Egzoz emisyon ölçümleri düzenli yapılmalı

Egzoz emisyon ölçümleri düzenli yapılmalı

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hülya Şevik, Egzoz emisyon ölçümleri düzenli yapılması gerektiğini söyledi

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hülya Şevik, yaşadığımız şehirde  motorlu taşıt artışının neden olduğu zararlı egzoz gazlarının,  önlem alınması gereken önemli bir hava kirliliği sorunu olarak ortaya çıktığını, benzinli ve dizel taşıtların çıkardığı egzoz gazlarında bulunan bu maddelerin, özellikle nüfus ve trafiğin yoğun olduğu büyük kent merkezlerinde çevreye verdiği zararların çok daha fazla olduğunu belirtti. Şevik, yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi: “Taşıtlardan kaynaklanan kirleticiler karbon monoksit, azot oksitler, hidrokarbonlar  ve kurşundur ve hava kirliliğinin büyük kısmı otomobillerden kaynaklanır. Bu nedenle günlük hayatta ulaşım alışkanlıklarımızı yeniden düzenleyerek hava kirliliğini azaltmaya yardımcı olurken aracınızı ve sağladığınız tasarrufla bütçenizi de koruyabilirsiniz Ayrıca bunun için alınması gereken bazı önlemlerin bulunuyor. Şehir içerisinde günlük olarak yaptığımız işlerde mümkün olduğunca toplu taşımanın tercih edilmesinin kişi başına düşen karbon salınımını azalttığı için en fazla önerilen çevre koruma ve hava kirliliğini önleme yöntemidir. En yakın yerlere bile araçlarımızla gitmeye öyle alıştık ki, bu alışkanlıklarımızı biraz değiştirerek yürüme mesafesindeki yerlere yürüyerek ya da bisikletle ulaşımın tercih edilmesi ile birlikte hem  bütçemize katkı yapmış hem de havayı temiz tutarak sağlığımızı korumuş olacağız.

Aracımızı kullanırken, kişisel olarak alacağımız önlemlerin başında aracımızı gereken koşullara uygun olarak kullanmak, aracın rölantide çalıştığı sürelerin azaltılması ve bu kapsamda gerektiğinde park halinde iken veya trafiğin tıkandığı noktalarda kontağın kapatılarak beklenmesi, yakıt tüketimini ve zehirli madde salınımını azaltacaktır.Araçların bakımı kadar muayenesinin de önemlidir. Periyodik araç muayenesi, trafiğe çıkan motorlu araçların, teknik yeterliliklerinin kontrolü için yapılmaktadır. Araçların düzenli olarak muayene edilmesi ile teknik kusurları giderilmiş olmakta, aracınızı daha güvenli olarak sürebilmeniz garanti edilmektedir. Araçtaki arızaların ortaya çıkması ile de fazladan yakıt tüketimi de önlenmektedir.Aracın üretici tarafından belirlenmiş olan yolcu ve yük kapasitesinin üzerinde ağırlık taşınması doğrudan yakıt tüketimine etki etmektedir. Bunun yanı sıra aracın yıpranmış olması da ileride yakıt tüketimini artırıcı, dolayısı ile bütçenize ve çevreye de zararlı etki yapar.  Bu nedenle otomobilinizin kapasitesi dahilinde ağırlık taşımanız önemlidir.

Benzinli taşıtlarda katalitik konvertör, emisyonun azaltılması açısından çok önemli bir işleve sahip, otomobilin egzoz çıkış borusuna bağlanan ve havaya salınan zararlı gazları büyük ölçüde engelleyen bir parça olup, araçlarımızda katalitik konvertör kullanımı bulunması çok önemlidir. Konuya gereken hassasiyetin gösterilmesi ile birlikte toplum olarak hem sağlığımızı hem yaşam kalitemizi etkileyen hava kirliliği oluşumunun önlenmesi ve azaltılması, aynı zamanda gelecek nesillere bırakacağımız temiz bir çevrenin de temelini oluşturabiliriz.”

HABER MERKEZİ

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.