Ekonomide bunalım yaşanıyor

Ekonomide bunalım yaşanıyor

Türkiye Ekonomi Kurumu İle SÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin ortaklaşa düzenlediği 18. Ulusal İktisat Sempozyumu gerçekleştirildi. Sempozyumda, tasarruf, sürdürülebilir büyüme ve teknolojik gelişme konuları ele alındı

Fakülte gerçekleşen sempozyuma, yoğun katılım oldu. Sempozyumun Tertip Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ay, programın açılışında yaptığı konuşmada, dünya ekonomisinin halen bunalımda olduğunu söyledi. IMF’in 2015 yılı dünya ekonomisi büyüme tahminini 3,8 olarak açıkladığını, 2016 yılını ise 3,1 olarak revize ettiğini ifade eden Prof. Dr. Ay, “Türkiye’ye geldiğimizde  özellikle son 5 yılda, temel makro ekonomik değişkenlerde bir düzelme ne yazık ki görünmüyor. 2010 yılında yüzde 9 büyüyen ekonomi, 2012 yılından itibaren yıllık ortalama yüzde 3 oranında büyüyor. IMF, 2016 için Türkiye’de büyüme oranını yüzde 2,9 olarak revize etti. İyimser bir tahmin. İşsizlik oranı ise çift haneli rakamlarda yüzde 10’a çok yakın takip ediyor. Cari açıkta, büyümedeki düşüşe bağlı olarak kısmi bir iyileşme görülse de sorun devam ediyor” dedi. Selçuk Üniversitesi (SÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Öğüt de konuşmasında, önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Geçtiğimiz 4 yıla bakıldığında birçok seminere, çalıştaya, panele, kariyer etkinliğine, kongreye, sempozyuma, ulusal ve uluslar arası konferanslara ev sahipliği yaptıklarını hatırlatan Prof. Dr. Öğüt, “Bu tür etkinliklerde, öğrenci kardeşlerimiz de teorik derslerin yanı sıra bilim camiasının önde gelen isimlerini yakından tanıma fırsatı elde etti. Etkinliklerin düzenlenmesinde maddi ve manevi anlamda destekleri bulunanlara teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

BÜYÜYEMEME SORUNU YAŞIYOR

Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur ise yaptığı konuşmada, kurum olarak Selçuk Üniversitesi İktisat Bölümü ile yakın ilişkilerinin olduğunu, kurumda bazı öğretim üyelerinin yönetim organlarında yer aldığını belirtti. Prof. Dr. Uygur,  “Dünya ekonomisi son yıllarda büyük bunalım sonrasında büyüyememe sorunu yaşıyor. Aslında bu sorun daha önceki yıllarda da vardı. 90’ların sonlarında, 2000’lerin başlarında da vardı ama şöyle aşılmaya çalışıldı; özellikle daha çok kredi, daha çok finansman sağlayarak tüketim faaliyeti artırılmak istendi. Sonucunda, borç düzeyleri, borç oranları gelire göre o kadar yükseldi ki işte hepimizin bildiği 2008’de başlayan büyük bunalımı yaşadık ve hala da etkileri devam etmektedir” diye konuştu.

BÜYÜMEYİ DESTEKLİYORUZ

Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel de Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, TÜBİTAK aracılığıyla 3-4 yıldır üniversitelerin “girişimcilik” ve “yenilikçilik” açısından durumunu yayınladığını dile getirdi. Yayında ilk 50 üniversitenin sıralamasına yer verildiğini anlatan Gökbel, “SÜ, Anadolu’dan ilk 10’a giren ilk ve tek üniversite. Devlet üniversitesi olarak ilk 10’da bizimle beraber bulunan 4 üniversite Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü. Bu bağlamda, diğer taraftan çok iyi bir Teknokentimiz var. Türkiye’deki 52 üniversite arasında 6. sıradayız. Selçuk Üniversitesi olarak Konya’da ve Türkiye’de sürdürülebilir büyümeye ve teknolojik gelişmeye elimizden her türlü katkıyı vermeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı. Açılış konuşmalarının ardından, plaket töreni düzenlendi. Sonrasında ise Ercan Uygur başkanlığındaki 1. oturuma geçildi. Katılımcılar, 2 gün boyunca, tasarruf, sürdürülebilir büyüme ve teknolojik gelişme konularında tebliğ sunacak. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.