Ekmeğe zam!

Ekmeğe zam!

Elektrik, su ve vergilerden sonra ekmeğe de yüzde 12 oranında zam yapıldı. Zam furyasına fırıncılar da katıldı. Tüketiciler ekmek zammına tepki gösterirken, fırıncılar ise maliyetler arttığı için artış yaptıklarını belirtiyor

Konya'da fırıncılar tarafından çeşitli gerekçeler öne sürülerek ekmeğe zam yapıldı. Konya, son yıllarda yapılan zamlarla ekmeğin en pahalı olduğu iller arasına girdi. Ekmeğin fiyatına yüzde 12 oranında artış yapıldı. Cumartesi gününden itibaren geçerli olacak yeni fiyata göre, 250 gram ekmek 80 kuruş yerine 90 kuruştan satılacak. Ekmek fiyatlarının artmasına ilişkin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, "Ekmek fiyatları bir hayli ilde 75 kuruş, bazılarında 80-85 kuruş, belli sayıdaki illerde de 1 lira ve 1 lira 25 kuruş. Neden 1 lira? 1 ekmeğin 61 kuruş maliyeti var. İşletme hatasını vatandaşa yüklemenin kimsenin hakkı yok. Ekmeğin fiyatını artırmak doğru değil. Bunu haklı kılacak hiçbir neden yok" tepkisine rağmen birçok ilde çeşitli gerekçelerle ekmeğe zam yapıldı. Zamlara Tüketiciler Birliği de tepki gösteriyor.

4-2vedat-honca-(5).jpg

SENEYE DE YÜZDE 13 ZAM YAPABİLİRİZ

Zamlar hakkında Vedat Honça, “2 yıla yakın bir zamandır ekmeğe fiyat ayarlaması yapmıyorduk. Ekmek maliyeti yüzde 40 arttı. Fiyat ayarlamasında 250 gram, 80 kuruş olan ekmeği yüzde 25 arttırmayı düşünüyorduk. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya güvenerek  zammı bugüne erteledik. Geçtiğimiz yıl 1 çuval un 45 TL idi. Şu anda ise unun çuvalı 65 TL. Yüzde 40 civarında unda bir artış oldu.  Daha önceki yıllarda beyaz ekmek statüsü vardı. Şu anda beyaz ekmek statüsü kaldırıldı. Kaliteli buğdaydan kaliteli un çıkarılmaya başlandı. Halk sağlığına en elverişli bir un standardı getirildi. Konya'da hem kaliteli un var hemde  kaliteli ekmek var. Türkiye'nin birçok yerinde ekmek 1 liranın üstünde. Konya'da ekmeğe zam yapmamıza rağmen ekmeğin fiyatı Türkiye'de ki fiyat ortalamasının altında. Kademeli olarak ekmek artışı olabilir. Bu sene yüzde 12 zam yaptıysak, gelecek seneye de yüzde 13 zam yapabiliriz" diye konuştu.

EKMEĞİ YÜZDE 25 ZAM YAPACAKTIK

Ekmek satan yerlere ruhsat sınırlandırılması getirildi. Bu açıklamalara dayanarak yüzde 25'lik yapacağımız zamı biz 12'ye çektik" diyen Honça, şunları söyledi: "250 gram ekmeği yarın itibariyle 90 kuruşa satılmasını öngördük. Konya'da ekmeğe yüzde 12 fiyat ayarlaması yaptık. Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre 15 bin kişiye 1 fırın sınırlaması getirildi. Bakanlığın getirdiği bu sınırlamalar ile ekmeğin kalitesi artacak.  Ekmek daha hijyenli satılacak. İnsanlar ekmekte fiyatı düşünüyor. Aslında ekmekte fiyattan ziyade akmeğin kalitesi önemli. Ekmek ucuza satılıyorsa kalitesizdir. Vatandaşta bu bilinç yerleşmeli. Kaliteli ekmeğin fiyatı biraz fazla olur. Ekmeği bir fırın pahalıya satıyorsa kaliteden taviz vermiyordur. Kaliteden taviz veren bir insan fiyattan da taviz verir."

4-3-mustafa-dinc-(3).jpg

ZAM FURYASINDAN FAYDALANIYORLAR

Fırıncıların zam furyasından faydalandığını belirten Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, "Yılbaşında elektriğe, suya ve harçlara ciddi oranda zam yapıldı. Dolayısıyla zam furyasına Konyalı fırıncılar da katıldı. Diğer illerde olduğu gibi Konya'da da zam yapıldı. Gereksiz bir zam yapıldı. Bakan Çelik'in eleştirisi doğru. Her köşe başında fırın var. Fırın sayısı kısıtlanmalı. Konya'da günde 1 milyon ekmek tüketiliyor. Fırınlar yarı kapasiteyle çalışıyor. Bu nedenle maliyetleri artıyor. Bunu da zam için gerekçe gösteriyorlar" diye konuştu.

BELEDİYE ZAMMI ONAYLAMAMALI

Belediyenin zamlı tarfiye itiraz hakkının bulunduğunu da belirten Dinç, "Esnaf odalarının yaptığı artışlar belediyenin onayından geçiyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, bu tarifeyi onaylamamalı. Belediye itiraz etmeli. Sosyal belediyecilik bunu gerektirir. Ankara Büyükşehir Belediyesi Bakan Çelik'in tepkisi üzerine ekmek zammında geri adım attı. Konya'da da böyle bir düzenleme yapılmalı. Ayrıca belediye ekmeği biraz daha ucuz. Piyasanın 10 kuruş altında. Ama her yerde satılmıyor. Fırın denetimleri de artırılmalı. İyi durumda olmayan fırınlar var" ifadelerini kullandı.

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum