Ehliyette kolaylık

Ehliyette kolaylık

Ehliyet sınavı artık e-sınav sistemiyle elektronik ortamda yapılacak. Uygulama sürücü adaylarının işini kolaylaştıracak. Ehliyette direksiyon sınavı zorlaştırılırken, yazılı sınav ise kolaylaştırıldı

Ehliyet sınavına ilişkin düzenlemeler devam ediyor. Uygulamalara her gün bir yenisi ekleniyor.  Bazı şehirlerde bir yıla yakın zamandır uygulanan e-sınav sistemi artık Konya'da da uygulanacak. Uygulamanın Ekim ayında devreye gireceği öngörülüyor. Bu uygulama ile binlerce sürücü adayının yüzü gülecek. Yazılı ve direksiyon sınavına girdiği halde ehliyet almaya hak kazanamayanlar, artık eskisi gibi yeni sınav tarihini aylarca beklemeyecek. Konya'nın bazı bölgelerinde kurulacak sınav merkezleri ile sürücü adayları, önce bilgisayar üzerinden sınava girecek, bir hafta sonra da direksiyon sınavına alınacak. Adaylar, bu sayede iki haftada ehliyet sahibi olacak.

YAŞ VE TECRÜBE ŞARTI VAR

Zirve Sürücü Kursu'nun sahibi Tevfik Dündar, ehliyetteki yenilikler hakkında bilgi verdi. Dündar, ehliyette büyük değişiklikler yaşandığını söyledi. Değişikliklerin olumlu sonuçlar doğurduğunu belirten Dündar, “Dönemin Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile birlikte aldığımız kararlarla önemli bir yeniliğe imza attık. Ehliyet sınavlarında önceden ayrıntılı olarak 110 soru sorulurdu. Soru sayısı günümüz itibari ile 50'ye kadar düşürüldü ve bu sorular günlük hayatta ve trafikte insanlara en lazım olan konulardan oluşuyor. Yazılı sınav kolaylaştırılırken, direksiyon sınavının zorluğu artırıldı. 7 dakika içinde biten direksiyon sınavı şuan 35 dakika sürüyor. En ufak bir hataya bile geçit yok” diye konuştu.

4-3-004.jpg

SÜRÜCÜ KALİTESİ ARTIYOR

Stajyerlik yasasını da önemsediklerini belirten Dündar, “Uygulamadan önce tek bir ehliyetle her türlü aracı kullanabiliyorduk. Artık o dönem mazide kaldı. Ehliyette en önemli seçenek tecrübe ve yaş oldu. Tecrübe ve yaşa göre ehliyetin verildiği bir döneme girdik. Bu trafikteki kaliteyi artırıyor. D ehliyeti şuan ehliyet grupları arasında en büyüğü. 24 yaşını dolduranlar ve önce B ehliyeti alanlar D ehliyetini almaya hak kazanabilir. Sürücüler farklı özelliğe sahip olunca ehliyette farklılık önem arz etti. Avrupa ülkeleri 15 yıldır bu uygulama ile hareket ediyor. Trafik kazaları o yüzden oralarda bu kadar az. Kurallara hep bu yüzden orada daha çok saygı gösteriliyor, çünkü caydırıcılığı var. Ülkemiz içinde öncelikli fakat gecikmiş bir yasa olarak görüyoruz. Trafikteki nitelik her geçen gün artırılıyor” dedi.

PSİKOLOJİK DESTEK VERİLECEK

“Yeni dönem ile birlikte artık trafik kurallarına uymayan sürücülerden ceza puanı kesilecek. 3 kez kırmızı ışıkta geçen, seyir halinde iken telefon ile konuşan ve hız sınırını aşan sürücülerin ehliyetine el konulacak” diyen Dündar, sürücülerin, yeni ehliyet almak için yine çok masraf yapacağını dile getiren Dündar, “Bu ve bunun gibi bazı kurallara uyulmadığı takdirde, ehliyetini ikinci kez kaptıran sürücüler, psikolojik destek görmek için 15 günlüğüne hastaneye yatırılacak ve  tedavi edilecek” şeklinde konuştu.

TRAFİĞİN SİGORTASI BAYANLAR 

Geçtiğimiz yıla oranla trafikteki kadın sürücü sayısının arttığını ve bayan sürücülerin trafiğin sigortası olduğunu söyleyen Dündar, “Ehliyet almak için sınıflarda ders gören 37 öğrencinin 29'unu bayan sürücü adayları oluşturuyor” dedi. “Kadınlar eskisi gibi değil, artık hayatın her alanında yer alıyorlar. Bayan sürücülerin kaza yapma oranı yüzde 2.8 iken erkeklerde bu oran yüzde 80'lere kadar çıkıyor” diyen Dündar, şunları kaydetti: “Bayan sürücüler, gerçekten trafik kurallarına uyuyorlar. Erkek şoförler onları tedirgin ediyorlar. Ayrıcı yine bayan sürücüler ehliyet sınavlarında yüzde 68 oranında bir başarı gösterirken, erkeklerin başarısı yüzde 48'ler de seyrediyor. Lütfen erkek sürücüler, trafikteki bayan sürücülere biraz daha nazik davranmayı denesin.”

EMRE ÖZGÜL merhbahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.