Ekmekte şimdilik zam yok

Ekmekte şimdilik zam yok

Türkiye genelinde ekmeğe yeni zamların gelmesiyle birlikte gözler Konya'ya çevrildi. Türkiye'nin en ucuz ekmeğini tüketen Konya'da yeni zam beklenmiyor

Son zamanların en bereketli yılını geçiren Konya Ovası'nda çiftçinin buğdayda rekolte beklentisi arttı. Rekolte ile birlikte kalitenin de artacağı tahmin ediliyor. Son yıllarda zam üstüne zam alan ekmek fiyatının ne olacağı da şimdiden merak konusu oldu. Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honca, buğdaydaki kalitenin yakalanamayacağı takdirde ekmeğe yeni zamların yapılacağını söyledi. Çiftçilere, süne ve kımıl ile mücadelede destek verildiğini hatırlatan Honça, “Aynı şekilde mazot, gübre ve toprak analiz desteği de belirli ölçülerde destekleniyor.  Bundan dolayı beklenen kaliteyi yakalayacağımızı düşünüyoruz. Geçmiş dönemde buğdaya taban fiyat verilmedi ve fiyat yükselmedi. Bu yıl da serbest fiyat verilip, taban fiyat verilmezse buğdayın fiyatı yükselmez ve una yeni zamlar yapılmaz. Çünkü undaki küçük bir yükseliş doğrudan ekmek fiyatını etkilemektedir.

Uzun bir zaman içinde ekmeğe zam gelmesini beklemiyoruz ama maliyet yüzde 10'u geçerse zam gelebilir. Türkiye'de en ucuz ekmeği tüketen iller arasında Konya geliyor. Bizim ekmeğimiz şu an için 250 gram  ve 70 kuruştan satılıyor. Devletin fiyatı düşürmek için biraz daha fazla

destek olması gerekiyor. Aksi takdirde ekmekte düşüş beklemiyoruz” dedi.

SUSAMIN FİYATI REKOR KIRDI

Büyük şehirlerdeki ekmek fiyatının 90 kuruş-1 lira arasında değiştiğini ifade eden Honça, “Konya'ya en son zam bir yıl önce geldi. Yeni bir zammın gelmesi söz konusu değil. Giderler ne kadar ucuza kapatılırsa ekmeğe de zam o kadar geç gelir. Simitte ise anlık yükselen fiyat artışları bir nebze de olsa düştü. Simidin fiyatını da dana çok susam belirliyor. Susamın kilosu 5 buçuk lira idi. Şimdi ise 10 liranın üzerine çıktı. Çiftçiye susam ekmeye yönlendirilip destek verilirse yine aynı şekilde simitlerde de yeni bir düzenlemeye gidilecektir” ifadelerini kullandı.

Konya'da son yıllarda büyük kapasiteli fırınların açıldığını hatırlatan Honça, Konya'da artık yeni fırınların açılamadığını söyledi. Kapasitesi büyük olan fırınların haksız rekabeti doğurduğunu ifade eden Honça, küçük fırınların maliyetinin yüksek olduğu için zarar ettiğini açıkladı. Aynı şekilde Konya'da ruhsatsız çalışan fırınların da olduğunu belirten Honça, “Yasal süreçlerle birlikte onlara yeni uyarılar göndereceğiz. Kimsenin ekmeğinde gözümüz yok ama bu haksızlığı ortadan kaldırmalıyız. Eksik olan belgeleri tamamlamaları için baskı kuracağız. Artık Konya'da 120 tane fırın var. 300'ün üzerinde de pide gibi çeşitli pasta, börek yapan fırınlar var” açıklamasında bulundu.

GÜNDE 900 BİN EKMEK ÜRETİLİYOR

Konya'da günde 900 bin ekmeğin üretildiğini ifade eden Honça, “Konya'nın günlük ekmek ihtiyacı 1 buçuk milyon ama israftan dolayı bu kadar ekmek üretiliyor. Çünkü Konya'da günde 45 bin ekmek israf ediliyor. Bu israflar son yıllarda azaldı ama bu israfı biraz daha azaltmalıyız. Bu da maliyet olarak 36 bin liraya denk geliyor. Her gün Konya'da 36 bin liralık ekmek çöpe atılıyor. Ekmeğin de geri dönüşümü olmadığı için hayvan yemi olarak kullanılıyor. Son yıllarda bayat ekmek ile çeşitli yemek ve tatlılar yapılmaya başlandı. Vatandaşımız karnının doyacağı kadar değil, gözünün doyacağı kadar ekmek alıyor. Menüye göre de ekmek almak gerekiyor. Vatandaşın sağduyulu davranması gerekiyor. İşin günahı ise başka bir tartışma konusu” dedi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum