Şevki Çobanoğlu

Şevki Çobanoğlu

Ekonomi İlmi ve Çözüm Önerileri

Ekonomi İlmi ve Çözüm Önerileri

Ekonomi bir ilimdir. Görevi ise bütün ekonomik meselelere çözüm bulmaktır. Ekonomik çözüm önerileri, ilmi temeller üzerine oturtulmalıdır. İlmi temeller üzerine oturtulmayan ekonomi politikaları çözüm olamaz. Hatta ekonomi ilmine ters olan ekonomik uygulamalar, ülkeleri bunalıma sürükler.
Hükümetler, insan ihtiyaçlarını kolay ve pratik metotlarla sağlayıp, dağılımı dengeli ve adil olarak yapmalıdırlar. Bir ülkede uygulamaya konan ekonomi politikası, hükümetler değişse de, etki altında kalmadan sürdürülmelidir. Ekonomi politikası devamlılık ister. Hükümetler, ekonominin gerekleri ne ise o politikayı uygulamada kararlı olmalıdırlar. Seçim ekonomisi gibi yanlış yollara sapmamalıdırlar.
Hükümetler, ekonomi politikalarında başarılı olmak istiyorlarsa, ekonomi bilgisine sahip olan ekonomistlerin ve ilim adamlarının fikirlerinden yaralanmalıdırlar. Ekonomi konusunda çözüm önerilerine değer veren hükümetler başarılı olurlar.
Bir ülkede istikrar sağlamak için yapılacak ilk iş millî para değerini korumaktır. Millî para değerinin korunmadığı, enflasyonun önlenemediği bir ülkede istikrar sağlanamaz.
Kalkınmak ve refah seviyesine ulaşmak için öncelikle;
1) Millî para değerini korumak
2) İstihdam sahaları açmak
3) Üretimi artırmak
4) Vergi kaçaklarını önlemek
5) İhracatı artırmak ve dış ticaret açığını kapatmak
6) Enflasyonu önlemek
7) Köylerden şehirlere olan göçü durdurmak
8) Halkın gelir düzeyini yükseltmek gibi önlemleri almak gerekir.
Türkiye, kalkınmakta olan bir ülkedir. İşsizlere iş bulmak için yeni yatırımlar yapmak zorundadır. Yapılacak yatırımlarla üretim artırılırken, istihdam da sağlanmalıdır.
Ekonomik kalkınma için; tarım ve hayvancılığı geliştirmek, yeni yatırımlarla sanayi üretimini artırmak, ihracatı teşvik edip, ithalatı azaltmak gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şevki Çobanoğlu Arşivi

Vergi

31 Mayıs 2014 Cumartesi 06:00
SON YAZILAR