortamının varlığı için gerekli iken, böyle bir yola başvurulmadan her biri için farklı tarih belirlenmesi karşısında, birisinde yapılacak seçimden çıkacak hava ile daha sonraki seçimlerin etki altında bırakılacağı, bir seçimin sonucuna göre diğer seçimler üzerindeki baskıların artacağı ve diğer seçimlere yüklenileceği gibi çeşitli söylenti ve şaibeleri artırmıştır.” dedi.

    "CUMHURBAŞKANI'NIN BU AŞAMADA ISRARLA SEÇİMİNİ YAPMAMASI, ÇIKACAK SONUÇLARA GÖRE HAREKET EDECEĞİ YAYGIN SÖYLENTİSİNİ DOĞRULAMAKTADIR”

    Söz konusu olan 4 kişilik kontenjan için de, süreç beklenmeden cumhurbaşkanınca seçim yapılması gerektiğini belirten Eminağaoğlu açıklamasını şöyle tamamladı: "Aksi halde diğer yerlerden çıkacak sonuçlara göre Cumhurbaşkanı'nın seçimini yapacağı tartışmaları ortadan kalkmayacaktır. Cumhurbaşkanı'nın bu aşamada ısrarla seçimini yapmaması, çıkacak sonuçlara göre hareket edeceği yaygın söylentisini doğrulamaktadır ki, tüm bu durumlar da yeni HSYK'nın bağımsız ve tarafsızlığı üzerindeki tartışmaları artırmakta, serbest seçim koşullarını ihlal etmekte, adalet için var olması gereken HSYK'yı, herkese adalet ilkesi asla düşünülmeden, daha bu aşamada anılan güç odakları kendi taraflarına çekmeye çalışmaktan geri durmamaktadır." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.