Ekonomi darboğazda

Ekonomi darboğazda

Gündem suni seçim tartışmaları ile geçerken vatandaş, ekonomik darboğazın sıkıntısını çekiyor. Türk lirasının Dolar karşısındaki değer kaybı her geçen gün artarken akaryakıt fiyatları da rekor kırıyor

Yaklaşık 1 yıldır üst üste gelen zamlar, döviz kurundaki arış ve piyasadaki daralma ile vatandaşların alım gücü azaldı. Enflasyona yenik düşen vatandaşın tepkisi artarken Hükümet, sorunu çözmek için adım atma yerine seçim vaatleri ile ‘ses bastırmaya’ çalışıyor. Seçim gündemini vatandaşın geçim sıkıntısı oluşturması gerekirken, suni gündemlerle oluşturulan kavgalar ve kutuplaşma ile gündem saptırılıyor. Türk Lirası’nın Dolar karşısındaki değer kaybı sürüyor. Dolar her gün yeni bir rekora koşuyor. 2013 yılında 1.77 TL, 2015’te 1.35 TL ve geçtiğimiz Eylül ayında 3.40 TL olan Dolar, geçtiğimiz günlerde 4.50 TL’ye yaklaştı. Böylelikle TL, bu yıl dolar karşısında yüzde 15’e yakın değer kaybederek gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kaybedenlerden birisi oldu. Altın fiyatlarında da son yıllarda ciddi bir artış yaşandı. 2013 yılında 77 TL olan altının gram fiyatı geçtiğimiz günlerde 186 TL’ye kadar çıkarak rekor kırdı.

HÜKÜMET SEYREDİYOR

Tüm kesimleri ve sektörleri yakından ilgilendiren benzin ve motorin fiyatlarındaki artış da endişelendiriyor.  Benzin fiyatı litrede 6 lirayı geçerken, motorin litre fiyatı da 6 liraya yaklaştı. Vatandaş özel araç kullanırken bir kez daha düşünürken, fiyatlar üreticide ciddi girdi artışlarına neden oluyor. 2010 yılında benzin 3.68 TL, motorin 2.53 TL, 2014’te benzin 5 TL, motorin 4.33 TL, geçtiğimiz günlerde ise benzin 6.30 TL’ye motorin ise 5.77 TL’ye ulaştı. Bir litre benzin üzerinden alınan ÖTV ve KDV toplamı yüzde 60’ı geçerken hükümet yetkililerinden yapılan açıklamalarda afaki rakamların düşürülmesi için ÖTV indirimine gidilmeyeceği sinyalleri verilmişti.

BORÇLAR KRİZ DÖNEMİNİ ARATMIYOR

Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’nın Nisan ayı sonunda yayınladığı duyuruda Merkezi Yönetim Brüt Borç Stoku 913,1 milyar TL olarak açıklandı. 1.000.000.000.000 (1 Trilyon) liraya yaklaşan borcun 550.4 milyar TL tutarındaki kısmının Türk Lirası cinsi, 362,7 milyar TL tutarındaki kısmının ise döviz cinsi borçlardan oluştuğu ifade edildi. Türkiye’nin toplam iç ve dış borcu toplamı, milli geliri aştı. Ekonomistler ülkenin borç yükünün kriz dönemini aratmadığını ifade ediyor.

16 YILDIR KİM YÖNETİYOR?

Ülkedeki işsizlik oranları da yüksek seyrediyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan rakamlara göre genel işsizlik oranı yüzde 10.6 olurken genç işsizlik oranı yüzde 19 olarak açıklandı. Ekonomideki kötü gidişat korkuturken, hükümet tarafından yeni umut pompalayan açıklamaları yapıldı, seçim vaatleri arka arkaya geldi. Uzun süredir ekonomik darboğaz içerisinde bulunan emekliye hiç gündemde yokken bin TL bayram ikramiyesi verilmesi kararı alındı. 2002 yılından beri AK Parti tarafından idare edilen ve darboğaza sürüklenen ülke ekonomisi, hükümeti yeni vaatlere zorladı. Vatandaşın tepkisi karşısında pek çok seçim vaadi yapılırken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Ahdim olsun ki; faizler, enflasyon ve cari açık düşecek, dar gelirlinin hayat standardı yükselecek” şeklindeki açıklamaları, “Ülkeyi 16 yıldır kim yönetiyor?” sorularına sebep oldu.

GERÇEK GÜNDEME DÖNÜN!

Bakanlardan da “seçim sonrasına umut pompalayan” mesajlar geliyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter hesabından İngilizce olarak yaptığı açıklamada, ekonomik durum için “Seçim sonrası iyileşme olasılığı yüksek” derken; Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de, seçim sonrası enflasyon ve kur noktasında farklı noktalarda olunacağını iddia etti. Vatandaşlar her seçim döneminde oluşturulan suni gündem ve kavgalardan uzaklaşılarak ekonomik darboğaz ile ilgili çözüm önerileri ve atılması gereken adımların konuşulmasını istiyor. Her seçim döneminde siyasilerin vaatleri ile hayallerini öteleyen vatandaş, artık  geçimini rahat bir şekilde sağlayabildiği, kavgaların olmadığı huzurlu bir ülke istiyor.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum