Ekinleri dolu vurdu!

Ekinleri dolu vurdu!

Konya'da meyve bahçelerini ve ekili arazileri dolu vurdu

Birçok ülkeye ihracatının yapıldığı 'Napolyon' kirazının üretim merkezlerinden biri olan Akşehir'de dolu yağışı, başta kiraz olmak üzere elma, erik ve şeftali ağaçlarına zarar verdi. Bölgedeki meyve ağaçlarının yaklaşık yüzde 80'inde hasar oluşurken, sebze yetiştiriciliği yapan üreticiler de durumdan olumsuz etkilendi.

Kiraz üreticisi Çınar Balkaya, "Dolu kuvvetli rüzgarla birlikte geldi. Rüzgarla birlikte mahsulleri parçaladı. Bütün mahsullerimiz zarar gördü. Devletimizden destek bekliyoruz" dedi. Dolunun etkili olduğu Atakent Mahalle Muhtarı ve kiraz üreticisi Abdurrahman Leblebi ise "Bizim için tam bir felaket oldu. Tüm meyve ağaçlarımızda hasar var. Devlet büyüklerimizin buna el atmasını istiyoruz" dedi.

Beyaz kiraz üretimiyle meşhur Ereğli İlçesi'nde de başta kiraz ağaçları olmak üzere erik, elma ağaçları zarar gördü. Bazı ekili araziler ise sular altında kaldı.

Taşbudak Mahallesi'nde oturan çifti Şaban Erol, "Dolunun büyüklüğü yumurta kadar vardı. Bir saat kadar yağdı. Şu an ekin, ot, hiçbir şey kalmadı. Buğday, domates, mısır hiçbir mahsul kalmadı. Hepsine zarar verdi. Biz perişan olduk" dedi.

200 dekarlık arazisindeki mahsullerin zarar gördüğünü belirten Ferat Uluyer, "Ne domates kaldı, ne arpa kaldı. Hiçbir şey kalmadı. 200 dekar mahsul vardı. 60 dekarı domatesti, ama şu anda hiçbir şey kalmadı. 1 metre boyunca arpa vardı, dümdüz olmuş. Allah bana yardım etsin, 200 bin lira borcum var. 4 yıldır emek çekiyorum. Ereğli'den tarlaya gelene kadar ağladım. Devlet bize yardım etsin" dedi.

Yaşar Şahin ise "Mısır tarlamı 1.5 ay önce ektik. 2-3 gün önce çapa yaptık ve yaklaşık 25 santimetre olmuştu. Ama şu an dolu vurdu, hiçbir şey kalmadı. Yaklaşık 100 dönüm arazim vardı. 45 dakika dolu yağdı ve her şeyimiz bitti. Biz bu ektiklerimizle geçimimizi sağlıyoruz. Başka geçim kaynağımız yok. Büyüklerimiz bize yardım etsin. 400 bin lira borcum var. Ben nasıl ödeyeceğim. Araziyi satsam yine ödeyemem ve satsam da çocuklarım aç kalır. Bir tane ineğim vardı sattım çapa yaptırdım. Ben ne yapayım ben bittim. Akşam eve pide götürecek param kalmadı" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum