Ekmeği çamurdan

Ekmeği çamurdan

Ekmek parasını çamurdan çıkardığını, ata mesleğini ise son nefesine kadar yaşatmanın mücadelesini vereceğini söyleyen Çömlek Ustası Mehmet Gürpınar, “Konya'da tek çömlek ustası benim. Gençler, çamurdan tiksindiği için yeni ustalar yetişmiyor” dedi

Çoğu el sanatı; yanlış eğitim sistemi, anne ve babaların çocuklarına olan tutumu ve özellikle masa başı iş talebi sebebiyle unutulmaya yüz tutuyor. Yine çoğu el sanat işlemeciliğinde yeni ustalar da yetişmiyor. Geçmiş yılların en gözde ürünleri arasında yer alan çömlek, su içmenin ayrı bir lezzet verdiği çömlek, içinde pişen yemeğe de farklı bir tat katan çömlekten üretilmiş ürünler de ne yazıkki eskisi kadar rağbet görmüyor. Çömlekten üretilen ürünlerin yerini, camdan ve farklı ham maddeden yapılmış ürünlerin alması ise sektöre darbeyi vuruyor. Konya'nın tek çömlek ustası Mehmet Gürpınar ise yeni ustaların yetişmesini isteyerek, mesleğinin maziye gömülmesinden duyduğu kaygıyı dile getiriyor,

ATA MESLEĞİNİ YAŞATMANIN MÜCADELESİNİ VERİYOR

Çömlek ustası Mehmet Gürpınar, 40 yıldır çömlek işi ile uğraştığını ve baba mesleğini devam ettirdiğini söyledi. Kendisi dışında usta kalmadığını belirten Gürpınar, “Önceden çömleğe çok talep vardı. Bu sebepten dolayı, usta sayısı da fazlaydı. Şimdi çömleğin yerine cam ve diğer ürünler aldı. Böyle olunca da Konya'da benden başka usta da kalmadı” dedi. “Oysa çömlek daha doğal ve sağlıklı, daha çok tercih edilmesi gerekir” diyen Çömlek Ustası Gürpınar, “Bu meslek unutulmasın diye Ecdad Kalehan Parkı içinde atölye açtım. Ömrüm yettiği sürece bu işi yapmaya ve mesleğimi yaşatmaya devam edeceğim” şeklinde konuştu.

2-5_880x440-003.jpg

BU İŞİN EĞİTİMİ KAĞIT ÜZERİNDE OLMAZ

Yeni ustaların yetişmemesinden de dert yakınan Gürpınar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim işimiz çamurla. Kısacası biz ekmek paramızı çamurdan çıkarırız. Yeni nesil gençlik, çamurdan tiksiniyor. Oysa çamuru sanata döndürmenin çok ayrı bir lezzeti olduğunu bilseler, bu işe dört elle sarılırlardı. Bu konuda eğitim sisteminin de gözden geçirilmesi gerekiyor. Meslek liselerinde verilen eğitimler de sadece kağıt üzerinde kalıyor. Öğrenciler, uygulamaya dair hiç bir şey bilmiyor. Anne ve babaların çocuklarına olan tutumları da önemli faktör. İnsanların çoğu avukat, doktor, öğretmen olacak bir kaile yok. Bizim, el sanatlarını yaşatacak, geleneğimizi sürdürecek ustalara da ihtiyacımız var. Önemli bir iş yaptığımızı düşünüyorum.”

ACUN ILICALI'NIN YARIŞMASINA KATILDIM”

Mesleğini yaşasın diye her yolu denediğini aktaran Gürpınar, Acun Ilıcalı'nın yarışma programına bile katıldığını kaydetti. Yarışma programına katılarak çömlek işlerinin nasıl yapıldığını, seyircilere gösterdiğini hatırlatan Gürpınar, konuşmasını şu cümleler ile noktaladı: “Sürekli mesleğim nasıl yaşatılabilir onu düşünüyorum. Bu konu ile ilgili Konya Büyükşehir Belediyesi'ne de talebimi ilettim. KOMEK'te verilen eğitimlere çömlek işçiliğinin de eklenmesi gerektiğini sürekli söyledim. Gerçekten yaptığımız ürünler doğal. Ayrıca çömlekten üretilen malzemelerde her toprak kullanılmaz. Biz kullandığımız toprağı, Doğanhisar'dan getiriyoruz. Toprağın özelliği ise suyu soğuk tutması ve dayanıklı olması. Konya'da Sille toprağı da çömlekçilik için uygun. Sağlıklı yaşam için testiden su içmek gerekir. Güveçte yapılan yemek ile tencerede yapılan yemek arasında inanılmaz fark var. Güveçte yapılan yemeğin tadına doyum olmaz.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.