Ekonomi Bakanı: Kur İle İlgili Bu Gelişmelerde Endişe Duyulacak Hiç Bir Şey Yok

Ekonomi Bakanı: Kur İle İlgili Bu Gelişmelerde Endişe Duyulacak Hiç Bir Şey Yok

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Kur ile ilgili bu gelişmelerde endişe duyulacak hiç bir şey yoktur.” dedi. Piyasa aktörlerinin yorum yaparken ABD Merkez Bankası FED’i dikkate almalarını da eleştiren Zeybekçi, FED’in faiz artırımı kadar...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Kur ile ilgili bu gelişmelerde endişe duyulacak hiç bir şey yoktur.” dedi. Piyasa aktörlerinin yorum yaparken ABD Merkez Bankası FED’i dikkate almalarını da eleştiren Zeybekçi, FED’in faiz artırımı kadar Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye gitmesinin de konuşulması gerektiğini savundu. Zeybekçi, Türkiye’nin bu durumdan olumlu etkileneceğini kaydetti. Zeybekci, faiz konusunda da gerçekleşen enflasyonun değil, hedeflenen enflasyonun baz alınması gerektiğini ifade etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'nin Eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladığı toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Irak'ta, Suriye'de, Kuzey Afrika'da, Rusya'da ve Ukrayna'daki olumsuzluklara rağmen, dünyanın bir çok yerindeki olumsuzluk ve ateş çemberine rağmen Türkiye'nin büyümesini, ilerlemesini sürdürdüğünü, ihracatını yüzde 6,5 oranında arttırdığını söyledi.

Türkiye'nin ihracatının yüzde 43'ünü AB'ye yaptığına, Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımın yüzde 70'nin AB'den geldiğine işaret eden Ekonomi Bakanı, kur tartışmalarına değinirken, ABD Merkez Bankası'nın faiz arttırımına gideceğiz derken, AB Merkez Bankası'nın 'Euro'nun değerlenmesine izin vermeyeceğiz' dediğini, AB Merkez Bankası Başkanı'nın ABD Merkez Bankası 'daralmaya gideceğim' derken parasal genişlemeye gideceğini açıkladığını söyledi. Kur ile ABD'den gelen olumsuzluk kadar AB'den gelen olumlu gelişme olduğunu ama piyasa aktörlerinin Türkiye'nin ticari anlamda bu kadar ilişki içinde olduğu ve Gümrük Birliği're gittiği Avrupa’nın olumlu etkisini dikkate almadığını aktaran Zeybekci, "Kur ile ilgili bu gelişmelerde endişe duyulacak hiç bir şey yoktur. Dolar, Brezilya karşısında yüzde 8, Güney Afrika karşısında yüzde 6, Euro karşısında yüzde 3,8, TL karşısında yüzde 4,3 değer kazanmış. Bunun tedricen hareketlenmelerinde endişe edecek hiç bir şey yoktur. Dış ticaretimize zarar verici bir noktada değildir.” ifadelerini kullandı.

Faiz konusuna da değinen Zeybekci, Türkiye'deki faiz oranlarının yatırım yapılabilir bir faiz oranı olmadığını kabul ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Amerikan Merkez Bankası’nın bundan sonraki süreçteki uygulamalarından dolayı Türkiye’de faizin seviyesi ile ilgili tartışmaları hiç dikkate alınmayan, Avrupa Birliği’nin bundan sonraki süreçte AB’nin Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde yapacaklarının Türkiye’ye etkisi hiç dikkate alınmadığı için bugün Türkiye’de bu faiz oranları yatırım yapılabilir bir faiz oranı değildir. Bunu kabul ediyoruz. Bundan dolayı da kimseye mazeret iletmiyoruz. Kimseye de bunula ilgili şu tartışma, bu tartışma demek istemiyoruz. Ama genel anlamda piyasada faiz beklentileri ile ilgili bazı rakamları eksik bilgi verildiği için sizlere bazı şeyleri arz etmek istiyorum. 'Türkiye’de enflasyon yüzde 9,50 olduğu için faiz oranları bundan daha aşağı gidemez, gitmemesi gerekir' diye bir tartışma var. 9,50 enflasyon hangi döneme aittir? Bugün itibariyle 365 gün geçmişin ortalama enflasyonudur. Peki, faiz oranı dediğimiz zaman piyasadaki yüzde 9-10 neyse gösterge faiz hangi döneme aittir? Bugün itibariyle 365 gün geleceğe aittir. Dolayısıyla burada değerlendirmeyi sağlıklı yapmamız lazım. Bu faizi ancak bizim beklenti enflasyonumuzla kıyaslayabilirsiniz. Türkiye’nin 2015 yılı Ağustos itibariyle beklenti enflasyonu yüzde 6’lar seviyesindedir. Kıyaslarken ikisini kıyaslamak lazım. O zaman yüzde 6 veya 7 enflasyon diyelim. Hadi yüzde 7 diyelim. O günün enflasyonu ile bugün esnafımın, tüccarımın, sanayicimin, yatırımcımın katlandığı reel faizini göz önüne alırsak yüzde 7 ile yüzde 14 rakamlarını görürüz. Aradaki reel faiz katlanılabilir faiz değildir. Türikeye’de hiç kimse yüzde 7-8 kar etmiyor. Üretim anlamında, sanayi anlamında söylüyorum. Onun için biizim ekonominin aktörleri olarak faizi aşağı yönde hareket ettirmemiz lazım. Faizi aşağı yönde cesaretlendirmemiz lazım.”

Zeybekci, konuşmasında Van'ın ihracat rakamını yeterli bulmadığını da kaydetti. Şehrin son 12 yılda 30 milyon doların üzerinde ihracat rakamlarına ulaştığını, ama bunun Van’ın gerçek potansiyelini yansıtmadığını belirten Zeybekci, şehrin bölgenin potansiyelinden daha çok faydalanması gerektiğini dile getirdi. Ekonomi Bakanı, “Bizim 2-3 yıl içinde İran ile ihracatımızı, dış ticaret hacmimizi, 35 milyar dolara çıkarmak gibi bir hedefimiz var. Bu tamamen sağlam bir zemine basan bir hedeftir. Matemamatik olarak da ne olması gerektiği hesaplanmış bir hedeftir. TBMM olarak bizim bundan bir ay önce onayladığımız kanun İran ile tercihli ticaret anlaşmasıydı. Yaklaşık olarak 160 üründe karşılıklı olarak Gümrük oranlarını sıfıra yakın indirdik ve İran Ekonomi bakanı Nimetzade ile çok sık bir araya gelerek, bu alandaki karşılıklı ticaretimizi artırmak için, 3 ayda bir resmi olarak, hemen hemen her ay da gayrı resmi olarak bir yerlerde mutlaka bir araya gelerek, telefon ile görüşerek yolumuza devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.