Eleman sıkıntısı var

Eleman sıkıntısı var

MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, “İşverenler olarak bizim en büyük sorunumuz eleman sıkıntısıdır. Bu sorunun biran evvel çözülmesini bekliyoruz” dedi

MÜSİAD Konya Şubesi tarafından mutat olarak düzenlenen toplantıların bin 218’cisine bu hafta İŞ-KUR İl Müdürü Emrah Keleş konuk oldu. Şubenin brifing salonunda gerçekleştirilen konferansta “İstihdam Politikası Ve Güncel Teşvikler” değerlendirildi. Konferansın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı İstihdam Seferberliğine MÜSİAD Konya Şubesi tüm üyeleriyle birlikte destek vermeye devam ediyor. İstihdam sorununu aşabilmek için hükümetimiz bazı teşvikleri açıkladı. Ancak işverenler olarak bizim en büyük sorunumuz eleman sıkıntısıdır. Uygun ve yeterli kalifiyeli personel bulmakta sıkıntı yaşamaktayız. İşverenler olarak bu sorunun biran evvel çözülmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkan Okka’nın konuşmasının ardından konferansa geçildi. İşbaşı Eğitim Programının, işsizlerin ve öğrencilerin mesleki deneyim ve tecrübe kazanmalarını sağlayan geliştirilmiş bir program olduğunu ifade eden İŞ-KUR İl Müdürü Emrah Keleş, “programda amaçlanan bir mesleği işin başında uygulanarak öğretmektir. Programlardan, en az 2 çalışanı bulunan ve İŞ-KUR’a kayıtlı işverenler, Kamu kurum/kuruluşlarının payının yüzde 50’nin altında olduğu iktisadi teşekküller ve dernekler, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odaları ile noterler yaralanmaktadır. Programın kapsamında çalışan sayısı 2 ile 10 arasında ise 1 katılımcı, 11 ve üzerinde ise çalışan sayısının 1/10 ’u oranında katılımcı alabilir. Haftada en fazla 6 gün ve 45 saat uygulayabilir. Program başladığındaki çalışan sayısının program sonunda da korunması istenmektedir. Program sonunda katılımcıların en az yüzde 50 oranında istihdam edilmesi istenir. İŞ-KUR tarafından, katılımcıya işbaşı eğitim programına katıldığı her bir fiili gün için; Katılımcı zaruri gideri olarak; günlük 54 TL, Aylık çalışılan fiili gün sayısı göre bin 404 TL ödenmektedir. İş kazası ve meslek hastalıkları ayrıca genel sağlık sigortası primleri de ödenmektedir. İşverenler program süresince herhangi bir gider ödememektedir. İşbaşı Eğitim Programını bitiren çalışanların işverenler tarafından istihdam edilmesi durumunda, 2017 yılının sonuna kadar sigorta ve vergi yükümlülükleri olan aylık 773 TL İŞ-KUR tarafından karşılanmaktadır. İşbaşı eğitim programlarına katılanlara Kurumumuzun yaptığı ödemelere ek olarak işveren tarafından da ödeme yapılabilir” şeklinde konuştu.

“KONYA'DA İŞ BEĞENMEME ORANI ÇOK YÜKSEK"

İŞ-KUR’a mutlaka kayıt yaptırılması gerektiğini vurgulayan Keleş, “İşveren işçi ararken İŞ-KUR’a başvurarak işçi ile işvereni buluşturmaya çalışıyoruz. Konya işsizlik oranının en düşük olduğu kentlerden biridir. TÜİK tarafından son açıklanan verilere göre Konya-Karaman TR52 bölgesinde işsizlik oranı yüzde 6.1’dir. Konya’da işsizlik sorunu düşük ancak 3 aydır işsiz olma özelliğini taşıyan elemanı bulmada zorlanıyoruz. Konya’da iş beğenmeme oranı çok yüksek. İş arayanlar birçok kurumsal firmalarda bile çalışmak istemiyor. İşverenlerinin en büyük sıkıntısı işi beğenmeyen işçinin olması. İŞ-KUR’a müracaat eden 17 bin kişiden 7 binini işe yerleştirdik. Bunlardan da 2 bin 500 kişi işsizlik sigortası fonu alıyor. İş beğenmeme sorununu çözersek istihdam konusunda da ciddi bir adım atmış olacağız” dedi.

Konferansın sonunda MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, İŞ-KUR İl Müdürü Emrah Keleş’e hediye takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.