El Yaralanmalarında Erken Müdahale Gerekiyor

El Yaralanmalarında Erken Müdahale Gerekiyor

Türkiye, iş kazalarının çok görüldüğü ülkelerden biri. Giderek artan endüstrileşme ile birlikte özellikle şiddetli el yaralanmalarına daha sık rastlanıyor.

Türkiye, iş kazalarının çok görüldüğü ülkelerden biri. Giderek artan endüstrileşme ile birlikte özellikle şiddetli el yaralanmalarına daha sık rastlanıyor. Bu yaralanmaların başında gelen uzuv kopmasında, tedavinin başarıyla gerçekleşebilmesi için zamanında ve doğru ilk müdahale şart.

    Konur Tıp Merkezi Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Alper Aksoy, el ve kol yaralanmalarında dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Ey cerrahisindeki gelişmelerin umut verdiğini ifade eden Aksoy, şunları dile getirdi: “Uzuvların yerine dikilmesi zor ameliyatların başında geliyor. Kopmanın seviye ve tipi hastanın yaşı, işi, tıbbi özgeçmişi ve çeşitli risk faktörleri başarı oranını belirliyor. Giyotin kesi tarzındaki kopmalar daha kolayken, ezilmiş ve sıyrılma yaralanmalarında kopan parçanın kurtarılması ise daha güç olabiliyor. Tecrübeler, el bileği ve parmaklar gibi uç bölgelerdeki kopmalar yerine dikildiğinde iyileşmenin daha iyi olduğunu gösteriyor.”

    "HASTANEYE ERKEN ULAŞMAK GEREKİYOR"

    Uzuv dikilmesinde başarılı olunabilmesi için kopan uzvun zamanında ve doğru bir şekilde hastaneye yetiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Aksoy, şu uyarılarda bulunuyor: “Cerrahinin başarısını ciddi olarak etkilediği için kopmuş parçanın hastaneye gönderilme şekli de büyük önem taşıyor. El yaralanmalarında, kanama baskılı sargı ile durdurulmalı. Yüzük kol saati gibi aksesuarlar çıkartılmalı. Yaraya steril pansuman yapılmalı. İlaç konulmamalı. El uygun pozisyonda (eklemleri aşırı bükmeden) tutulmalı. El kalp seviyesinde durmalı. Kopan parmak el veya kol uygun biçimde soğutularak el ve nakil yapılacak merkeze ulaştırılmalı.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.