Ekmeğe Yüzde 30 Zam Yapılması Vatandaşın Tepkisini Çekti

Ekmeğe Yüzde 30 Zam Yapılması Vatandaşın Tepkisini Çekti

Elektrik ve doğalgaz zammından sonra Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Yozgat’ta ekmeğe yüzde 30 zam yapılması vatandaşın tepkisini çekti. Sorgun ilçesinden sonra Yozgat Merkezde de 70 kuruştan satılan 250 gram ekmeğe yüzde 30 zam...

Elektrik ve doğalgaz zammından sonra Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Yozgat’ta ekmeğe yüzde 30 zam yapılması vatandaşın tepkisini çekti.

Sorgun ilçesinden sonra Yozgat Merkezde de 70 kuruştan satılan 250 gram ekmeğe yüzde 30 zam yapılması vatandaşın tepkisini çekti. Sofraların olmazsa olmazları arasında yer alan ve en çok tüketilen gıdaların başında gelen ekmeğe yapılan zam özellikle dar gelirli vatandaşın tepkisini çekti.

Türkiye’de en fazla buğday üretimi yapılan illerin başında gelen Yozgat’ta ekmeğe yüzde 30 oranında zam yapılmasına tepki gösteren Ahmet Çalışkan, 10 yıldır buğday fiyatlarına zam yapılmazken ekmek fiyatlarına zam yapılmasına bir anlam veremediklerini söyledi. Çalışkan, “Yozgatımız tahıl ambarı olarak ülkemizde ilk sıralarda yer alıyor. Ekmeğin ham maddesi olan buğdaya ülkemizde 10 yıldır zam yapılmazken ekmeğe yapılan bu yüksek zammı doğru bulmuyoruz. Burada fırınlar keyfi davranıyor, karşılarında belediyeye ait bir fırının da olmaması istedikleri gibi zam yapmalarına sebep oluyor. Belediyemizden bir halk ekmek fırını açmasını istiyoruz." dedi.

"ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN KİRADA OTURAN 4 ÇOCUKLU BİR AİLE NASIL GEÇİNSİN"

Hüseyin Akyüz de yapılan zammın çok yüksek olduğunu belirterek, zamdan vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti. Akyüz, "Kirada oturan, asgari ücretle çalışan ve 4 çocuğu olan bir ailenin düşünecek olursak, evine günlük en az 11-12 ekmek girer ve aylık yaklaşık 300 lira yapar. Bu vatandaş aldığı maaşının yarısına yakınını ekmeğe verse kirası, kış geliyor yakıtı ve diğer giderleri hiç saymıyorum bile nasıl geçinsin. Bunu fırıncılarımızın yanı sıra devlet büyüklerimiz düşünmüyor mu? Yozgat ekonomik anlamda fakir bir memleket. Vatandaşlarımızın sofrasında en fazla tükettiği ekmeğe yapılan bu zamla özellikle dar gelirli insanımız sıkıntıya düşecektir. Bu yüzden fırıncılarımız bu zammı tekrar gözden geçirerek kaldırmasını istiyoruz." diye konuştu.

Yozgat Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Latif Altın da fırın işletmecilerinin kendilerine zam için müracaatta bulunduklarını belirtti. Altın, "Yaptığımız toplantıda Yozgat’ta yaklaşık iki yıldır ekmek 70 kuruştan satılıyor ve zam yapılmamış. Bunun dışında biz çevre illeri araştırarak resmi olarak ekmek satış fiyatlarını baz aldık. Çankırı’da fırın işletmecilerinin mahkemeden aldığı karar var, bu karar bütün illere emsal teşkil ediyor. Bu yüzden oradaki uygulama göz önünde bulundurarak zam yapılması kararı alındı." diye konuştu.

Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan ise ekmeğe yapılan zammın yüksek olduğunu vurguladı. Başkan Arslan, "İlimizde 70 kuruşa satılan ekmeğe yapılan 20 kuruşluk zam yüzde 30’a denk geliyor. Bu rakam vatandaşlarımız gibi bizce de yüksek. Yapılan zam sonrası halkımızdan bize de belediye ekmek fırınını tekrar işletmeye açmamız konusunda yoğun bir talep var. Bizde bu talebi meclis üyelerimize ve encümene sunup görüşeceğiz. Belediye olarak vatandaşımızın mağdur olmasını istemeyiz." dedi.

Tüketici Koruma Dernek Başkanı Mustafa Öztürk de, ekmeğe gelen zammın çok yüksek olduğunu ve zammın iptali için mahkemeye müracaat edeceklerini söyledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.