Eleştiriler haksız

Eleştiriler haksız

Sultan Abdülhamid Han'ın 4. Kuşaktan torunu olan Şehzade Orhan Osmanoğlu, Payitaht Abdulhamid dizisine yönelik eleştirilere katılmadığını belirterek, amaçlarının tarihi süreci en iyi şekilde yansıtmak olduğunu söyledi

Sultan Abdülhamid Han'ın 4. Kuşaktan torunu olan Şehzade Orhan Osmanoğlu, danışmanlığını yaptığı "Payitaht Abdülhamid" dizisine dair önemli açıklamalarda bulundu.  1974 yılında af çıktıktan sonra Türkiye’ye gelen ilk şehzade olan Orhan Osmanoğlu, gazetemize özel açıklamalarda bulunu. Babasıyla birlikte Şam'dan geldiklerini dile getiren Osmanoğlu, "Sultan Abdülhamid’in torununun torunlarıyız. 4. kuşaktan Abdülhamid’in en büyük oğlu Mehmet Selim Efendi’nin oğlu Abdülkerim Efendi benim dedemin dedesi oluyor. Mehmet Selim Efendi yakında diziye dahil olacaktır" dedi.

BİZ BÜYÜK OSMANLI'NIN VELİHATLARIYIZ

Sürgün hayatının zorluklarla geçtiğini ve bunun kendisinin şehzade olma duygusunu bile engellediğini aktaran Osmanoğlu, "Çok değil, kısa bir zaman önce 2009’da Hanedanımızın en büyüğü Osman Ertuğrul’un cenazesinde ise bunu hissetmeye başladım. Sultanahmet’te kılınan namazda Devlet erkanının yanı sıra, cenazeye gelen o insan seline hep şaşırmış hem gururlanmıştım. İşte o zaman içimden dedim ki "Biz Büyük Osmanlı'nın veliahtlarıyız." İnsanların saygısı sevgisi beni çok mutlu etmişti. Caminin sınırlarını aşan o insan seli tabutu Zincirlikuyu mezarlığına kadar elden ele taşındı" dedi.

3-2-022.jpg

ELEŞTİRİLERE KATILMIYORUM

Payitaht Abdülhamit dizisiyle ilgili eleştirilere de cevap veren Osmanoğlu, "Eleştirilere katılmıyorum. Nasıl bu eleştirileri yapabiliyorlar anlamıyorum. Hanım sultanlar modayı takip etmek için sık sık Paris’e giderlerdi. Hatta Abdülmecid zamanında hanımları ve kızları ile sık sık Paris modasını takip etmek için gidildiği günlüklerde yazılıyor. Sultanlar batı modasını ve Osmanlı modasını harmanlayıp kıyafetler diktiriyorlardı.  Mektuplar konusuna gelecek olursak. Sultanlar ve Paşalar mektuplaşırdı. Bu Osmanlı'da tüm yıllarda olan bir şeydi. Birbirlerine duygularını fikirlerini böyle ifade ediyorlarmış. İzdivaçlarının yüzde doksan olacağı Sultanlar sadece mektup değil paşalar için şiir bile yazardı. Bu tüm tarih kitaplarında aşikar bir bilgidir. Bu eleştirileri yapanlar bir de kendilerine tarihçi diyorlar, nereleri tarihçi. İslamiyet’te bile tanışmak görüşmek vardır ve sünnettir. Nasıl olur da bir halifenin kızı bunu yapar diye diye Osmanlı'yı kapalı yobaz bir devlet olarak gösterdiler. Osmanlı İslamiyet’e uygun modern bir hayat sürdürülen bir imparatorluktu. Kimse bunu kaldıramadı. Mahremiyet her zaman ön plandaydı. Yasak üstü kapalı buluşmalar yapmıyorlardı, mektuplaşıyorlardı sadece. Neden bu kadar eleştiri konusu oldu anlamıyorum. Hatıralar, günlükler, mektuplar bu kaynaklardan yararlanıyoruz ve bunlar da buralarda geçiyor" diye konuştu.

ABDÜLKADİR ASABİ BİRİYDİ

Dizi hakkında bilgi veren Osmanoğlu, şunları söyledi: "Abdülkadir konusu da apaçık ortada. Sosyalist bir şehzadeydi. ihanet ya da hainlik yapmıyordu, fazla asabi biriydi o kadar. Bu tarz şeylere de meyli vardı. Hem kuzeninden hem arkadaşlarından etkilenen bir gençti ve bu da her kitapta geçiyor. Neden buna dizi gözüyle bakmıyorlar, neden bu kadar abartıyorlar... Sarayda geçen entrikalar bu dramanın tuzu biberi. İzleyiciye hitap etmesi gereken konular da yer almak zorunda... Tiyatroda var ya güldürürken düşündürmek, burada da izleyiciyi bazı çarpıcı olaylarla televizyona çekip asıl olan Abdülhamid’i yansıtmak ve bunları yaparken asla  yalan yanlış bilgilerle yapmıyoruz. Eğer gerçekten bir şeyleri düzeltmemiz tarafındaysalar kapımız herkese açıktır. Bu dizi daha günlük bir bebek gibi, biz şuan onu eğitiyoruz düzeltiyoruz. Tıpkı Üç yaşındaki Diriliş dizimiz gibi büyütmek istiyoruz. Sizin aracılığınızla da bir kez daha dile getirmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın da desteği bizde ve bizden güzel işler bekliyor. İnşallah bu dizimizi onun da istediği yerlere getireceğiz. Onun desteği bizi çok mutlu ediyor ve gururlu hissediyoruz."

ALİ İBİLEME/MESUT TURAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.