Eleştirilere cevap verdi!

Eleştirilere cevap verdi!

Seyahat acentelerinin dile getirdiği “Diyanet İşleri Başkanlığı hac ve umre faaliyetleri içinde bu kadar yer almamalı” eleştirilerine cevap veren İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, “Diyanet, işin içinde olmasa emin olun çok değişik istismarlar yaşanır” dedi.

Diyanet İşleri Bakanlığınca 2019-2020 yılları arasında planlanan umre organizasyonları hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Konya İl Müftülüğü tarafından Anemon Otel'de bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu'nun yanı sıra, bazı müftü yardımcıları da katıldı. Umre kelimesinin, imar, ömür ve tamir kelimesi ile aynı kökten olduğunu aktaran İl Müftüsü Poçanoğlu, “Umre; Kalbi imar etme, kalbin yıpranan yönlerini tamir etme yolculuğudur. İbadet olarak ise İhrama girerek tavaf ve sa'y yaptıktan sonra, tıraş olup ihramdan çıkmaktan ibarettir. Hanefi mezhebine göre umre müekked sünnet, Şafii mezhebine göre ise farzdır. Hac yapmadan önce Umreye giden bir kimseye, şartlarını taşımıyorsa yaptığı bu Umreden dolayı kendisine hac farz olmaz” dedi.

ALLAH'IN MİSAFİRLERİNE HİZMET EDİYORUZ

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, yolcularını Allah’ın birer misafiri olarak gördüklerini ve Allah’ın misafirlerine hizmet etmeyi en büyük şeref olarak değerlendirdiklerini kaydeden Poçanoğlu, şunları söyledi: “Umre bilgi ve rehberliğe dayalı bir ibadettir. Alanlarında yetkin ve yetenekli görevlilerimiz ile birlikte umre yolcularımıza hizmet etmek temel düsturumuzdur. Vatandaşlarımızın her yıl artarak devam eden ilgi ve talebini dikkate alan Başkanlığımız, bu yıl da Mekke ve Medine’de umre yolcularımıza hizmet etmeye yönelik yoğun tedbirler almış, ciddi gayretler ortaya koymuştur. Bu yolculukta yapılması gereken her şeyi bir 'emanet ve sorumluluk' anlayışı içerisinde yerine getirmenin gayretinde olacağız. Başkanlığımız yurt içinden ve yurt dışından organizasyonumuza katılan umre yolcularımıza kaliteli hizmeti kendisine şiar edinmiştir.”

KATEGORİYE GÖRE FİYAT DEĞİŞECEK

Umre kayıt fiyatlarının Riyal (SAR) cinsinden belirlendiğinin altını çizen Poçanoğlu, umre fiyatlarının kategorilerine göre 3 bin 100 Riyal (8 günlük ikinci dönem ara tatil) ile 7 bin Riyal (Otel 11 günlük )arasında değiştiğini dile getirdi. “Başkanlığımız bu hizmeti dini esaslara uygun ve ülkemizin onuruna yakışır bir tarzda yerine getirmeye özen göstermektedir” diyen Poçanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Umre fiyatlarına Uçak bileti, Umrecinin bulunduğu İl'den, hareket edeceği İl'in havaalanına kadar ki otobüs-uçak ücreti, kalınacak otel, sabah kahvaltısı, öğle kumanyası ve akşam yemeği, Mekke ve Medine'deki ziyaret yerleri ve benzeri hizmetler dahildir. Yine Diyanet İşleri Başkanlığı öğrenciler, öğretmenler ve veliler için ara tatil 8 günlük ve yarıyıl tatilinde 11 günlük umre programı düzenlemektedir. Yarıyıl tatiline giren öğrenciler, öğretmenler ve veliler istedikleri takdirde 11 günlük umre programına kaydını yaptırarak umre ibadetini yerine getirebileceklerdir. Yarıyıl umre programı için en düşük ücret 3 bin 225 Riyal olarak belirlenmiştir. Başkanlığımız son iki yıldır üniversite öğrencilerimize yönelik 6-7 günlük Umre programı düzenlemektedir. Bu sene de yine öğrencilerimize yönelik programımız devam edecektir. Henüz bu Tur’da da fiyatlar belli olmamıştır. Ayrıca Başkanlığımız 2015 yılından itibaren devam ettirdiği Kudüs bağlantılı Umre turunu bu senede düzenlemektedir. Bu tur 3 gün Kudüs, 3 gün Medine ve 10 gün Mekke olmak üzere toplam 16 günlük bir programdır. Bu programda 3 Mescitte (Kudüs, Mekke ve Medine) Cuma namazı kılınacak şekilde planlama yapılacaktır. Henüz Fiyatlar açıklanmamıştır.”

YÜZDE 40'I PEŞİN ALINACAK

Umreye gitmek isteyenlerin, 2019-2020 umre organizasyonu kapsamında ilan edilen umre konaklama türlerinden tercih ettiği türe ve tura ait banka kodu ile anlaşmalı bankalara açtırılan umre kurumsal tahsilât hesabına ücretini peşin olarak yatırdıktan sonra kayıtlarını kendisine en yakın İl veya İlçe müftülüğüne müracaat ederek yaptırabileceklerini dile getiren Poçanoğlu, “Vakıflar Bankası, Vakıf Katılım Bankası, T.C. Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, T. Halk Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Kuveyt Türk ve Türkiye Finans kurumlarına ödeyebileceklerdir. Ayrıca Al-Baraka Türk Katılım Bankası ile Kuveyt Türk Katılım Bankası Umre ücretinin yüzde 40 ını peşin almak üzere geriye kalan yüzde 60'lık bölümü üç eşit taksit halinde herhangi bir ilave ücret, dosya masrafı almadan ödeme imkanı sunmaktadır” şeklinde konuştu. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan İl Müftüsü Poçanoğlu, “Diyanet İşleri Başkanlığı hac ve umre faaliyetleri içinde olmalı mı olmamalı mı? Seyahat Acentaları bu konudan rahatsızlık duyuyor” sorusuna da şöyle yanıt verdi: “Bu, konudaki eleştirileri doğrusu yersiz buluyorum. Evet, Diyanet İşleri Başkanlığı bu işin içinde olmalı ve devletin varlığı orada da hissettirilmelidir. Diyanet bu işin içinde olmasa emin olun çok değişik istismarlar olur.”

EMRE ÖZGÜL

4-1-064.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum