Eğitime ihtiyaç var

Eğitime ihtiyaç var

Suriyeli Şair-Yazar Kemal Kıjjeh, Suriyeli mültecilerin gıda ve kıyafet yardımı kadar eğitime de ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, "Suriyeli sığınmacılara yönelik son zamanlarda tepkiler oluştu. Bu yüzden eğitime önem vermeye başladık" dedi

Suriyeli Darussafa Eğitim Kültür ve Yardımlaşma derneği düzenlediği 'Suriyeliler Türk Toplumunun Bir Parçasıdır' Sempozyumu Konya Ticaret Odası Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Sempozyuma İl Müftülüğün Din ve İrşad Bürosunun Müdürü Adem Bahçıvan, Doç.Dr.Şehabeddin Kırdar, Geçici Eğitim Merkezleri Müdürü Mahmut Özcan, El-Bir Derneğin Üyesi Sinan Cırık ve Suriyeli Şair-Yazar Kemal Kıjjeh katıldı. Sempozyum Suriyeli Gazeteci Hamza Mansor tarafından yönetildi. Sempozyum; Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı ardından Suriyeli Darussafa Eğitim Kültür ve Yardımlaşma derneğin faaliyetleri tanıtma videosu gösterildi. Sonra mansor konukları sahneye davet etti. Sempozyumda suriyelilere yönelik yapılan hizmetler, yaşanan sıkıntılar ve yapılması gerekenleri de konuşuldu.

YABANCI ÖĞRENCİLERE FIRSAT

Yabancı uyruklu öğrencilerin üniversitelere başvurması hakkında da bilgi veren Necmettin Erbakan Üniversite İlahiyet Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahabettin Kırdar, "Üniversitelerin sisteminde bütün yapancılara yönelik belirlenmiş bir sistem mevcuttur. Şartları elde eden her hangi bir yapancı ülkenin öğrencisi devlet ya da özel üniversitelerine başvurabilir. Suriyeli öğrenciler üniversite sınavına girmeden istedikleri bölümlere girebilirler. Üniversite konusunda YÖK yabanci uyruklu öğrencilere yönelik belirlediği YÖS (Yabancı Öğrenci Sınavı) diye bir sınav var. Bu sınavın puanlarına göre ve Türkçe okuma yazma seviyesinin yeterliliğine göre tercihleri yaparak devlet ya da özel üniversitelere yerleştirilir. Harç konusunda bursu kazanan yabancı öğrencilerden hariç biraz önce zikrettiğim aşamalardan geçen ve okulu kazanan yabancı öğrenci 100-150 dolar civarında para yatırıp öylesine kayıdını tamamlayabilir" dedi.

GÖNÜLLÜ HOCALAR HİZMET VERİYOR

Geçici Eğitim Merkezleri Müdürü Mahmut Özcan, "Şimdiye kadar 22 geçici eğitim merkezimiz hizmet veriyordu. Bu merkezlerde Suriyeli vatandaşı olup birinci sınıf sekizinci sınıfa kadar ilk ve orta okul çağındaki 3 bine yakın öğrencimiz var. Çocukları okutan öğretmenler ise Suriyeli öğretmenlerdir. Bu öğretmenler belli sınaflardan ve kurslardan geçirdikten sonra il milli eğitim tarafından oluşturulan komusyon değerlendirmesine dayanarak görevlendirildiler" dedi. İl Müftülüğün Din ve İrşad Bürosunun Müdürü Adem Bahçıvan, "İl müftülüğü olarak yaklaşık 30 camide erkek ve kadınlara yönelik vaaz, irşad ve Kur'an eğitimi Suriyeli vaiz, ilahiyatçı ve hafiz hocalar tarafından veriliyor. Bu hizmetleri veren hocalar gönüllü olarak ücret almadan din hizmeti veriyorlar" diye konuştu,

SURİYELİLERİN EĞİTİMİ ÖNEMLİ

El-Bir Derneği Üyesi Sinan Cırık ise şunları söyledi: "Biz yeni gelen ailelere ilgileniyoruz. Yanı sıra yetim, dul ve zor durumda olan ailelere önem veriyoruz. Acil ihtiyaç ve evin gereken malzemleri temin ediyoruz. Evlere ziyarete gittiğimizde çok zor ve acı manzaralara şahit oluyoruz. Özelikle yeni gelen ve ne yapacağını bilemeyen ailelere elimize geleni yapmaya çalışyoruz. Konya'ya gelen mülteci kardeşlerimizin sayıları çok fazla olunca herkes yardımları yetiştirmeye çalışıyor. Tabiki bazı insanlar bu yoğunluğu istismar edip farklı yerlerden başka insanların hısası alıyor. Merkezi çalışma ise yakın zamanda olabilecek durumda olduğunu diyebilirim." Konya'da Suriyelilerden oluşan Suriyeli Darussafa Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Kültür Sorumlusu Şair-Yazar Kemal Kıjjeh, "Öncelikle Konya'daki bütün yardım eden derneklere teşerkkür etmek istiyorum. Fakat son zamanlarda Suriyelilere karşı olumsuz tepkiler oluşunca Suriyelilerin eğitim ve kültürel yüzünü göstermemiz gerektiğini kanatına vardık. Mültecilerin gıda, kıyafet ve yardımlaşmaya kadar eğitim ve kültürel faaliyetlerine ihtiyaçları vardır. Biz şimdiye kadar eğitim konusunda din hizmetinin çerşevesinde biçok hafımız var. Aynı zamanda Türkçe ve Arapça kursları da verdik. Izci grubu oluşturduk ve ayda bir kültürel faaliyet ve oturumlarımız vardır.  Amacımız Konya'daki yaşayan Suriyelileri bir araya getirip onları temsil eden bir heyet kurmaktır. Bunun yanı sıra entegreyi gerçekleştilmesi için gerekirese kültürel faaliyetler gerekirese kaynaşma programları yapmayı hedefliyoruz. Biz burada yaşıyoruz şehrin kültürüne uymak halkıyla kaynaşmamız gerekiyor."  Sempozyumun sonunda insanların sorularına konuklardan cevap verildi. Ardından dernek tarafından teşekkür plaketi tekdim edildi.

HAMZA MANSOR

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.