Elleri temiz tutun

Elleri temiz tutun

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Ural, özellikle yaz aylarında el hijyenine dikkat edilirse enfeksiyon riskinin büyük ölçüde azalacağına dikkat çekti

Enfeksiyon hastalıklarının yaz aylarında arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Onur Ural, “Günlük hayatımızda, topluma açık ortak kullanım alanlarında, farkında olmadan dokunduğumuz yerlerden enfeksiyon kapıp, ciddi hastalıklarla baş etmek durumunda kalabiliriz. Bu nedenle özellikle el temizliğine dikkat etmeliyiz” dedi. Ortak kullanım alanlarına özellikle dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ural, “Birçok elden geçen kağıtlar ve bozuk paralarda, toplu taşıma araçlarında, alışveriş merkezlerindeki masa, sandalye, bank ve market içinde kullanılan alışveriş sepetlerinde, bankamatiklerde, yürüyen merdivenlerin korkuluklarında, çocukların birbirleri ile paylaştıkları oyuncaklarda, anahtar, kalem gibi günlük hayatta farkında olmadan defalarca paylaştığımız cisimlerde ve daha birçok ortak kullanım alanından ciddi enfeksiyonlar kapabiliriz. Bu bakteri ve mikroplar elimizde ya da plastik yüzeylerde uzun süre canlı kalabilirler. Kışın grip, nezle gibi hastalıklara karşılık, yazın hava sıcaklığının artması ile bakteri ve mikropların üremesine elverişli ortamların çoğalması tehlikeyi kat kat arttırıyor. Bazıları taşıyıcı, bazıları ise bulaşıcı olabilen bu bakteri, mikrop ve parazitler, gıardıa, amip, çocuklarda rota virüsü, erişkinlerde hepatit a, hepatit e gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Gıda zehirlenmesine neden olup, dışkı ile dışarı atılabilen ve el teması ile bulaşabilen bu hastalıklar bulantı, kusma ile başlayıp ishal ve ateş ile seyrediyor. Şiddetli karın ağrısı ve dışkılama sorunları da bu hastalıklardandır” dedi.

ENFEKSİYONDAN KORUYOR

El temizliğine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Ural, “Temizliğinden emin olmadığımız ellerimizle gözlerimize dokunursak, çocuğumuzu beslersek ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle özellikle yaz aylarında ellerimizi sık sık sabunla yıkamalı ve temizlendiğinden emin olmalıyız. Ortak yaşanan yerlerde bir yerlere dokunduysanız, elinizi ağzınıza götürmeyiniz, elinizi yıkama şansınız yoksa en azından alkollü ıslak mendille siliniz. Bunun yanında beslenmenize dikkat eder, sıcak havalarda özellikle güneş ışığının yoğun olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkmamaya özen gösterirseniz, genel anlamda beden, özellikle de el temizliğinize dikkat ederseniz enfeksiyon kapma riskiniz büyük ölçüde azalacaktır.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.