Ekonomik sorunlar yerel basını zorluyor

Ekonomik sorunlar yerel basını zorluyor

25 farklı ülkenin büyükelçileri ve Avrupa’nın farklı ülkelerinden Konya’ya gelen heyet, Konya Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Ziyarette, Türkiye’de ve Konya’da gazetecilik üzerine değerlendirmelerde bulunuldu

Konya Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen misafirleri ve 25 ülkenin büyükelçisini Konya’da ağırladı. Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Konya’ya gelen büyükelçiler ve beraberindeki heyet, KGC’yi ziyaret ederek, KGC Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Özdemir ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile bir süre sohbet etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan KGC Başkanı Sefa Özdemir, misafirlere Türkiye’de ve Konya’da gazetecilik faaliyetleri ile ilgili bilgi verdi. Konya’nın 11’i merkezde olmak üzere toplamda 38 gazetesiyle Anadolu’da basının güçlü olduğu şehirlerden biri olduğunu söyleyen KGC Başkanı Sefa Özdemir, bunun yanında 2’si uyduda olmak üzere televizyon kanalları, radyolar ve dergilerle Konya basınının çeşitlilik arz ettiğini ifade etti.

YEREL BASIN EKONOMİK ZORLUKLARLA BOĞUŞUYOR

Basının güncel sorunları üzerine de değerlendirmelerde bulunan KGC Başkanı Sefa Özdemir, “Açık söylemek gerekirse Konya’da basının en büyük sıkıntısı ekonomik olarak zorluklar boğuşuyor olması. Basın özgürlüğü ve gazetelerin kendi iç sorunları da ekonomik özgürlüğün olmamasının beraberinde getirdiği sorunlar olarak görülüyor. Ekonomideki sorunlarımızı çözmeden, basın özgürlüğü ve basın çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili sorunların da çözüme kavuşması pek mümkün görünmüyor” dedi. Daha genel bakıldığında Türkiye basınının Avrupa’da eleştiri aldığının farkında olduklarını da söyleyen Sefa Özdemir, “Belki oradan bakıldığında haklı oldukları noktalar vardır. Ama basın mensubu olmayıp, bu meslekle uzaktan yakından alakası olmadığı halde kendisinin basın mensubu olduğunu iddia ederek yanlışa düşen; sonrasında başta terör örgütlerinin propagandasını yapma gafleti olmak üzere ülkemizin milli birlik ve bütünlüğüne kast eden her türlü oluşumun, yapının ya da kişilerin geçmişte olduğu gibi bugün de karşısındayız, yarın da karşısında olmaya devam edeceğiz. Biz, gazeteci meslektaşlarımızın haklarını ve menfaatlerini savunan bir sivil toplum örgütüyüz. Meslektaşlarımızla ilgili herhangi bir sorun yaşandığında elimizden gelen her türlü gayreti gösteriyor ve onların arkasında duruyoruz. Ancak terör örgütleriyle bir bağı olan, onların dilinden konuşan ve kendisini gazeteci olarak lanse eden arkadaşların savunulacak bir tarafı kalmıyor. FETÖ konusu bunun en bariz örneğidir” ifadelerini kullandı.

KGC’NİN 384 ÜYESİ BULUNUYOR

Sermaye sahiplerinin gazeteleri satın almasıyla birlikte gazetecilerin özgürlüklerinde de kısıtlamalar yaşandığına işaret eden KGC Başkanı Özdemir, “Önceden bir gazetenin sahibi aynı zamanda o gazetenin başyazarıydı. 1980 sonrasında ise sermaye sahipleri gazeteleri satın aldı. Sonrasında ise çıkar çatışmaları başladı. Gazetelerin hür, gazetecilerin özgür olması bizim de en büyük temennimiz. Ancak bu durum çıkar çatışmasını beraberinde getirmemelidir” dedi.

Büyükelçiler ve beraberindekilere Konya Gazeteciler Cemiyeti hakkında da bilgiler veren Özdemir, “Cemiyetimiz 1950 yılından bu yana faaliyet gösteren, Konya’nın belki de Türkiye’nin en köklü meslek kuruluşlarından biridir. Cemiyetimizin Konya genelinde toplam 384 üyesi bulunuyor. Üyelerimizin büyük bir bölümünü gençlerden oluşuyor. Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki, üyelerimizin 64 tanesi bayan gazetecilerdir” diye konuştu. Heyet adına konuşan AB Türkiye Delegasyonu ve Büyükelçi Chirstian Berger ise, Konya Gazeteciler Cemiyeti’ne misafirperverliği için teşekkür etti. Kendilerinin de gazetecilerle ilgili bir program ele aldıklarını ve AB olarak gazetecilere eğitim desteği sağladıklarını kaydeden Büyükelçi Chiristian Berger, Konya basınına ve çalışanlarına başarılar diledi. Toplantı, soru cevap ve karşılıklı görüş alışverişiyle son buldu.

HABER MERKEZİ

buyukelciler-cemiyet-ziyaret-(4)_880x440.jpg

9-2_880x440-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.